Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

89. Матеріали, що можуть використовуватися для опорядження «чистих» приміщень класу а, в.

Опорядження «чистих» приміщень здійснюється матеріалами, які мають достатню механічну міцність, відносно невелике водопоглинання, не піддаються корозії, є нетоксичними, мають бактерицидну і пиловідштовхуючу здатність, легко очищаються, миються та дезінфікуються.

Стіни приміщень для приготування ліків в асептичних умовах повинні бути пофарбовані олійною фарбою або обкладені світлим кахлем від підлоги до стелі, при цьому не повинно бути виступів, карнизів, тріщин.

Стелі фарбуються клейовою або водоемульсійною фарбою. Підвісні стелі повинні бути герметичні, щоб попередити контамінацію із простору над ними.

Підлоги покриваються лінолеумом або реліном з обов’язковим зварюванням швів.

Двері та вікна повинні бути щільно підігнані та не мати щілин. Матеріали, яким властиве утворення волокон з їхнім можливим викидом у навколишнє середовище, як правило, не повинні застосовуватися в «чистих» приміщеннях; а при здійсненні технологічного процесу в асептичних умовах їх використання повністю забороняється

У чистих приміщеннях/зонах усі відкриті поверхні мають бути такими, щоб звести до мінімуму утворення і накопичення часток або мікроорганізмів, а також дозволити багаторазово застосовувати миючі та дезінфікуючі засоби.

Обладнання, яке використовується для роботи в «чистих» приміщеннях, має бути сконструйованим і розміщеним таким чином, щоб його експлуатацію, обслуговування та ремонт можна було б проводити за межами «чистих» зон. Воно також повинно мати реєструючі пристрої для контролю параметрів процесу.

90. Матеріали, що можуть використовуватися для опорядження «чистих» приміщень класу d, с.

Опорядження «чистих» приміщень здійснюється матеріалами, які мають достатню механічну міцність, відносно невелике водопоглинання, не піддаються корозії, є нетоксичними, мають бактерицидну і пиловідштовхуючу здатність, легко очищаються, миються та дезінфікуються.

Стіни приміщень для приготування ліків в асептичних умовах повинні бути пофарбовані олійною фарбою або обкладені світлим кахлем під підлоги до стелі, при цьому не повинно бути виступів, карнизів, тріщин.

Стелі фарбуються клейовою або водоемульсійною фарбою.Підвісні стелі повинні бути герметичні, щоб попередити контамінацію із простору над ними.

Підлоги покриваються лінолеумом або реліном з обов’язковим зварюванням швів. Двері та вікна повинні бути щільно підігнані та не мати щілин.

91. Вимоги до виконання стінових конструкцій (перегородки, сендвіч-панелі), що висуваються на сучасних фармацевтичних підприємствах.

Сендвіч-панелі;

Панелі з одинарних листів, при чому листові матеріали виконані з металів в поєднанні з іншими речовинами

Матеріали і поверхні стін повинні відповідати загальним вимогам виходячи з свого призначення. Спеціальна увага має бути приділена стійкості до удару і зносу, особливо в місцях частого руху візків або персоналу, який переносить матеріали. Для захисту поверхонь можуть використовуватися нанесення смуги або захисні бруси. У деяких випадках може знадобитися герметизація стінових панелей, щоб уникнути обміну забрудненнями з навколишнім середовищем. Щоб забезпечити задовільну очищення і обмежити утримання забруднень, накладні смуги або герметики між панелями повинні бути гладкими, з закругленими краями (в деяких випадках потрібно плоский стик без виступів). Особливу увагу слід приділити гладкості швів і ефективній герметизації комунальних пристроїв і інших вводів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]