Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСЦИПЛІНИ. «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА».docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
73.03 Кб
Скачать

35) Сутність капіталу підприємства та його структура

Під капіталом розуміють суму коштів, необхідних для започаткування та здійснення будь-якої підприємницької діяльності (бізнес-процесів).

Частина капіталу, яка витрачається на придбання засобів виробництва, утворює постійний капітал, інша частина, яка спрямовується на залучення робочої сили, утворює змінний капітал. В залежності від мети використання та характеру кругообігу капіталу постійний капітал розподіляється на:

1. Основний капітал - частина постійного капіталу, яка складається з вартості засобів праці та обертається протягом кількох періодів виробництва.

2. Оборотний капітал - частина постійного капіталу, яка витрачається на придбання предметів праці та оплату праці найманої робочої сили.

За джерелами формування капітал підприємства поділяється на:

1. Власний капітал - капітал, створюваний переважно за рахунок нерозподіленого прибутку, тобто валового прибутку за відрахуванням сплачених податків, відсотків за кредит і дивідендів, який зазвичай включає статутний, пайовий та резервний фонди підприємства.

2. Позиковий (залучений) капітал - капітал, сформований на тимчасовій основі у вигляді довгострокової та (або) короткострокової позики, яка залучається у формі банківського кредиту.

Серед основних харектеристик, які формують економічну сутність капіталу, слід виділити такі: об’єкт економічного управління; об’єкт власності та розпорядження; об’єкт купівлі-продажу; джерело доходу; фактор виробництва; накопичена цінність;носій фактора ліквідності та ризику; інвестиційний ресурс.

36) Продукція підприємства як результат праці, її класифікація та показники вимірювання.

Продукцією називають предмети праці, що перебувають в обробці в процесі виробництва змінюють свою форму та перетворюються на продукти праці, які розподіляються на засоби виробництва та предмети споживання.

Класифікація:

  1. Товарна продукція (кінцева продукція)

  2. Валова продукція-

  3. Нормативно чиста продукція-відображає частину ціни продукції

  4. Чиста продукція- застосовується при оцінці ефективності всієї продукції

  5. Реалізована продукція

Обсяг продукції у вартісному вираженні на більшості підприємств різних галузей виробничої сфери визначається показниками товарної, валової, чистої продукції. Товарна продукція є практично скрізь застосовуваним вартісним показником, що дозволяє підсумовувати виготовлення різних видів продукції і завдяки цьому визначати загальний обсяг виробництва на тому чи іншому підприємстві, а також обчислювати ряд макроекономічних та узагальнюючих похідних показників розвитку народного господарства. Вона являє собою загальну вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт і послуг виробничого характеру, що призначені для продажу або реалізації різним споживачам.

Показник валової продукції, окрім елементів, які входять до складу товарної продукції, включає також зміну залишків незавершеного виробництва протягом розрахункового періоду, вартість сировини і матеріалів замовника та деякі інші елементи в залежності від галузевих особливостей виробничої діяльності підприємства.