Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать
  1. Сутність етапів 5-10 у структурі проектування.

(Ет5.Генерування ідей і формулювання задачі; Ет6. Інженерний аналіз: розробка концепції, аналіз, експеримент)

Ділянка між етапами 5 – 6 являє собою модель циклічної стратегії проектування. Найбільш важкою для розробника є нескінченна петля етапів 5–6, вийти з якої можна, тільки змінивши структуру задачі, наприклад, переформулювавши її. Циклічні і лінійні зв'язки між етапами проектування.

Лінійну стратегію можна застосовувати, якщо проектна задача повністю сформульована, зв'язок між окремими частинами задачі вже визначений і необхідно внести лише окремі незначні зміни в об'єкт. При подоланні циклічних зв'язків циклічна стратегія перероджується в лінійну, відповідно трансформується проектна задача на даному етапі. Окремий випадок лінійної стратегії являє собою стратегія оптимізаційного проектування. Стратегія оптимального пошуку лежить в основі рішення задач параметричної оптимізації, які пов'язані з вибором найбільш ефективних по прийнятому критерію значень режимних параметрів для заданої (розробленої або готової) структури об'єкта. Інший клас задач оптимізаційного проектування складають задачі структурної оптимізації, тобто знаходження оптимального варіанта структури об'єкта, яка визначається характером зв'язків між його складовими частинами і їх структурою.

Інший шлях рішення таких задач – застосування блоково-ієрархічного підходу. Він полягає в тому, що синтез складного об'єкта здійснюють не відразу цілком, а у відповідності з рівнем проектування. Такий підхід дозволяє досягнути тільки локального оптимуму на кожній технологічній стадії об'єкта, і лише потім вирішується задача оптимізації об'єкта загалом.

Стадії процесу проектування

Процес проектування розпадається на три основні, логічно об'єднані стадії. Перша стадія проектування – дивергенція – аналіз або розчленування задачі на елементи. Це стадія розширення кордонів проектної ситуації, необхідна для забезпечення досить широкого простору пошуку проектного рішення. На цій стадії здійснюється пошук інформації, проводиться аналіз проектних рішень. Друга стадія проектування – трансформація – ефективний творчий синтез ідей в єдине ціле. Це стадія об'єднання думок розробників в рішення, концепції, які повинні відображати реальні експлуатаційні, економічні і соціальні аспекти проектної ситуації. Щоб композиція елементів, що об'єднуються, стала оригінальною, синтез повинен бути неодмінно творчим. Суть трансформації складає те, що називають - творчим актом. Творчий акт не піддається формалізації, він тісно пов'язаний з процесами психіки людини. Третя стадія – конвергенція – наступає, коли задача визначена, змінні знайдені і критерії вибору фактично встановлені. На цій стадії розробник вирішує другорядні протиріччя і з багатьох альтернативних варіантів залишається один, який і буде представлений для прийняття рішення.

На етапі виявлення потреби зміни ситуації, що склалася, заздалегідь оцінюють наслідки їх задоволення. На етапі інженерного аналізу співіснують і трансформація, і конвергенція та інші блоки. У наш час проектування направлене на безперервне створення нової продукції.

Стадія 7. Інженерне рішення і розробка комплекту технічної документації.

На цьому етапі розробники повинні підготувати документацію, переконати замовника в правильності вибраної ідеї і розробленій концепції, а також в необхідності подальшої розробки або освоєнні об'єкта. Після прийняття інженерного рішення починається стадія розробки комплекту технічної і технологічної документації. Документ – матеріальний об'єкт, в якому зафіксована інформація, оформлена у встановленому порядку і що має відповідно до чинного законодавства правове значення. Технологічна документація представлена у вигляді технологічного регламенту виробництва. Технічна документація представлена у вигляді технічного регламенту а також у вигляді креслень нестандартного обладнання. Регламент – нормативний документ, що встановлює вимоги до технологічних процесів, технологічного обладнання і приміщень, пов’язаних з якісним виготовленням продукції при дотриманні умов охорони праці та нав- колишнього середовища. По окремих видах продукції провідні міністерства у встановленому порядку проводять експертизу документації, за результатами якої складають ек- спертний висновок. На його основі вносять зміни і доповнення в документацію при подальшій розробці або доопрацюванні проекту.

Стадія 8. Виробництво.

Цей етап полягає в освоєнні продукції, тобто в оснащенні технологічного процесу виготовлення об'єкта, та у підготовці виробництва до випуску цільової продукції. На стадії уточнюють прогнозування на етапі науково-інформаційного дослідження проектної ситуації, об'єми і терміни випуску продукції, питання підготовки необхідного технологічного обладнання, закріплення і навчання виробничого персоналу, створення необхідних запасів сировини, забезпечення контролю якості продукції і т. п. Група авторського нагляду, що виділяється розробником, проводить наступні роботи: аналіз дотримання виробником вимог технічної документації; аналіз виявлених дефектів; розв'язання питань, виникаючих при розробці об'єкта, зокрема поліпшення технологічного процесу, зниження витрати сировини, енергії, оперативне внесення змін в технічну документацію. Для виявлення резервів зниження витрат проводять економічне опрацювання об'єкта. Найбільш прийнятним методом економічного опрацювання вважають інженерно-вартісний або функціонально-вартісний аналіз. Цей метод заснований на уявленні про об'єкт у вигляді сукупності основ- них і допоміжних функцій, що виконуються ним. Цей метод полягає у вартісній оцінці всіх можливих варіантів реалізації функцій з урахуванням їх значущості.

Стадія 9. Розподіл продукції.

Призначення цього етапу полягає в організації контактів між сферами виробництва і споживання і управління цими контакт ми з метою встановлення і підтримки рівноваги між виробництвом і споживанням, тобто збутом і попитом. У залежності від призначення підприємства рівновагу між виробництвом і споживанням можна забезпечити, взявши за основу один з трьох принципів: 1) поставити виробництво в залежність від споживання; 2) поставити споживання в залежність від виробництва; 3) встановити рівновагу між виробництвом і споживанням.

Стадія 10. Експлуатація об'єкта.

На цьому етапі проектування об'єкт проходить реальну перевірку з точки зору виконання виявленої на першому етапі потреби і трансформованою на четвертому етапі в можливість виробництва представленій у технічному завданні. Дані про експлуатацію технологічного об'єкта служать основою для прийняття рішення про удосконалення технології і її інтенсифікації або про припинення випуску продукції. Неодмінною умовою останнього є обгрунту- вання доцільності цього у відповідності з ГОСТ 15.801 – 80. Так, цикл процесу проектування (розробки, виготовлення і експлуатації) технологічного об'єкта замикається, а разом з цим завершується, існування конкретного об'єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]