Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ЕСГПіМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2024
Размер:
15.44 Mб
Скачать

8.3. Вимоги імо (Регістру) до рульових машин

Основні вимоги ІМО (Регістру) до конструктивного виконання рульових машин такі.

1. Судна повинні бути забезпечені головним і допоміжним рульовими приводами, причому: головний рульовий привід має забезпечувати перекладку повністю зануреного руля (або поворотної насадки) з 35° одного борту на 30° іншого при максимальній швидкості переднього ходу, що належить до цієї осадки, за час не більше 28 с; допоміжний рульовий привід повинен забезпечувати перекладку руля (або насадки) за тих же умов з 15° одного борту на 15° іншого не більше ніж за 60 с при швидкості переднього ходу, що дорівнює половині максимальної, але не менше 7 уз.

2. Головний рульовий привід може складатися з двох і більше ідентичних

насосів. В цьому випадку допоміжний рульовий привід не потрібний. Час перекладки (28 с) має забезпечуватися на вантажних суднах при спільній дії насосів.

3. Перехід з головного рульового приводу на допоміжний при аварії повинен виконуватися не більше ніж за 2 хв.

4. Управління головним рульовим приводом повинно забезпечуватися з ходового містка і з румпельного відділення. Передбачаються дві окремі лінії управлінь, які отримують живлення безпосередньо від ГРЩ, але одна з них може живитися через АРЩ.

5. У рульовій рубці і ЦПУ повинна бути світлова та звукова сигналізація: про зникнення напруги, обрив фази і перевантаження в ланцюзі живлення, зникнення напруги в системі управління і мінімальний рівень масла у витратному баку.

6. Біля кожного поста управління, а також в румпельному приміщенні повинні бути покажчики положення руля. Помилка в показаннях не повинна бути більше: 1° в ДП; 1,5° в інтервалі від 0 до ± 5°; 2,5° в інтервалі від ± 5 до ± 35°.

7. Кожне нафтоналивне судно, хімо- або газовоз валовою місткістю 10 тис. рег. т і більше повинні відповідати таким вимогам: головний рульовий привід має бути таким, щоб у разі втрати керованості судна через одиничне пошкодження в будь-якій частині однієї з силових систем, вона відновлювалася протягом не більше 45 с; рульовий привід має складатися з двох незалежних і окремих силових систем, кожна з яких забезпечує час перекладки руля не більше 28 с; принаймні, він повинен складатися з двох однакових силових систем, які, діючи одночасно, забезпечують час перекладки не більше 28 с; повинна бути передбачена можливість виявлення витоку робочої рідини з будь-якої системи і автоматична ізоляція пошкодженої системи з тим, щоб інша залишалася в робочому стані.

8. Головний і допоміжний рульові приводи повинні мати захист від перевантаження деталей і вузлів при виникненні на баллері моменту, що перевищує в 1,5 рази розрахунковий крутний момент. Запобіжні клапани повинні бути відрегульовані на тиск не більше 1,5 і не менше 1,25 номінального.

9. Насоси ГРМ повинні мати захисні пристрої проти обертання відключеного насоса у зворотному напрямку або автоматично спрацьовуючий пристрій, що замикає потік рідини через відключений насос.

10. Не можна допускати з'єднання системи трубопроводів ГРМ з іншими гідравлічними системами. Кожен поповнюючий бак повинен бути обладнаний сигналізацією про мінімальний рівень рідини. Крім того, повинні бути передбачені стаціонарні (резервні) цистерни, що заповнені робочою рідиною і з'єднані з рульовим приводом.

11. У гідравлічних системах повинні бути передбачені фільтри необхідної пропускної спроможності і чистоти фільтрації робочої рідини.

12. Пуск і зупинка електродвигунів насосів повинні здійснюватися з рульової рубки і румпельного приміщення. Повинен забезпечуватися повторний автоматичний пуск електродвигунів при відновленні напруги після перерви. Електропривод повинен отримувати також живлення від АРЩ. Електродвигуни повинні допускати перевантаження не менше 1,5 розрахункового моменту протягом 1 хв.

Всі найбільш важливі вузли і елементи ГРМ і в цілому рульового пристрою в процесі експлуатації підлягають періодичним (щорічним і черговим) оглядам.

При щорічному огляді рульовий пристрій в зборі має бути оглянуто одночасно з перевіркою дії головного і допоміжного приводів на ходу і при стоянці судна.

Черговий огляд руля в доці має проводитися з підйомом його для огляду штирів і опорних деталей, а також знімання баллера для огляду. При цьому повинні бути заміряні зазори в підшипниках баллера руля, між штирями і петлями, а також перевірена просадка руля.

Допустима величина зазорів в опорних вузлах руля встановлюється в кожному випадку з урахуванням їх проектної величини і конструкції з’єднання.

При скручуванні баллера на 5° і більше він може бути допущений до роботи після відпалу і пересадки румпеля на нову шпонку. Баллер підлягає заміні при скручуванні на кут 15° і більше, а також при виявлені тріщин.

Результати огляду рульового пристрою вказуються в актах по корпусній частині.

При черговому огляді рульової машини необхідно оглянути всі її основні вузли і деталі, а також пристрої захисту від перевантаження, пристрої блокування, кінцеві вимикачі та ін.

Рульова машина повинна бути перевірена в дії на ходу судна з контрольною перевіркою часу і кутів перекладки руля, обмеження кутів перекладки і правильність показань покажчиків положення пера руля.

Робота рульової машини на головному приводі повинна бути перевірена на повному передньому і середньому задньому ходах.

При черговому огляді електричного обладнання проводиться наступне:

– детальний огляд з необхідним розкриттям обладнання, перевірка в дії силового і освітлювального обладнання та пристроїв сигналізації та внутрішнього зв'язку;

– зовнішній огляд електричних захисних пристроїв;

– вимірювання опору ізоляції силового обладнання;

– перевірка документації та (або) таврування про проведення обов'язкових періодичних перевірок компетентним органом вимірювальних приладів, розподільних пристроїв і пультів управління і контролю;

– зовнішній огляд запасних частин.

При огляді електричних приладів управління (покажчики положення руля та ін.) перевіряється стан сельсинів, електромагнітних котушок, апаратів, що сигналізують та інших.

При щорічному огляді виконується перевірка в дії силового і освітлювального обладнання, пристроїв сигналізації та внутрішнього зв'язку.

Перед початком перевірки в дії електричного обладнання здійснюється вимірювання опору ізоляції, норми яких наведені в джерелі.

При перевірці в дії електроприводу рульового пристрою перевіряється:

– перекладка руля з борту на борт; при цьому визначається час перекладки руля, відсутність перегріву підшипників, іскріння і вібрацій. Перекладка проводиться з усіх постів управління і всіма видами управління (простий і слідкуючий);

– безперервність дії рульового пристрою, з подальшим послідовним перемиканням окремих елементів електроприводів (систем живлення, насосів, перетворювачів та ін.), їх робота при всіх поєднаннях елементів;

– відповідність показань усіх покажчиків положення руля зі шкалою рульового приводу;

– спрацьовування кінцевих вимикачів;

– робота сигналізації про перевантаження і зняття живлення.

При перевірці в дії тривалість роботи, яка необхідна для встановлення справності, визначається інспектором.

Висновок про технічний стан ГРМ виконується за результатами огляду з використанням актів попереднього огляду і відомостей про виявлені в експлуатації зноси, пошкодження, несправності і здійснені ремонти, заміни за судновою документацією (формуляри технічного стану, суднові акти, машинні журнали і т. д.).

Норми допустимих зносів, пошкоджень і несправностей конструкцій, вузлів і деталей визначаються за даними інструкцій і формулярів заводів-виробників.

Якщо при огляді виявлено знос, пошкодження або несправності, що перевищують допустимі або становлять небезпеку для плавання судна, ГРМ не визнається придатною до експлуатації до усунення дефектів, а судно в цьому випадку не визнається придатним до плавання. Можливе в цьому випадку питання про тимчасову експлуатацію судна з встановленням експлуатаційних обмежень, є в кожному випадку предметом спеціального розгляду Регістра.

Соседние файлы в предмете Суднові допоміжні установки і системи