Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСЦИПЛІНИ. «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА».docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
73.03 Кб
Скачать

4) Ринок, його структура та місце підприємства на ринку.

У самому загальному вигляді ринок - це система економічних відносин, що складаються в процесі виробництва, обігу та розподілу товарів, а також руху грошових коштів. Ринок розвивається разом з розвитком товарного виробництва, залучаючи в обмін не тільки вироблені продукти, а й продукти, які не є результатом праці.

Суб'єктами ринку є продавці і покупці. У якості продавців і покупців виступають домогосподарства (у складі одного або кількох осіб), фірми (підприємства), держава. Більшість суб'єктів ринку діють одночасно і як покупці, і як продавці. Всі господарські суб'єкти тісно взаємодіють на ринку, утворюючи взаємозалежний «потік» купівлі-продажу.

Об'єктами ринку є товари і гроші. В якості товарів виступає не тільки вироблена продукція, але й фактори виробництва (земля, праця,капітал), послуги.

Ринок як самостійне утворення включає три основні елементи:ринок товарів і послуг, ринок праці, ринок капіталу. Усі ці три ринки органічно взаємопов'язані і впливають один на одного. Розвиненість ринку і ринкових відносин залежить від розвитку всіх його складових.

В основу роботи підприємства в умовах ринку покладено найбільш ефективний, з точки зору збуту товарів, принцип: спочатку необхідно з'ясувати який товар, з якими споживчими властивостями, за якою ціною, в яких місцях його хоче придбати потенційний покупець, а потім уже думати про організацію виробництва.

5) Управління підприє. Як системою, методи управління

Управління підприємством відображає сукупність взаємозв’язаних процесів планування, організації, мотивації та контролю, які забезпечують формування й досягнення цілей підприємства.

Необхідність управління зв’язана з процесами поділу праці на підприємстві.

Управління, яке (в широкому розумінні) є діяльністю, спрямованою на координацію роботи інших людей (трудових колективів), є складною системою.

Виокремлюють 4 функції управління:

1) Функція планування – процес визначення мети діяльності, 2) Організаційна функція – процес формування структури системи, розподіл завдань, повноважень і відповідальності між працівниками фірми для досягнення загальної мети її діяльності.

3) Мотиваційна функція — це причина, яка спонукає членів трудового колективу до спільних погоджених дій, аби забезпечити досягнення поставленої мети.

4) Контролююча функціянеобхідна, задля того, вимірювати досягнуті результати роботи, порівнювати їх із запланованим обсягом,

Методи управління— це способи впливу на окремих працівників і трудові колективи в цілому, які необхідні для досягнення цілей фірми

1) Економічні методи управління— це такі методи, які реалізують матеріальні інтереси участі людини у виробничих процесах (будь-якій іншій діяльності) через використання товарно-грошових відносин

2)Соціально-психологічні методи управління реалізують мотиви соціальної поведінки людини.

3) Організаційні методи управління базуються на мотивах примусового характеру. Їхнє існування і практичне застосування обумовлене заінтересованістю людей у спільній організац