Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
66.09 Кб
Скачать
  1. Обгрунтуйте вплив логістики на рівень конкурентоспроможності підприємства. Які

конкурентні переваги можуть здобути економічні суб'єкти, які використовують

логістичні принципи в своїй діяльності.

Логістика є одним з факторів підвищення конкурентоспроможності продукції та підприємства в цілому. Оптимізуючи логістичні процеси підприємство отримує можливість не лише мінімізувати витрати і підвищити рівень обслуговування споживачів, що є основою формування конкурентних переваг продукції, але й створити цінність для підприємства, що підвищує ефективність роботи структурних підрозділів та веде до підвищення конкурентоспроможності підприємства в цілому.

Впровадження логістики на підприємстві забезпечує:

– скорочення витрат у сфері товарообігу на 20 %;

– обсягу запасів – на 30 – 70 %;

– зниження собівартості продукції на 30 %.

Тема 7

  1. Визначте основні завдання та функції логістики в системі розподілу. Охарактеризуйте зв'язок між розподільчою логістикою та системою логістики компанії.

Логістика також координує взаємини всіх членів системи постачання і розподілу. До безпосередніх функцій логістики належать: транспортування, складування, збір замовлень, розподіл продукції, упаковка, сервісне обслуговування.

Система логістики включає логістику на вході і логістику на виході. Перша управляє всіма операціями з сировиною і матеріалами, починаючи з вибору постачальника і закінчуючи поверненням неякісної сировини, друга контролює розподіл готової продукції, включаючи її доставку кінцевому споживачеві.

Розподільча логістика — це управління транспортуванням, складуванням та іншими матеріальними і нематеріальними операціями, які здійснюються в процесі доведення готової продукції до споживача згідно з інтересами і вимогами останнього, а також передачі, зберігання й обробки відповідної інформації.

Логістична система підприємства – це комплекс елементів, яким властиві певні характеристики, різні за якістю, взаємозалежні між собою та поділяються в окремі підсистеми.

  1. Розкрийте зв'язок між каналами розподілу та логістичними каналами. Назвіть основні функції каналів розподілу та їх параметри.

Канал розподілу являє собою сукупність проміжних ланок, що мають відношення до процесу просування товарів з метою забезпечення їхньої доступності для кінцевих споживачів. Іншими словами — це шлях, яким товари переміщуються від виробника до кінцевого споживача.

Логістична система розподілу як складова частина загальної логістичної системи займається управлінням потоками готової продукції та представляє собою впорядковану сукупність логістичних операцій, організованих у взаємопов'язані канали (ланцюжки) розподілу.

Наведені визначення вказують на практично один і той самий зміст цих понять.

До ключових функційучасників каналів розподілу належать:

  • інформація – збирання та представлення результатів маркетингових досліджень і інформації щодо макро- та мікросередовища маркетингу;

  • просування – створення та розповсюдження в рекламних цілях переконливої інформації щодо пропозиції;

  • контакт – знаходження потенційних покупців і встановлення з ними відповідних відносин;

  • адаптація – формування та пристосування пропозиції до потреб споживачів, включаючи такі дії, як сортування, збирання, монтаж, пакування, маркування тощо;

  • перемовини – провадження перемовин щодо ціни та інших пунктів пропозиції для того, щоб передати право власності або право володіння;

  • фізичний розподіл – транспортування та зберігання товарів;

  • фінансування – купівля товарів і використання фондів на покриття витрат і забезпечення роботи каналу.

Перші п’ять функцій допомагають укладати договори чи угоди, останні три – виконувати їх.

Соседние файлы в предмете Логистика