Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
66.09 Кб
Скачать
  1. Визначте основні причини та передумови розвитку логістики в сфері економіки.

Основні причини, з яких, починаючи з середини XX століття, в економічно розвинених країнах спостерігається різке зростання інтересу до логістичної ідеї, полягають в наступному:

♦ перетворення ринку продавця в ринок покупця;

♦ забезпечення конкурентних переваг логістично організованих матеріалопроводящіх систем за рахунок зниження собівартості продукції і поліпшення якості поставок;

♦ енергетична криза;

♦ науково-технічний прогрес і, в першу чергу, комп'ютеризація управління.

Особливості сучасного економічного розвитку створюють передумови для застосування та поширення логістики у господарській та інших сферах діяльності. Глобалізація економічних процесів, перевищення пропозиції товарів над попитом спричиняють посилення конкуренції, що змусило підприємців звернути увагу на резерви, створювані логістикою. Раціонально організовані логістичні системи дозволяють знизити собівартість продукції, поліпшити надійність та якість постачань.

  1. Сформулюйте та поясніть основні підходи до визначення "логістики".

Перший підхід (перша дефініція логістики) – дії, завдяки яким відбувається планування, керування, реалізація, контролювання та регулювання просторово-часової трансформації товарів.

Другий підхід (друга дефініція логістики) – логістика – допоміжне управління плануванням, контролюванням і регулюванням у період споживання продукту.

Третій підхід (третя дефініція логістики) – логістика – процес координації нематеріальних дій для ефективного надання послуг щодо витрат і згідно з вимогами клієнта.

  1. Визначте перспективи розвитку логістики в економічні сфері.

  1. Сформулюйте основні цілі та мету логістики на сучасному етапі та визначте зміну

пріоритетів логістики в процесі історичного розвитку.

цілі: 1) мінімізація загальних витрат, 2) прискорення матеріального потоку, 3) мінімізація загального рівня запасів, 4) оптимізація рівня обслуговування споживача, яка істотно залежить від повноти реалізації принципів сучасної концепції логістики.

Мету і завдання логістики в організації не можна розглядати окремо від стратегічних цілей її бізнесу. Тому метою логістики на підприємстві є оптимізація його ресурсів та підвищення конкурентоспроможності за рахунок раціонального управління логістичними потоками.

  1. Сформулюйте основні групи завдань логістики та визначте основні функції

логістики.

Згідно з функціональною класифікацією логістичні завдання групуються таким чином: управління замовленнями, управління закупівлями, транспортування, управління запасами, складування, пакування, вантажопереробка, підтримка виробництва, організація розподілу продукції, управління якістю логістичного сервісу.

Основні функціональні області логістики. Це будуть наступні: закупівля (постачання), транспортування, збереження, управління запасами, виробництво, розподіл і збут готової продукції.

  1. Розкрийте взаємозв'язок логістики, як різновиду діяльності, з іншими видами

діяльності, та, як науки, з іншими науками.

Здійснення логістичної діяльності тісно переплітається з іншими видами діяльності на підприємстві. Найбільш істотна взаємозв'язок логістики з маркетингом. Так, визначення асортиментної політики підприємства і планування послуг, що вирішуються службою маркетингу, здійснюються спільно з підрозділами логістики. При цьому завданням логістики є забезпечення виробництва сировиною, управління запасами в розрізі тих видів продукції, випуск яких обґрунтований маркетингом.

Маркетинг і логістика на етапі розподілу продукції не просто доповнюють один одного, а тісно взаємопов'язані і взаємозалежні. Таким чином, сутності логістики та маркетингу тісно переплітаються в процесі задоволення потреб споживачів при оптимальних витратах.

Соседние файлы в предмете Логистика