Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

20. Поняття про біотехнологічну систему (бтм).Ієрархія бтс.

Реалізація біотехнологічних виробництв проводиться на базі технологічних комплексів, які створюються, для виробництва певного продукту шляхом мікробіологічного синтезу, що носять назву – біотехнологічна система (БТС).

I ступінь - відповідає структурі біотехнологічного заводу, комбінату;

II ступінь - технологічні ділянки, цехи, що включають декілька взаємозв'язаних технологічних процесів та апаратів - стадія підготовки поживного середовища, стадія ферментаціі;

ІІI ступінь - апаратурна схема окремої технологічної стадії, ділянки.

IV ступінь - це технологічні елементи БТС (апарати), де протікають типові технологічні процеси:

а) механічні - подріблення, різання та інші;

б) гідродинамічні - перемішування, змішування, розділення;

в) теплові - нагрів та охолодження, випаровування, сушіння;

г) масообмінні - абсорбція, екстракція;

д) процеси хімічних та біохімічних перетворень;

е) мікробіологічні - розмноження культур м/о.

V ступінь (найнижчий) – це рівень біологічного агенту (мікроорганізмів) на якому протікають хімічні, біохімічні реакції за рахунок процесів ферментативного каталізу компонентів поживного середовища і перетворення їх в клітинах в біологічно активні речовини (БАР) – ферменти, амінокислоти, вітаміни, антибіотики.

Ієрархія БТС

21. Типи регламентів виробництва, склад регламентів виробництва.

Регламент - нормативний документ, що встановлює вимоги до технологічних процесів, технологічного обладнання і приміщень, пов’язаних з якісним виготовленням продукції при дотриманні умов охорони праці та нав- колишнього середовища.

Вперше в Україні у обіг НТД включені два типи регламентів, так як ви- моги до технології виробництва включаються у два регламенти - технологічний, що стосується виробництва конкретного найменування продукції, та технічний, що містить вимоги до комплексу обладнання та його безпечної експлуатації на даній виробничій дільниці, у даному цеху.

Технологічні регламенти поділяються на 2 категорії:

технологічні тимчасові регламенти (ТТР),

технологічні промислові регламенти (ТПР).

Введення у обіг двох типів регламентів значно спрощує роботу підприємств, які на ідентичному обладнанні випускають ряд однакових за формою але різних за призначенням препаратів.

СКЛАД 1. Характеристика готової продукції

2. Схеми виробництва та технологічний процес:

3. Схеми виробництва;

4.Характеристика сировини, матеріалів і напівфабрикатів;

5.Опис стадій технологічного процесу;

6. Матеріальний баланс

7. Контроль виробництва

22. Склад регламенту виробництва: основні розділи.

СКЛАД 1. Характеристика готової продукції

2. Схеми виробництва та технологічний процес:

3. Схеми виробництва;

4.Характеристика сировини, матеріалів і напівфабрикатів;

5.Опис стадій технологічного процесу;

6. Матеріальний баланс

7. Контроль виробництва

23. Вимоги до технологічної схеми виробництва. Стадії та операції тс.

  1. Кожна стадія та операція мають характеризуватися назвою та індексом, який їх позначає та який складається з умовної позначки та порядкового номера.

  2. Нумерація стадій здійснюється за послідовністю їх виконання відповідно до ходу технологічного процесу, починаючи з надходження та підготовки сировини та закінчуючи відвантаженням готової продукції.

  3. Потоки сировини, матеріалів, а також зв’язок між стадіями та операціями показують у вигляді ліній з стрілками або без них.

  4. Матеріальні потоки, що направляються до операцій характеризуються позначенням фізико-хімічними показників: вміст основної речовини; температура; тиск та інше. Назви матеріальних потоків наводяться без скорочень і не припускається наведення формул.

  5. Кожна операція закінчується одержанням результату технологічного процесу (продукт, напівпродукт, технологічна дія) який направляється за призначенням (адресація).

  6. Технологічна операція (як складова стадії) зображується окремо з зазначенням відповідності її до певної стадії. Кожна стадія і операція повинні характеризуватись назвою та індексом, який складається з умовного позначення та порядкового номера.

  7. Нумерація стадій наскрізна і здійснюється відповідно до порядку їх виконання по ходу технологічного процесу, починаючи з ДР 1 “Санітарна підготовка виробництва”, приймання і підготовки сировини і закінчуючи відвантаженням готової продукції.

  8. Кожна стадія і операція повинні характеризуватись назвою та індексом, який складається з умовного позначення та порядкового номера.

У схемі використовуються уніфіковані позначення стадій та операцій: «ДР» – стадії допоміжних робіт; «ТП» – стадії основного технологічного процесу; «ПВ» – стадія переробки відходів, що використовуються; «ЗВ» – стадія знешкодження відходів, технологічних та вентиляційних викидів до атмосфери; «ПМВ» – стадія пакування, маркування та відвантаження готової продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]