Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опг оа, мо.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
1.06 Mб
Скачать
      1. Методика оцінки радіаційної обстановки методом прогнозування

При ядерному вибуху або аварії на АЕС буде забруднена територія радіоактивними речовинами (радіонуклідами). Методика оцінки радіаційної обстановки при цьому буде однакова.

Оцінка радіаційної обстановки методом прогнозування – це перший етап роботи. Така оцінка дає можливість орієнтовно визначити вплив радіоактивного забруднення місцевості на боєздатність формувань ЦЗ, можливість функціонування об’єкту, вибрати найбільш доцільні способи дій на забрудненій місцевості, намітити заходи протирадіаційного захисту, а також дати завдання для ведення радіаційної розвідки.

Для прогнозування радіоактивного забруднення місцевості необхідно мати такі вхідні (початкові) дані:

  • тип і потужність ядерного реактора (потужність ядерного боєприпасу);

  • координати АЕС (ядерного вибуху);

  • час аварії (ядерного вибуху);

  • частка радіоактивних речовин, які можуть бути викинуті під час аварії

( 3%, 10%, 30% ); (для ядерного вибуху не задається);

  • швидкість і напрямок вітру ;

  • стан вертикальної стійкості атмосфери.

Завчасно деякі дані прогнозувати неможливо, тому обирають найгірші умови: швидкість вітру 5м/с, напрямок вітру на об’єкт, стан вертикальної стійкості атмосфери - ізотермія, частка викинутих радіоактивних речовин - 10%.

Ізотермія виникає в похмуру погоду, а також при вітрі більше 4м/с і характеризується однаковою температурою до висоти 30м.

Оцінка радіаційної обстановки проводиться в такій послідовності.

а). Визначають зони забруднення:

В таблиці 1 показані прогнозовані розміри зон забруднення при руйнуванні реакторів з 10% викиданням радіоактивних речовин, вітрі – 5 м/с і ізотермії.

Таблиця 1.

Прогнозовані зони забруднення

Зони

Реактор

ВВЕР-1000

L, км

Ш, км

S, км2

М

155

13,8

1070

А

29,5

1,16

26,8

Б

-

-

-

В

-

-

-

Г

-

-

-

б). Наносять на карту (схему) зони радіоактивного забруднення.

При нанесенні на карту (схему) зон радіоактивного забруднення спочатку позначають місце АЕС (ядерного вибуху). Потім від цього місця проводять пряму лінію (вісь сліду) через об’єкт. На ній відкладають ширину і довжину кожної зони забруднення відповідно табл.1. На зовнішніх межах зон позначають рівні радіації, які можуть бути на першу добу після аварії на АЕС (як на рис.1) чи на першу годину після ядерного вибуху.

Рис.1. Прогнозовані зони забруднення

в). Розраховують час випадання радіоактивних речовин.

Час випадання радіоактивних речовин визначають за формулою:

tВИП = R / v , (1)

де R - відстань від АЕС до даного об’єкту,

v - швидкість вітру , км/год.

Проте прогноз радіоактивного забруднення має відносний характер, тому його обов’язково уточнюють радіаційною розвідкою з метою своєчасного забезпечення штабів, командирів формувань ЦЗ, керівників, власників і спеціалістів даними про фактичну радіаційну обстановку.

Конкретні дії особового складу формувань ЦЗ, керівників, власників, спеціалістів сільського господарства і населення, встановлення режиму роботи об’єктів в умовах радіоактивного забруднення проводиться тільки на основі оцінки радіаційної обстановки за даними розвідки. Тому збір і обробка необхідних даних, виявлення та оцінка радіаційної обстановки є одним із важливих завдань штабів і командирів формувань ЦЗ.