Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologiya_1.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
843.97 Кб
Скачать

49. Типи взаємовідносин між живими організмами

Сприятливі фактори.Симбіоз (мутуалізм) – кожний з організмів, що взаємодіють, отримує від взаємодії певну користь. Приклади: водорості і гриби (лишайник), водорость і кораловий поліп, бактерії рубця жуйних тварин тощо.

Нейтральні фактори. Комменсалізм – взаємна користь не виражається чітко, але співіснування не завдає шкоди організмам (існування одних організмів у полостях тіла інших, яке використовується лише як притулок).

Несприятливі фактори. Конкуренція – використання певного ресурсу (їжі, води, світла тощо) будь-яким організмом, який тим самим зменшує доступність цих ресурсів для інших організмів. Розрізняють внутрішньовидову та міжвидову.

Хижацтво – живлення організмами, які були живими до моменту перетворення на об’єкт живлення. Приводить до взаємного пристосування хижака та його здобичі, що проявляється в анатомо-морфологічних, фізіологічних та інших особливостях, які допомагають хижаку ловити здобич, а здобичі – уникати зустрічі з хижаком.

Паразитизм – тип взаємодії, коли один організм більш-менш тривалий час використовує інший організм (хазяїна) як джерело їжі та місце існування. При цьому паразит повністю або частково перекладає регуляцію своїх взаємовідносин з навколишнім сер. на організм хазяїна. Паразитизм може бути постіним або тимчасовим; зовнішнім (екто-) або внутрішнім (ендо-).

Синергізм – при цій формі взаємовідносин у симбіонтів вза­ємно посилюються фізіологічні функції і виникають нові властивос­ті. Це явище можна спостерігати при співжитті оцтовокислих бактерій і дріжджів. Бактерії перетворюють цукри на кислоти, які викори­стовуються дріжджами, а останні забезпечують бактерії вітамінами.

50.Значення мікроорганізмів у кругообігу речовин в природі

1. Роль мікроорганізмів у кругообігу азоту в природі

Кругообіг азоту в природі складається з трьох основних процесів: 1) фіксація азоту атмосфери; 2) нітрифікація-окислення азоту; 3) денітрифікація (гниття) - відновлення азоту.

  1. Роль мікроорганізмів у кругообігу водню.

До водневим бактеріям відносяться еубактеріі, здатні отримувати енергію шляхом окислення молекулярного водню за участю О 2, а всі речовини клітини будувати з вуглецю СО 2. Водневі бактерії - хемолітоавтотрофами, ростуть при окисленні Н 2 в аеробних умовах. Н 2 +1 / 5О 2 = Н 2 О. Крім окислення для отримання енергії молекулярний водень використовується в конструктивному метаболізмі

  1. Роль мікроорганізмів у кругообігу кисню.

Молекулярний кисень мікроорганізми використовують в процесі дихання і окислення неорганічних речовин. Виділяють кисень в атмосферу деякі фотосинтезуючі бактерії (ціанобактерії і прохролофіти). У міру накопичення кисень стає постійним компонентом зовнішнього середовища, і тільки локально можуть бути створені такі умови, де він відсутній або міститься в малих кількостях.

4. Роль мікроорганізмів у кругообігу сірки в природі, їх значення перетворення речовин та практичне використання

Кругообіг сірки здійснюється в результаті життєдіяльності бактерій, що окислюють або відновлюють її. Процеси відновлення сірки відбуваються кількома шляхами. Під впливом гнильних бактерій - клостридій, протея в анаеробних умовах при гнитті білків, які містять сірку, відбувається утворення сірководню і, рідше, меркаптану. Великі кількості сірководню накопичується також в результаті життєдіяльності Сульфат бактерій. Вони відновлюють сульфати грунту, мулу і води. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]