Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опг оа, мо.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
1.06 Mб
Скачать
  1. 2. Практична частина: розв’язання типових задач по прогнозуванню хімічної обстановки

Задача . С. Петродолинське, де мешкають 2800 чол., розташовано на відстані 14 км від станції водопостачання «Дністер» (м. Біляївка), де зберігається 10 т хлору. Місцевість відкрита, інверсія. Швидкість вітру V=1 м/с. Оцінити хімічну обстановку у випадку аварії з викидом хлору. Аварія сталася в 1.00 год.

Визначити: площу розливу, радіус розливу, площу зараження, час підходу хмари і втрати населення.

Хлор (Cl2) - зелено-жовтуватий газ, що зберігається під високим тиском і нормальній температурі.

При зберіганні СДЯР під високим тискомстворюється тільки одна , так звана «первинна» хмара. Отже, ми не будемо визначати площу та радіус розливу. Будемо тільки визначати площу зараження, час підходу хмари і втрати населення.

  1. Розміри зони зараження (площа зараження) характеризуються глибиною Г і шириною – Ш. Глибину зони визначаємо з таблиць 8. При інверсії та кількості хлору 10т, глибина зони зараження буде становити Г=49км.

Ширина зон зараження (Ш) залежить від ступеню вертикальної стійкості повітря і при інверсії визначається співвідношенням: Ш = 0,03Г. Отже, Ш = 0,03*49 = 1,47км. (нарисувати площу зараження)

Площа хімічного зараження приймається як площа трикутника і розраховується за формулою:

S = 0,5· Г· Ш = 0,5*49*1,47 = 36км2 .

По глибині зони зараження Г=49км і відстані до сільськогосподарського об’єкта R = 14км робимо висновок, що с. Петродолинське буде в зоні зараження.

  1. Визначаємо час підходу зараженого повітря до села за формулою:

tПІДХ= (R / VПЕР *60) , хв.

Vпер , як правило, в 1,5-2 рази більше швидкості вітру. Користуючись табл.10 уточнюємо реальну швидкість перенесення хмари хлору:

при R>10 та V=1 м/с VПЕР = 2,2 м/c.

Отже, tПІДХ= 14000: 2,2*60 = 289 хвилин = 4 год. 49 хв.

Із розрахунку можна зробити висновок, що заражена хмара підійде до села в 5 годин 49 хвилин. Мешканці ще будуть відпочивати.

Розраховуємо втрати населення. Будемо рахувати, що мешканці села не мають засобів захисту органів дихання. Користуючись табл.11 можна зазначити, що при знаходженні мешканців у простих будівлях та забезпеченні людей протигазами 0 % , втрати населення будуть становити 50%.

Практичне заняття №3

Дослідження захисних властивостей засобів індивідуального захисту

1.Засоби індивідуального захисту органів дихання, шкіри та користування ними.

2. Медичні засоби захисту

  1. Засоби індивідуального захисту (зіз)

Засоби індивідуального захисту призначені для захисту людей від радіоактивних, отруйних і сильнодіючих отруйних речовин, а також бактеріальних засобів і застосовують у мирний і воєнний час в умовах радіоактивного забруднення, в зонах, заражених ОР, СДОР, осередках біологічного зараження, районах стихійних лих.

Класифікація ЗІЗ:

За призначенням:

  1. засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД);

  1. засоби індивідуального захисту органів шкіри (ЗІЗШ).

За принципом захисту:

  1. фільтруючі;

  1. ізолюючі.

Фільтрація полягає в тому, що повітря проходить через фільтруючі елементи (шар активованого вугілля), звільняється від шкідливих домішок і надходить в організм людини чистим.

Ізолюючі за допомогою матеріалів, непроникних для зараженого повітря, повністю ізолюють організм людини від навколишнього повітря.

За способом виготовлення (походження):

  1. промислові (табельні);

  1. підручні (найпростіші) – з підручних матеріалів.

Промислові (табельні) – забезпечення ними передбачається табелями (нормами). Підручні – як доповнення до табельних або при їх відсутності (одяг, маски).