Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК бакалавр.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.12.2020
Размер:
192.89 Кб
Скачать

«Технологія гостинності» Програма дисципліни:

Тема 1. Становлення та розвиток індустрії гостинності.

Вплив індустрії гостинності на туризм. Визначення та сутність ринку послуг гостинності. Еволюція індустрії гостинності. Розвиток індустрії гостинності з часів Давнього Риму до сучасності. Приклад зарубіжного досвіду в індустрії гостинності. Сутність сучасної гостинності. Традиції гостинності.

Тема 2. Розвиток готельного бізнесу та класифікація готелів.

Еволюція готельного бізнесу. Етапи історичного розвитку готельної індустрії. Розвиток готельного господарства в 50 – 60 роки ХХ ст. в світі. Конкуренція в готельному бізнесі. Лідери сучасних готельних технологій. Туристичні готелі та їх характеристика. Основні поняття «готель», «готельний комплекс», «кемпінг». Системи класифікації в світовій практиці. Готелі тривалого обслуговування туристів.

Тема 3. Управління службою харчування та напоїв.

Склад підрозділів служби харчування та напоїв. Посадові інструкції працівників служби харчування та напоїв. Організаційна структура обслуговування масових заходів. Посадові інструкції обслуговуючого персоналу. Ефективність готельних барів. Обслуговування в номерах.

Тема 4. Ресторанний бізнес та основні види діяльності ресторанів.

Особливості організації харчування в тавернах, трактирах, кав’ярнях. Ресторани Європи та Америки ХІХ ст.: національна кухня, традиції обслуговування. Відкриття перших закусочних, елітарних ресторанів. Світовий ресторанний бізнес, тенденції його розвитку. Ресторани при готелях як засіб популяризації готельного закладу. Сучасний стан ресторанного бізнесу в Україні.

Тема 5. Транспортне забезпечення туристів.

Розвиток транспорту, як складової частини інфраструктури гостинності. Класифікація транспортних засобів. Основні перевізники туристів до місць відпочинку. Розвиток сучасних транспортних систем.

Тема 6. Сучасні інформаційні технології в гостинності. Світові готельні мережі та їх ефективність в розвитку індустрії гостинності.

Сучасні системи бронювання в індустрії гостинності. Автоматизація готельного та ресторанного господарства. Інформаційні технології в сучасному управлінні готельного та ресторанного бізнесу. Система таймшер та готельні консорціуми. Світові готельні мережі в Україні. Переваги готельних мереж.

Тема 7. Індустрія азартних ігор, як частина індустрії розваг.

Історія виникнення азартних ігор. Гральний бізнес і готельне господарство. Готелі, які спеціалізуються на азартних іграх. Готелі-казино, особливості їх функціонування. Світовий досвід.

Перелік теоретичних питань:

  1. Що таке готельні послуги? Їх характеристика.

  2. Самі великі готельні мережі, та їх характеристика.

  3. Опишіть роботу відділу обслуговування масових заходів.

  4. Класифікація підприємств індустрії гостинності та їх характеристика.

  5. Поняття та сутність ринку послуг гостинності.

  6. Види та характеристика готельних барів.

  7. Назвіть та опишіть типи ресторанного обслуговування.

  8. В чому сутність сучасної гостинності.

  9. Коротка характеристика основних видів готелів.

  10. Професійний етикет в гостинності.