Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСЦИПЛІНИ. «ОП» ПОДАТКИ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
111.86 Кб
Скачать

16. Адміністрування податків, зборів: сутність та ретроспективний аналіз його розвитку, основні його напрямки

Адміністрування податків та зборів – це управлінська діяльність органів державної виконавчої влади, яка пов’язана з організацією процесу оподаткування, засновується на державних законодавчих і нормативних актах та використовує соціально зумовлені і сприйняті правила . Адміністрування податків обов’язково здійснюється на основі сукупності законодавчо закріплених податково-правових норм, які встановлюють процедуру реалізації прав і обов’язків суб’єктів податкового права з приводу узгодження і погашення податкових зобов’язань. Основні складові податкового адміністрування, що визначаються у розділі ІІ «Адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів)» Податкового кодексу, це:- податкова звітність;- податкові консультації;- податковий контроль;- облік платників податків;- інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів державної податкової служби;- перевірки;- погашення податкового боргу платників податків;- застосування міжнародних договорів та погашення податкового боргу за запитами компетентних органів іноземних держав;-відповідальність;- пеня. Відповідно до термінології, термін «адміністрування» містить у собі шість елементів:

I           — підготовка опису податку, який забезпечує основу для управління будь-якою податковою структурою;

II         — визначення податкової бази для платника;

III        — розрахунок і сплата податку;

IV        — перевірка на відповідність дій платника податку чинному законо-давству в добровільній системі співпраці платників та податкових ор-ганів;

V         — оскарження;

VI        — примусове виконання (використовується, коли інші засоби не при-звели до відповідної сплати податку).

Адміністрування податків є частиною податкового процесу і являє взаємозв'язану сукупність процесуальних дій, спрямованих на створення сприятливих умов та надання мотивуючих впливів на суб'єкт, виконуючий податкову обов'язок, а також на забезпечення законних прав та інтересів платників податків та інших учасників правовідносин.

Основні напрямки адміністрування:

-облік платників податків;

-оперативний облік податкових надходжень;

-масово-розяснювальна та консультативна робота;

-прогнозно-аналітична робота;

-контрольно-перевірча робота.

Адміністрування податків, як вид державної діяльності, будується і базується на певних принципах. До них можна віднести наступні принципи:

- Законності;

- Рівності перед законом;

- Гласності;

- Добровільного виконання податкового обов'язку;

- Права на захист суб'єктам податкового адміністрування;

- Презумпції невинності платника податків;

- Ефективності;

- Дотримання податкової таємниці;

- Невідворотності юридичної відповідальності.

17. Порядок взяття на облік платників податків

Місцем обліку платників податків є відповідний орган державної податкової служби за зареєстрованим місцезнаходженням юридичної особи.

Взяття на облік як платників податків – юридичних осіб і відокремлених підрозділів юридичних осіб здійснюється за їх місцезнаходженням відповідними органами державної податкової служби після внесення відомостей про них до Єдиного державного реєстру або у випадках, передбачених законодавством, після присвоєння ідентифікаційних кодів за Єдиним державним реєстром.

Для взяття на облік як платників податків юридична особа подає до органу державної податкової служби:

заяву за ф. № 1-ОПП;

копію свідоцтва (документа) про державну реєстрацію (легалізацію);

копію документа, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного коду за Єдиним державним реєстром.

Одночасно з поданням заяви платником податків – юридичною особою пред'являються оригінали перелічених документів.

Узяття на облік платника податків органом державної податкової служби провадиться не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків

Дані про дату взяття на облік платника податків – юридичної особи орган державної податкової служби у день узяття на облік передає відповідному державному реєстратору для внесення цих відомостей до Єдиного державного реєстру.

Після взяття платника податків на облік орган державної податкової служби формує довідку про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП. Така довідка надсилається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття на облік. Другий примірник чи копія довідки зберігається в реєстраційній частині облікової справи платника податків з поміткою «Копія до облікової справи».

Довідка про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП є єдиним документом, який підтверджує взяття платника податків на облік в органі державної податкової служби.

З моменту взяття на облік платник податків уважається таким, що перебуває на загальній системі оподаткування, якщо ним не обрано інший спосіб оподаткування відповідно до законодавства.