Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
66.09 Кб
Скачать
  1. Поясніть сутність та основні переваги логістичної інтеграції, сутність інтегрованих логістичних потоків.

Логістична інтеграція — це об'єднання дій учасників логістичних ланцюгів з метою раціоналізації матеріального та супутніх потоків, на основі логістичної координації. Тоді в організації всі взаємопов'язані логістичні види діяльності виконуються узгоджено.

Переваги: покращує вибір стратегічних та тактичних цілей і, відповідно, форми і методи їх дослідження; підвищує ефективність розроблення альтернативних варіантів виконання завдань управління, планування виробничо-господарської діяльності підприємств; підвищує ефективність використання критеріїв оцінки вирішуваних завдань управління з метою вибору найкращого варіанта; дає змогу застосовувати методи, що забезпечують глибше і достовірніше прогнозування; підвищує ефективність аналізу і контролю за діяльністю, охоплюючи усі ланки матеріального і грошового потоків.

Тема 1:

  1. Розкрийте історичний розвиток терміну "логістика". Яким чином сформулювалась

сучасна дефініція терміну "логістика"?

Історія походження терміну Слово «логістика» відоме ще з часів Римської імперії, де службовці, що займалися розподілом продуктів харчування, називалися «логістами» або «логістиками». Наукою логістика стала завдяки розвитку військової справи. Так, візантійський імператор Леон VI. важав, що завданням логістики є сплачувати данину армії, належно постачати їй зброю і військове майно, вчасно й повною мірою піклуватися про її потреби та відповідно підготовляти кожен акт військового походу, робити правильний аналіз місцевості з огляду на пересування армії та сили супротивника й відповідно до цих функцій управляти та керувати, тобто розпоряджатися рухом і розподілом власних збройних сил.

дефініція логістики закономірно вимагає збагачення визначення логістики, оскільки в цьому понятті на практиці інтегрується все більше нових сфер та функціональних галузей (технологічна підготовка виробництва, обробка відходів та утилізація, розробка товарів, науково-дослідна та конструкторська робота тощо). Не останнім доказом цього можна вважати створення відповідних логістичних центрів.

Логістика - це наука про оптимальне управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками в економічних адаптивних системах із синергічними зв'язками.

Таке визначення враховує такі істотні елементи:

  • по-перше, термінологічне тлумачення "заземлене" до певної системи, відповідно обмеженої, хоч і відкритої, але здатної адаптуватися до порушень в зовнішньому середовищі;

  • по-друге, на основі теорії логістики чи без неї функціонально це завжди управління в його функціях планування, керування, контролю тощо;

  • по-третє, ґрунтується на ефекті синергічного зв'язку. Суть його полягає в тому, що система з синергічними зв'язками (а в економіці вона для того і створюється штучно) забезпечує приріст загального ефекту кооперованих дій елементів системи до величини більшої, ніж сума ефектів тих самих елементів, що діють незалежно.

Соседние файлы в предмете Логистика