Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готово бжд.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

45. Характерні риси сучасної війни.

Сучасні війни все частіше мають терористичний, антигуманний характер; мирне населення країн, що воюють, перетворюється на один з об’єктів збройного впливу, аби підірвати волю й позбавити ворога можливості чинити опір.

Серед характерних особливостей сучасних війн: 1. Застосування різних форм і методів бойових дій, зокрема й нетрадиційних 2. Поєднання воєнних дій (проведених згідно з правилами воєнної науки) з партизанськими й терористичними діями 3. Широке використання кримінальних та інших іррегулярних формувань 4. Швидкоплинність воєнних дій 5. Вибірковість ураження об’єктів 6. Поєднання потужного вогневого ураження з економічним, політичним, дипломатичним та інформаційно психологічним впливом 7. Підвищення ролі високоточних керованих засобів 8. Завдання окремих ударів по ключових об’єктах

На сьогодні війна типу «стінка на стінку» відійшла на задній план і вважається неефективною та дорогою. Так небезпека планується, готується й реалізується людиною, його розумом і тому має складніший і витонченіший характер, ніж природні й техногенні небезпеки;; зброя застосовується зазвичай у несподівану для жертв агресії мить і в найуразливішому для неї місці; для створення засобів нападу завжди використовують остан­ні наукові досягнення, залучають найкращі наукові сили та науково-виробничу базу; тому від деяких засобів нападу майже неможливо знайти методи захисту, зокрема це стосується ракетно-ядерної зброї. Сучасні війни все частіше мають терористичний, антигуманний характер за яких мирне населення країн, що воюють, перетворюється на один з об’єктів збройного впливу, аби підірвати волю й позбавити ворога можливості чинити опір.

46. Поняття про ядерну зброю. Уражаючі фактори ядерної зброї.

Ядерна зброя — це зброя масового ураження вибухової дії, в основі якої лежить використання внутрішньоядерної енергії, що виділяється під час ланцюгових реакцій ділення важких ядер деяких ізотопів урану і плутонію та термоядерних реакцій синтезу легких ядер — ізотопів водню — дейтерію і тритію в більш важкі. Для цих реакцій характерне надзвичайно велике виділення енергії на одиницю маси реагуючої речовини — у 20—80 млн разів більше, ніж під час вибуху тротилу — звичайної вибухівки. У результаті дуже швидкого виділення величезної кількості енергії в обмеженому обсязі відбувається ядерний вибух, який суттєво відрізняється від вибуху зви­чайних боєприпасів як за масштабами, так і характером утворення уражаючих факторів. Серед сучасних засобів збройної боротьби ядерна зброя посідає особливе місце — вона є найефективнішим засобом ураження ворога. Вона здатна завдати великих втрат у живій силі й бойовій техніці, руйнувати споруди та інші об’єкти, заражати місцевість радіоактивними речовинами, а також здійснювати на людей сильний морально-психологічний вплив і тим самим ство­рювати нападаючій стороні вигідні умови для досягнення перемоги у війні. Пристрій, призначений для здійснення вибухового процесу звільнення внутрішньоядерної енергії, називають ядерним зарядом. Потужність ядерних зарядів характеризують тротиловим еквівалентом, тобто такою кількістю тротилу в тоннах (кт, Мт), у разі вибуху якого виділяється така сама кількість енергії, що й за вибуху цього ядерного заряду. Ядерні заряди за потужністю умовно поділяють на надзвичайно малі, малі, середні, великі і надзвичайно потужні . До засобів застосування ядерної зброї належать: ракети тактич­ного, оперативно-тактичного й стратегічного призначення; літаки — носії ядерної зброї; крилаті ракети; підводні човни; артилерія; ядерні міни.