Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
359
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

Розділ 7

шар розміщений між поздовжніми шарами. Коловий шар утворює в ділянці шийки сечового міхура стискач. Верхівка й тіло сечового міхура вкриті сероз- ною оболонкою, а його шийка адвентицією.

Сечовий міхур має звязки: непарна серединна звязка міхура — lig. vesícae mediánum — проходить до лобкового зрощення і продовжується кра- ніально по черевній стінці до пупка, в ній у плодів проходить сечова протока

— uráchus — до сечового мішка зародка (allántois); парні бічні звязки мі- хура — lig. vesícae laterale 4 є залишком початкової частини пупкової ар- терії. Дорсально сечовий міхур межує з прямою кишкою (у самців) і з мат- кою та піхвою (у самок).

У великої рогатої худоби трикутника міхура немає, а у коня він ледве ви- ражений. У коня вентральна частина тіла і шийки сечового міхура не вкриті серозною оболонкою. У свині сечовідні складки подвійні.

Нерви: гілки нервів тазового сплетення. Судини: міхурові артерії.

СЕЧІВНИК

Сечівник — uréthra— має значні статеві особливості. У самок він корот- кий і широкий, має вигляд прямої трубки, що починається від шийки сечо- вого міхура, спрямовується назад і вгору. Він відкривається в нижню стінку статевих органів на межі між піхвою і сечостатевим синусом зовнішнім отвором сечівника — óstium uréthrae extérnum (див. рис. 7.5, 7). У жуйних,

верблюда і свиней на нижній стінці сечівника, перед його відкриттям у се- чостатевий синус, є значний підсечівниковий випин — diverticúlum suburethrálle. У верблюда, крім того, є ще ряд дрібних випинів, що слід врахову- вати при введенні катетера. Слизова оболонка сечівника вистелена перехід- ним епітелієм, без залоз. У товщі слизової оболонки проходять великі вени. Мязова оболонка складається з непосмугованої мязової тканини, проте в каудальній частині знаходяться посмуговані мязові волокна, які формують сечівниковий мяз — m. urethrális, виконуючи функцію стискача. У корови сечівник завдовжки 10–14, у кобили 6–8 см.

У самців сечівник майже відразу зєднується із сімявипорскувальною протокою, утворюючи сечостатевий канал (див. рис. 7.5, 12). Сечівник почи- нається внутрішнім отвором — óstium uréthrae intérnum — у шийці сечового міхура, а зовнішнім отвором закінчується на голівці статевого члена.

Нерви: гілки нервів тазового сплетення. Судини: гілки артерії передміхурової залози.

320

ОРГАНИ РОЗМНОЖЕННЯ

Р о з д і л

8

РОЗВИТОК ОРГАНІВ РОЗМНОЖЕННЯ

ОРГАНИ РОЗМНОЖЕННЯ САМЦІВ

ОРГАНИ РОЗМНОЖЕННЯ САМОК

ОРГАНИ РОЗМНОЖЕННЯ

Органи розмноження — órgana genitália — забезпечують відтворення тварин, а відповідно, і збереження певного виду. Статевій системі властива й гормональ-

на функція, яка впливає на ріст і розви- ток організму.

Статевий апарат самців і самок має багато спіль- ного в будові: 1) статеві залози (парні) у самців сімяники, у самок яєчники, які виробляють здат- ні до запліднення статеві клітини; 2) статеві про- токи, що проводять статеві клітини: сімявиносна протока (сімяпровід) у самців і маткова труба (яйце- провід) у самок; 3) матка розвинута у самок і при- значена для виношування плода; 4) зовнішні ста- теві органи: у самців статевий член, у самок присінок піхви, соромітні губи з соромітною щіли- ною й клітором, які забезпечують контакт статевих органів.

Статева клітина самців, або сперматозоон (спер-

мій) — spermatosóon (spérmium), — значно відрізня-

ється від статевої клітини самок (яйцеклітини — ovocýtus) як за формою, розміром, так і за рухливіс- тю. Обєм сперматозоона, наприклад, у свині в 12–20 разів менший за обєм яйцеклітини, у кроля в 20– 30 тисяч разів. Сперматозоон рухливий, а яйцеклі- тина інертна. Швидкість руху сперматозоона стано-

вить у людини 3–3,3, у собаки — 2,6, у великої рогатої худоби 4–4,5, у коня — 5 мм за 1 хвилину.

Сперматозоони в статевих органах самців можуть зберігати життєздатність до 3 діб навіть після смерті самця. Зовнішнє середовище на них діє згубно. У статевих шляхах самки вони живуть тривалий час (у жінки до 24 діб, у кажанів кілька місяців).

Яйцеклітини найбільші клітини в організмі, вони багаті на поживні речовини. У ссавців діаметр яйцеклітин коливається від 60 мкм (їжак) до 250 мкм (людина). У собаки, корови й свині їх розмір становить 150–180 мкм. Особливо великі яйце- клітини у жаби (1,5–2 мм), лосося (6 мм), акули (200 мм), страуса (100 мм).

321

Розділ 8

РОЗВИТОК ОРГАНІВ РОЗМНОЖЕННЯ

Органи розмноження пройшли складний шлях розвитку. В одноклітин- них і первинних багатоклітинних організмів спеціальних органів розмно- ження не було, всі клітини їхнього тіла були однакові і могли брати участь у розмноженні. В подальшому виникли організми зі спеціальними статевими клітинами. Розмноження в таких тварин, напевно, відбувалось як безстате- вим, так і статевим шляхом. Пізніше виникли різностатеві організми, у яких лише злиття різних статевих клітин могло дати початок новому організму. Проте спеціальних органів для розмноження не було. Прикладом можуть бути губки, статевого апарату в яких майже немає. Статеві клітини можуть знаходитись у будь-якій частині тіла. При цьому жіноча статева клітина (овоцит) виникає одна, а спермії локалізуються групою й обмежені особли- вими живильними клітинами.

З ускладненням життя тваринного організму та збільшенням його розмі- рів статеві клітини стали розвиватися і концентруватися в певних ділянках організму. Так, у кишковопорожнинних вони локалізуються в ектодермі і під час розриву останньої виходять назовні. В інших організмів статеві клі- тини розвиваються і концентруються в особливих утворах організму гона- дах, розміщених ближче до поверхні тіла тварини. Статеві клітини виходять з гонад, прориваючи їхні стінки. Пізніше статеві клітини стали кон- центруватися в стінці целома, а звідти виводитись спеціальними вивідними протоками. Так виникли гонади, де розвиваються статеві клітини, і спеці- альні вивідні протоки, по яких статеві клітини виділяються назовні.

Уплоских червяків виникають парувальні органи самців, утворюється оболонка навколо сімяників та постійні сімявиносні протоки. У самок спо- стерігається перехід від дифузного яєчника до однієї пари компактних яєч- ників. Так, у пявок гонади мають форму відокремлених мішечків і само- стійні протоки, які відкриваються назовні двома отворами. Обидва отвори призначені для виведення статевих продуктів. Парування відбувається за допомогою сперматофорів, які прикріплюються до шкіри самиці, і спермії проникають у паренхіму, а потім у яєчники. Стінки гонад членистоногих розвиваються за рахунок стінок целома. Форма і будова гонад, а також па- рувальні органи надзвичайно різноманітні.

Ланцетники роздільностатеві організми, але статевого диморфізму в них немає (див. рис. 5.3, А). Округлені статеві залози (близько 25 пар) ле- жать у стінках тіла в ділянці задньої половини глотки і в початковій частині кишки. Яєчники відрізняються від сімяників наявністю в них великих яйцеклітин. Статевих проток немає. Дозрілі статеві продукти через розрив стінки статевої залози потрапляють у навкологлоткову порожнину і течією води виносяться назовні. Запліднення відбувається в зовнішньому середовищі.

Укруглоротих (міноги) статева залоза непарна (див. рис 5.3, Б), займає майже всю вільну частину порожнини тіла. Яєчники відрізняються від сімяників зернистою структурою. Статевих проток немає. Статеві продукти через розриви в стінці залози потрапляють у порожнину тіла, потім крізь статеві отвори проникають у сечостатевий синус 23, крізь отвір якого вихо- дять назовні.

322

ОРГАНИ РОЗМНОЖЕННЯ

Уселахій (акул) самці мають парні сімяники, які лежать у вигляді видо- вжених тіл обабіч стравоходу, під печінкою. Від сімяників відходять тонкі сімявиносні канальці, які впадають у верхню частину нирки. Канальці цієї частини нирки зливаються у сімяпровід вольфів канал. У статевозрілих самців кінцева частина сімяпроводу утворює розширення статевий міху- рець. Обидва сімяпроводи відкриваються в порожнину сечостатевого сосоч- ка, з якого статеві клітини за допомогою копулятивних органів вводяться у клоаку самки.

Усамки парні яєчники розміщені обабіч стравоходу. Парні яйцепроводи розміщені на нижній поверхні нирок. Передні кінці правого й лівого яйце- проводів, огинаючи печінку, обєднуються в загальну лійку яйцепроводів. Розширена задня частина яйцепроводів називається маткою. Матка відкри- вається в порожнину клоаки самостійним отвором. Зріла яйцеклітина через розрив у стінці яєчника випадає в порожнину тіла і, скочуючись по поверхні печінки, потрапляє в лійку яйцепроводів. Перистальтичними скороченнями стінок яйцепроводів вона переміщується в матку. Для акул характерне внут- рішнє запліднення, злиття статевих клітин відбувається у верхніх відділах яйцепроводів. При живородінні розвиток плода відбувається в матці. У яйце- родних яйця вкриті щільною оболонкою, виділяються назовні.

Укісткових риб у верхній частині черевної порожнини, обабіч плавально- го міхура у більшості видів розміщені парні статеві залози (див. рис. 5.3, Г). У самок вони мають вигляд довгих яєчників з добре вираженою зернистою структурою. Задні видовжені відділи яєчників виконують функцію вивідних проток і відкриваються непарним статевим отвором 40 позаду відхідниково- го отвору 12.

Статеві залози самців довгі, гладенькі, щільні. Задні відділи сімяників перетворились на короткі протоки, які відкриваються загальним статевим отвором позаду відхідникового отвору.

Уамфібій (жаби) парні яєчники (див. рис. 5.4, А) підвішені на брижі у ви- гляді тонкостінних міхурців, в яких містяться пігментовані яйця. Статевими шляхами є парні яйцепроводи 23, довжина яких змінюється залежно від по- ри року. Передня частина яйцепроводів починається лійкою, а нижня час- тина закінчується матковою частиною. Зріла яйцеклітина виштовхується в порожнину тіла і підхоплюється збільшеною лійкою яйцепроводу. В нижній, матковій частині яйцепроводів формуються яйця (ікринки), що групуються в грудочки. У самок вольфів канал функціонує як сечовід, а мюллерів канал

як яйцепровід.

Сімяники парні, округлі і підвішені на брижі біля переднього краю ни-

рок. Від сімяників відходять тонкі сімявиносні канальці, які впадають у передню частину нирок, відкриваючись у ниркові канальці. Отже, передня частина нирки функціонально виконує роль придатка сімяника, а вольфів канал одночасно виконує функцію сімяпроводу й сечоводу. В період роз- множення в стінках вольфових каналів, при виході з нирок, добре помітні кишенькоподібні розширення сімяні міхурці для зберігання статевої рідини.

У рептилій статеві органи самок парні яєчники не мають вивідних проток. Зрілі яйцеклітини випадають у порожнину тіла і потім підхоплю-

323

Розділ 8

ються лійкою яйцепроводу. Яйцепроводи, гомологічні мюллеровим каналам, відкриваються в клоаку самостійними отворами. Нижні відділи яйцепрово- дів часто бувають розширеними, тоді їх називають маткою. Вольфові канали редуковані.

Усамців парні сімяники (див. рис. 5.4, Б) підвішені на брижі в задній ча- стині черевної порожнини. Є придатки сімяників 30, від яких відходять сімяпроводи. Перед входженням у клоаку сімяпровід зливається з сечово- дом і відкривається в клоаку загальним отвором. Придатки сімяників яв- ляють собою залишки переднього відділу проміжної нирки, а сімяпроводи гомологічні вольфовому каналу. Мюллерові канали у самців не розвивають- ся. В бічних стінках клоаки у самців розміщені два порожнистих вирости, які виходять через клоаку назовні і виконують функцію парувального органа.

Уптахів (див. рис. 5.4, В) розвивається лівий яєчник, хоча може розвива- тися і правий (голуби, сови, папуги). Яйцепровід 40 довгий і поділяється на пять відділів: лійку 41, білковий відділ, перешийок, пташину матку й піхву, що відкривається в середній відділ клоаки.

Статеві органи самця складаються з парних сімяників 29, придатків сімяників 30, сімяпроводів 38 і непарного статевого члена (качур, страус, гу- сак). Сімяники лежать у черевній порожнині спереду від нирок. Сімяпрово- ди проходять збоку від сечоводів і впадають у середній відділ клоаки.

Таким чином, розвиток статевих органів і особливо запліднення пройшли складний шлях. Зовнішнє запліднення й розвиток майбутнього організму зумовили форму і будову статевих клітин, які були пристосовані до умов їх існування. З виходом на сушу зовнішнє запліднення змінилось на внутріш- нє, що, в свою чергу, призвело до змін статевих клітин і вивідних проток.

Узиготи зявились властивість акумулювати необхідну кількість поживних речовин і відповідна оболонка, що запобігає її пересиханню в зовнішньому середовищі. Все це призвело до ускладнення у самки статевих проток, які

Рис. 8.1. Схема розвитку статевої системи:

А вихідна стадія; Б самки; В самця; 1 статевий орган; 2 проміжна нирка; 3 закрита лійка мюллерової протоки; 4 мюллерова протока; 5 алантоїс; 6 дефінітивна нирка; 7 сечовід; 8 кло- ака; 9 вольфова протока; 10 яєчники; 11 параофорон; 12 лійка яйцепроводу; 13 придаток яєчника (епоофорон); 14, 15 напрямні звязки; 16 гартнерові протоки (рудимент вольфової протоки); 17 сечостатевий присінок; 18 піхва; 19 сімяники; 20 сечостатевий канал; 21 вивідні канальці і протока придатка сімяника; 22 парадідімус; 23 сімяпровід; 24 чоловіча матка і піхва; 25 міхур- цеві залози; 26 передміхурова залоза

324

ОРГАНИ РОЗМНОЖЕННЯ

зумовили збільшення кількості поживних речовин у статевій клітині та по- яву шкаралупи. Виникли організми, що розвиваються в різних кліматичних умовах. Це тварини з внутрішнім заплідненням і розвитком нового організ- му в утробі матері, тобто ссавці. У статевій системі утворились нові органи: у самок крім яєчників і яйцепроводів виникли матка й піхва; у самців крім сімяників і сімяпроводів додаткові статеві залози, сімяниковий мішок, препуцій.

В онтогенезі органи розмноження ссавців закладаються в ембріональний період у вигляді парних статевих складок мезотелію на медіальному боці передньої частини проміжних нирок (рис. 8.1) У подальшому статеві склад- ки стають овальними, переходячи в сімяники чи яєчники. Поряд з протокою проміжної нирки (вольфова протока) 9 виникає особливий клітинний тяж, який відокремлюється і стає мюллеровою протокою 4.

Упроцесі розвитку сімяників (див. рис. 8.1) мезотелій первинних стате- вих складок вростає в товщу овального зачатка статевої залози, формуючи клітинні тяжі, що перетворюються на звивисті сімяні канальці. Проміжна нирка в цей період частково редукується або зростається зі статевою зало- зою. Передні сечовидільні трубочки проміжної нирки, вростаючи в сімяники назустріч звивистим сімяним канальцям і зєднуючись з ними, утворюють прямі сімяні канальці та сімяникову сітку. Їхні частини, розміщені біля сімяників, входять до складу голівки придатка сімяника й утворюють виві- дні канальці сімяника 21. Задні сечовидільні трубочки проміжної нирки зберігаються у вигляді редукованих залишків у ділянці придатка сімяника

іназиваються парадідімусом (22). Вольфова протока перетворюється на ка- нал придатка сімяника і сімяпроводу 23. Від мюллерових проток у самців у товщі сечостатевої складки між сімяпроводами залишаються чоловіча мат- ка й піхва 24. Сімяники зєднуються з черевною стінкою напрямними (гюн- теровими) звязками 14, 15. Початок звязки в подальшому називається вла- сною звязкою сімяника — lig. téstis próprium, а кінцева частина пахвин- ною звязкою — lig. inguinále. Сімяники із серозною оболонкою опускаються в сімяниковий мішок.

Упроцесі розвитку яєчників (див. рис. 8.1) клітинні тяжі перетворюються на первинні фолікули. Напрямна звязка в каудальній частині втрачає звязок з черевною стінкою і називається круглою звязкою матки — lig. téres úteri. Краніальна частина звязки перетворюється на власну звязку яєчни- ка — lig. ovárii próprium. Задня частина вольфової протоки у самок редуку- ється. Передня частина мюллерової протоки 4 утворює яйцепровід, середня частина ріг, тіло й шийку матки. Задня частина протоки перетворюється на піхву.

Мюллерові протоки на різній відстані зливаються між собою, починаючи із задніх кінців своїх середніх частин, що зумовлює різні типи маток (рис. 8.2). З незлитих мюллерових проток у гризунів формуються подвійна матка

йпіхва (див. рис. 8.2, А). У разі злиття лише каудальних частин мюллеро- вих проток утворюється подвійна матка (див. рис. 8.2, Б), що відкривається двома отворами в одну піхву (слон, деякі гризуни). Злиттям проток на біль- шій відстані і відкриванням матки одним отвором у піхву утворюється дво- роздільна матка (див. рис. 8.2, В) (рукокрилі, деякі гризуни). Ще більше злиття проток веде до формування порожнини в тілі матки, у разі незлиття

325

Розділ 8

рогів утворюється дворога матка (див. рис. 8.2, Г) (більшість свійських тва- рин). При майже повному злитті проток формується велика порожнина тіла матки з окремими яйцепроводами, утворюючи просту матку (примати) (див.

рис. 8.2, Е).

Рис. 8.2. Типи маток:

А подвійна матка й піхва; Б подвійна матка; В двороздільна матка; Г дворога матка; Д типова дворога матка; Е проста матка; 1 сечостатевий синус; 2 матка й піхва; 3 роги матки; 4 тіло матки; 5 піхва; 6 сечовий міхур; 7 отвір сечівника; 8 клітор; 9 лійка маткової труби

326