Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Регіональна економіка_НМЕТАУ

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2020
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Зачепилівське, Радченківське і Сагайдацьке (Полтавська обл.), а також Бориславське, Битківське, Долинське (у Прикарпатті) та інші.

Таблиця 5.3 - Використання вугілля за окремими регіонами

 

I півріччя

У % до

Частка

 

в обсязі

 

2010 р.,

I півріччя

 

використання,

 

тис.т

2009р.

 

%

 

 

 

Україна

32986,9

112,0

100,0

Дніпропетровська

5482,8

120,2

16,6

Донецька

14443,0

113,4

43,8

Запорізька

2010,6

105,5

6,1

Івано-Франківська

1526,8

78,7

4,6

Луганська

4271,9

113,2

13,0

Найбільшими родовищами природного газу є Шебелинське, Єфремівське і Кегичівське (Харківська обл.), Перещепинське (Дніпропетровська обл.), Малишівське і Диканське (Полтавська обл.), Качанівське (Сумська обл.), а також у Прикарпатті - Дашавське, Калуське, Вільче-Волицьке, Угорське, Опарське. Родовища нафти і газу в Прикарпатті внаслідок їх тривалої та інтенсивної експлуатації знаходяться на грані вичерпання.

Використання газу природного за окремими регіонами України наведено в таблиці 5.4.

На межі Кіровоградської і Черкаської областей відкриті запаси горючих сланців (3,7 млрд. т). Менілітові сланці у великій кількості залягають у Карпатах.

В Україні є понад 2500 родовищ торфу, запаси якого оцінюють у 2,2 млрд. т. Поклади торфу розміщені, в основному, у Волинській, Рівненській, Київській, Чернігівській і Львівській областях.

Є в Україні і родовища уранової руди, які розміщені в Кіровоградській області та в Карпатах.

143

Таблиця 5.4 - Використання газу природного за окремими регіонами

 

I півріччя

У % до

Частка

 

в обсязі

 

2010 р.,

I півріччя

 

використання,

 

млн. куб.м

2009р.

 

%

 

 

 

Україна

30316,4

118,1

100

Дніпропетровська

3394,9

113,1

11,2

Донецька

3963,2

132,4

13,1

Київська

1413,9

115,3

4,7

Луганська

1865,0

108,6

6,2

Львівська

1436,5

107,5

4,7

Одеська

1453,6

129,5

4,8

Полтавська

1406,2

107,9

4,6

Харківська

2055,7

126,3

6,8

м.Київ

2002,2

155,7

6,6

Розподіл використання палива за видами економічної діяльності наведено на рисунку 5.3.

3,2

59,0

29,5

 

 

 

 

0,5 3,8

 

1,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2,5

I півріччя 2010р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,3

58,5

29,6

0,6 3,7 1,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I півріччя 2009р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

добувна промисловість

переробна промисловість

виробництво та розподілення електроенергії, газу та води

будівництво

транспорт та зв'язок

сільське господарство, мисливство та лісове господарство інші

Рисунок 5.3 - Розподіл використання палива за видами економічної діяльності, %

Рудні ресурси. Ці ресурси представлені рудами чорних, кольорових, рідкісних, розсіяних, благородних металів. Вони тяжіють до фундаментів і щитів давніх платформ, а також складчастих областей. Тут вони утворюють великі за протяжністю рудні пояси (Альпійсько-Гімалайський,

144

Тихоокеанський, Урало-Монгольський тощо), які своїм походженням пов’язані з глибинними розломами в земній корі. Території рудних поясів є сировинними базами гірничовидобувної і металургійної промисловості.

Великі запаси залізної руди (у світі – 800 млрд. т, розвідані 200–250 млрд. т) є в Росії, Австралії, Бразилії, Україні, США, Канаді, Індії тощо. Світові запаси марганцевих руд становлять майже 17 млрд. т, понад 90 % з них припадає на ПАР і Україну. За запасами руд хрому (світові – близько 16 млрд т) виділяються ПАР, Зімбабве, Казахстан. З руд кольорових металів найпоширеніші руди алюмінію (боксити, нефеліни, алуніти), що розташовані в надрах Гвінеї, Бразилії, Австралії, Індії, Суринамі, Росії, на Ямайці. Мідні руди поширені в Чилі (40 % світових), Замбії, Демократичній Республіці Конго, США, Канаді, Австралії. Поліметалеві руди є багатокомпонентними; окрім основних складових – свинцю (200 млн. т) і цинку (350 млн. т), вони містять срібло, рідкоземельні метали тощо. Значними їх запасами володіють США, Канада, Австралія, Росія, Казахстан, ПАР. Понад 90 % запасів олов’яних руд світу (усього 10–20 млн. т) розташовані в Тихоокеанському олов’яному поясі: Росія–Монголія–КНР–В’єтнам–Таїланд–Малайзія– Індонезія–Австралія. На кіновар (ртутна сировина) багаті Росія, Україна, Словенія, Алжир, Італія, Киргизія. Унікальні запаси нікелю зосереджені на острові Нова Каледонія, а також в Канаді, Росії, Австралії. За запасами і видобутком золота і платини виділяється ПАР, значні поклади є в Росії, США, Канаді та ін.

Загальні запаси залізних руд в Україні оцінюються в 27,4 млрд. т (категорія А + В + С1). З 88 родовищ 60 розташовані в Криворізькому басейні, запаси якого становлять 18,7 млрд. т. Запаси залізної руди в Кременчуцькому басейні оцінюють в 4,5 млрд. т, а в Білозерському залізорудному районі (Запорізька обл.) вони становлять 2,5 млрд. т. У Керченському родовищі залягає 1,4 млрд. т. Прогнозовані запаси залізних руд в Україні оцінюються в 20 млрд. т. Значна їх кількість залягає близько до поверхні і видобуток ведеться відкритим способом.

Україна займає одне з перших місць у світі за запасами марганцю. Найбільшими родовищами є Великотокмацьке (Запорізька обл.) і Нікопольське (Дніпропетровська обл.). Запаси марганцю становлять 2,2 млрд. т. Його видобувають як відкритим, так і шахтовим способами.

145

Запаси нікелю невеликої потужності зосереджені у Побузькому родовищі (Вінницька обл.), Кіровоградській і Дніпропетровській областях.

Україна має певні запаси руд кольорових металів. До найважливіших родовищ належать поклади титану, основні запаси якого містяться в Іршанському родовищі на Поліссі, Самотканському (Дніпропетровська обл.), на узбережжі Чорного та Азовського морів. Україна багата на алюмінієву сировину. Так, запаси бокситів є у Високопільському родовищі (Дніпропетровська обл.), алунітів - у Закарпатті, а нефелінів - у Приазов'ї.

У Закарпатті відкрито родовище ільменітів, ртуті. Ртутні руди залягають у Донбасі (Микитівка).

Знайдено в Україні і золото. Основні його запаси зосереджені у Дніпропетровській, Житомирській, Черкаській, Луганській, Донецькій областях та в Мужіївському (Закарпатська обл.) родовищі. Останніми роками значні запаси золота відкрито в Одеській області.

Нерудні ресурси. Нерудна сировина зазвичай має осадове походження. До неї відносять апатити, нефеліни, кам’яну і калійну солі, сірку, барій, фосфорити. Основою для виготовлення мінеральних добрив є калійні солі, фосфати (апатити, фосфорити) і азот, одержуваний з повітря.

Великі родовища калійних солей є в США, Канаді, Німеччині, Росії, Білорусі, а також у Мертвому морі (Ізраїль). Світові запаси кам’яної солі практично невичерпні. Її видобувають понад сто країн світу, проте найбільші родовища має Україна (Донбас), Білорусь, США, Кенія (оз. Магаді). Унікальні родовища селітри та йоду розташовані в пересохлих водоймах пустелі Атакама (Чилі).

Найбільшим зосередженням фосфоритів є Південно-Атласько- Сахарський фосфоритоносний пояс, половина запасів якого припадає на Марокко. Також фосфорити осадового походження сконцентровані на Аравійському півострові, у США (Флорида). Апатити є на півостровах Лабрадор (Канада) і Кольському (Росія).

Родовища самородної сірки розвідано в США, Мексиці, Польщі, Україні й Іраку.

Будівельні матеріали (будівельне каміння, вапняк, гіпс, глина, пісок та ін.) є практично всюди. Найбільшого промислового значення набули родовища флюориту (Росія, Монголія, ПАР, Мексика, Іспанія), азбесту

(Канада, ПАР, Росія, Китай), графіту (Росія, Україна, КНР, КНДР, Чехія).

146

Значні алмазоносні провінції розташовані на півдні Африки (ПАР, Конго, Ботсвана, Намібія) і в Якутії (Росія). Запаси дорогоцінних і напівдорогоцінних каменів мають Індія, Росія, Шрі-Ланка, Канада та ін.

Україна багата на хімічну сировину. Великі запаси калійних солей зосереджені в Івано-Франківській області (Калуське, Тростянецьке, ТуроВолинське родовища) і в Львівській області (Стебниківське, Бориславське родовища). Калуське, Стебниківське і Сиваські родовища багаті на магнієві солі.

У Львівській області на Роздольському та Яворівському родовищах є великі запаси самородної сірки. Надзвичайно багато в Україні кухонної солі, запаси якої оцінюються в 9 млрд. т. Здавна відомі поклади кухонної солі в Слов'янську, Артемівську, Солотвино, Дрогобичі, Калуші, Долині.

Розвиток чорної металургії в країні потребує різноманітних нерудних матеріалів - флюсових, вогнетривких і формувальних глин. Великі запаси флюсових вапняків розміщені в Донецькій області та Автономній Республіці Крим, а доломітів - у Донецькій, Дніпропетровській і Закарпатській областях. Основні запаси вогнетривких глин у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Черкаській областях, кварцитів - у Житомирській (Овруцьке), Кіровоградській (Малоскелеватське), Сумській (Банницьке) та Донецькій (Красногорівське) областях. Найбільші родовища формувальних матеріалів є в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській і Запорізькій областях.

Особливо багато в Україні високоякісного каоліну, запаси якого зосереджені в Житомирській, Хмельницькій, Черкаській, Дніпропетровській і Запорізькій областях. На бентонітові глини багаті Черкаська і Закарпатська області. Каолін використовують, в основному, для виробництва вогнетривких виробів, у фарфоро-фаянсовій, паперовій і гумовій промисловостях. В Україні є запаси фосфоритів, що залягають у Придніпров'ї (Незвиське), Сумській (Кролевецьке) і Харківській (Ізюмське) областях. Нещодавно відкрито Покрово-Керченське родовище апатитів.

Значні запаси граніту зосереджені в Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській і Донецькій областях.

У Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській і Львівській областях розміщені основні родовища вапняків.

Слід зазначити, що Україна має великі можливості для експорту

залізної руди, марганцю, титану, сірки, калійних солей та іншої сировини.

147

В Україні є багато родовищ різноманітної сировини для виробництва будівельних матеріалів (наприклад, 36 родовищ цементної сировини, 61 - крейди). Україна багата на родовища облицювального каменю: гранітів, мармуру, лабрадоритів, базальту. Поклади облицювального каменю є в більшості областей, але найцінніші види його залягають у Поліських областях - Рівненській, Житомирській, а також Запорізькій, Закарпатській і Хмельницькій областях.

Таким чином в промисловості України в теперішній час використовується понад 80 різних видів мінеральної сировини, які видобуваються близько з 8 000 родовищ корисних копалин. Оцінка запасів корисних копалин (табл. 5.5) свідчить про те деякими з них країна забезпечена на досить тривалий період – 100 років і більше (вугілля, залізна та марганцева руда, калійні солі) . В той же час ряд мінеральних ресурсів має не значний прогнозований період забезпечення запасами, що обумовлює необхідність підвищення ефективності їх використання.

Таблиця 5.5 - Запаси корисних копалин України

 

Балансові запаси на

 

Корисні копалини,

1 січня 1986р.

 

Забезпечення

за категоріями

 

млн.т.

 

запасами, роки

А+В+С1

 

С2

 

 

 

 

промислові

 

 

 

 

 

 

Вугілля:

48600

 

8600

200

кам’яне

6800

 

2800

 

Буре

3100

 

200

 

Торф

870

 

720

40-50

Залізна руда

27400

 

5000

90-100

Марганцева руда

2200

 

300

90-100

Флюсові вапняки

2847

 

372

60-70

Первинні каоліни

94

 

30

30-35

Вторинні каоліни

297

 

83

200

Калійні солі

9,17

 

17,7

100

Цементна сировина:

 

 

 

 

карбонатна

2237

 

538

 

глиниста

559

 

248

90-100

Слід зазначити, що в останні роки відбувається поступове зменшення видобутку ряду мінеральних ресурсів (табл. 5.6), але ця тенденція

148

обумовлена в більшому не підвищенням ефективності використання ресурсів за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій, а падінням обсягів виробництва продукції.

Таблиця 5.6 - Видобуток основних природних ресурсів [ 2 ]

 

 

 

 

2006

2007

2008

2009

2010

Вугілля готове, млн. т

 

61,7

58,9

59,5

55,0

55,0

Торф неагломерований паливний (в

462

395

358

449

430

умовній вологості), тис.т

 

 

 

 

 

 

Нафта сира, млн.т

 

3,3

3,3

3,2

2,9

2,6

Газ природний, млрд.м3

 

20,1

20,2

20,6

20,7

19,8

Газовий конденсат, млн.т

 

1,2

1,1

1,1

1,1

1,0

Руди

і

концентрати

залізні

68,8

72,8

64,1

55,9

78,5

агломеровані, млн.т

 

 

 

 

 

 

Каолін та глини каолінові, тис.т

1777

2386

1775

1119

1391

Вапняк, млн.т

 

26,8

28,7

26,7

18,0

20,6

Крейда, тис.т

 

 

5012

5572

5603

321

515

Піски природні, млн.м3

 

12,7

15,2

15,6

7,8

9,0

Сіль і хлорид натрію чистий, тис.т

5996

5548

4425

5395

4908

Водні ресурси – складова частина невичерпних природних ресурсів, які включають води суходолу (річок, озер, льодовиків, штучних водойм, боліт, підземних вод, ґрунтової вологи, снігового покриву), морів, океанів.

Із загальних запасів води на Землі (1338 млн. км3) 96,5 % припадає на води Світового океану. Об’єм підземних вод становить понад 23 700 тис. км3. У льодовиках міститься 26 064 тис. км3, в озерах – 176 тис. км3, у болотах – 11,5 тис. км3, у річках – 2,12 тис. км3. Нині використовується тільки 0,0002 % загальних запасів прісних вод. У багатьох районах світу великі річки й озера розташовані на порівняно малоосвоєних територіях, наприклад Амазонка, річки Росії та Канади, що впадають у Північний Льодовитий океан.

Розподіл водних ресурсів територією планети дуже нерівномірний. За середньої забезпеченості 1 км2 площі 268 тис. м3 води на рік є регіони, що мають природну забезпеченість у десятки разів більшу або у стільки ж разів меншу (аридні зони планети). Так, у США на 1 км2 площі припадає 363 тис. м3 води на рік, у Франції – 441, а в Україні –тільки 83 тис. м3.

149

Ще більша нерівномірність у природній забезпеченості водою мешканців планети. Великі відмінності у запасах і забезпеченості прісною водою між окремими країнами ( табл. 5.7 – 5.8).

Найвища забезпеченість ресурсами річкового і підземного стоку припадає на екваторіальний пояс Південної Америки і Африки. А на Європу та Азію, де проживає 70 % населення світу припадає лише 39 % річкових вод.

Таблиця 5.7 - Розподіл світових ресурсів прісної води за великими регіонами світу

Світ, регіони

Ресурси, тис.км3

На душу населення, м3

Весь світ

41,0

7,2

Європа

6,2

8,6

Азія

13,2

3,8

Африка

4,0

5,5

Північна Америка

6,4

15,4

Південна Америка

9,6

29,8

Австралія і Океанія

1,6

56,5

Таблиця 5.8 - Країни-лідери за ресурсами прісної води

Країна

Ресурси,

На душу

Країна

Ресурси,

На душу

 

км3

населення,

 

км3

населення,

 

 

тис. м3

 

 

тис. м3

Бразилія

6950

43,0

США

2480

9,4

Росія

4500

30,5

Бангладеш

2360

19,6

Канада

2900

98,5

Індія

2085

2,2

Китай

2800

2,3

Венесуела

1320

60,3

Індонезія

2530

12,2

М’янма

1080

23,3

Найбільшими ріками світу є Амазонка з річним стоком 3780 км3/рік; Конго –1200 км3/рік; Янцзи – 639 км3/рік; Міссісіпі – 600 км3/рік; Замбезі – 599 км3/рік; Іраваді – 410 км3/рік; Меконг – 379 км3/рік; Брахмапутра – 252 км3/рік.

У всій Західній Європі середньорічний поверхневий стік становить 400 км3, у тому числі близько 200 км3 в Дунаї, 79 км3 на Рейні, 57 км3 на Роні.

Річковий стік використовують також для одержання гідравлічного потенціалу. Найбільший гідравлічний потенціал мають країни Азії, Латинської Америки, Північної Америки, Європи та Австралії. Близько 1/2 цього потенціалу припадає всього на шість країн: Китай, Росію, США, Конго, Канаду, Бразилію.

150

Водні ресурси України складаються з місцевого стоку і транзиту. Загальний обсяг річкового стоку становить 210 км3, у тому числі 130 км3 формуються за межами України. В середньому водозабезпечення одного жителя країни водою місцевого стоку становить 1000 м3, що майже у 18 разів менше, ніж у Росії. Найвище водозабезпечення жителів має у західних і північних областях.

Для характеристики обсягів використання води наведемо наступні дані. У 2009 р. із природних водних об’єктів було забрано 14,5 млрд. м3 води (13,7 млрд. м3 прісної та 0,8 млрд.м3 морської). При транспортуванні втрачено 16% (2,3 млрд. м3 ) забраної води. Водокористувачами в країні спожито 9,5 млрд.м3 води. Зокрема, на виробничі потреби підприємств у 2009 р. припало 54% (5,1 млрд.м3 ) всієї використаної води, на побутово-питні потреби – 21% (2,0 млрд. м3 ), зрошення – 15% (1,4 млрд. м3), ставково-рибне господарство – 8% (0,8 млрд. м3 ) та на сільськогосподарське водопостачання та інші потреби

– 2% (0,2 млрд. м3 ).

Потреби промисловості задовольнялися також шляхом залучення води в оборотні і повторно-послідовні системи, частка яких у загальному обсязі використання води на виробництво склала 89%.

Динаміка основних показників використання водних ресурсів в Україні наведена в таблиці 5.9.

Загальне водовідведення у 2009 р. склало 7,7 млрд. м3, що на 1,0 млрд. м3 (на 11,1%) менше проти попереднього року.

Скидання забруднених стоків та безповоротний водозабір негативно впливають на водні ресурси. Протягом 2009 р. у водойми скинуто 1,8 млрд. куб. м забруднених стоків, що в 1,5 раза менше, ніж у 2008 р. При цьому, частка забруднених зворотних вод у загальному водовідведенні становила

23%.

Основна маса річкового стоку припадає на Дніпро - 53,5 км3, Дністер - 8,7 км3, Сіверський Донець - 5 км3 і Південний Буг -3,4 км3. Усього на території України понад 73 тис. річок. Найбільш багатоводним є Дунай, який вздовж 174 км плине територією країни. Стік його в середньому за рік становить 123 км3. Водночас екологічні проблеми Дунаю дуже гострі, а його воду для зрошування можна використовувати лише після очищення.

151

Таблиця 5.9 - Динаміка основних показників використання водних ресурсів в Україні [ 2 ]

 

Забрано води з

Спожито свіжої

Загальне відведення

 

природних водних

зворотних вод,

 

води, млн.куб.м

 

об’єктів, млн.куб.м

млн.куб.м

 

 

1990

35615

30201

20261

1991

34905

28206

19126

1992

32461

26924

17872

1993

24380

24521

16650

1994

29499

23468

15869

1995

25852

20338

14981

1996

23477

18668

13998

1997

21091

15623

12534

1998

19027

13836

11040

1999

19748

14285

11488

2000

18282

12991

10964

2001

17577

12168

10569

2002

16299

11589

10005

2003

15039

11034

9459

2004

14694

9973

9065

2005

15083

10188

8900

2006

15327

10245

8824

2007

16352

10995

8917

2008

15729

10265

8655

2009

14478

9513

7692

Майже 11 км3 води акумулюють 3 тис. озер, у тому числі 2,5 км3 прісної, 80 водосховищ і 20 тис. ставків мають запас води 24 км3. Площа Дніпровських водосховищ – 8000 км2 – у півтора рази більша, ніж штучне Куйбишевське водосховище на Волзі. Майже 45 км3 води Дніпровського каскаду стримується греблями шести гідроелектростанцій (ГЕС), що дорівнює півторарічному витоку води з Азовського моря чи двохмісячному – з Чорного моря через Босфор. Найбільші озера і лимани розміщені на Поліссі, в басейні Дунаю, на узбережжі Чорного та Азовського морів, у Криму.

Використання та відведення води за басейнами окремих річок характеризувалися даними представленими у таблиці 5.10.

152