Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСЦИПЛІНИ. «ОП» ПОДАТКИ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
111.86 Кб
Скачать

7. Поняття податкової системи та основні вимоги до неї.

Сьогодні фінансовій науці відомо досить багато визначень податкової системи (П.С.). Визначення П.С. різняться за ступенем відображення фінансових відносин. Тому питання дефініції терміну «П.С.» та тлумачення її складових залишається відкритими. Система як загальна категорія – це сукупність елементів, що знаходяться у відносинах і зв’язках один з одним, яка складає деяку цілісність. П.С. (найбільш поширеними у фін літ-рі визначення) – це сукупність встановлених у законодавчому порядку податків і зборів до бюджетів різних рівнів та держ цільових фондів.

Деякі автори сукупність податків і зборів називають системою оподаткування, однак остання є лише частиною П.С.. Загалом П.С. складається з 2 підсистем – системи оподаткування та системи регулювання податкових правовідносин, що включає в себе норми та правила, які їх регламентують. Хоча ряд авторів не розрізняють поняття «П.С.» і «система оподаткування».

За Соколовською П.С. – це органічне поєднання кількох складових, розглядаючи її з точки зору різних рівнів функціонування:

  • На глибинному рівні- система податкових відносин, основу яких становлять перерозподільні відносини між державою та платником і в ході яких відбувається привласнення різними рівнями держ влади частини доходів платників;

  • На менш глибинному рівні – система нормативно-правових актів, якими регулюються відносини між державою і платниками, між різними рівнями та гілками держ вліди;

  • На рівні господарської практики – сукупність взаємопов»язаних та взаємоузгоджених податків, що ґрунтуються на відповідних принципах оподаткування.

П.С. є складною системою, тобто включає до свого складу досить ввагомі складові частини, підсистеми. За Мельником В.М. у П.С. слід виділяти такі підсистеми: підсистема податкового законодавства, підсистема податкових органів, підсистема застосування податкового законодавства(адміністрування податків).

Головні умови, що характеризують П.С. наступні: - порядок встановлення і введення в дію под.; - види податків і зборів; права та обов’язки плат под.; - порядок розподілу под. між бюджетами різних рівнів; відповідальність учасників под. відносин.

Вихідними принципами побудови податкової системи є : стимулювання науково-технічного прогресу, виходу вітчизняного товаровиробника на світовий ринок високотехнологічної продукції; стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності; обов'язковість; рівнозначність і пропорційність; рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації; соціальна справедливість; стабільність; економічна обгрунтованість; рівномірність сплати; компетенція; єдиний підхід; доступність.

Таким чином. У широкому змісті П.С. являє собою сукупність податків, зборів і платежів, законодавчо закріплених у данній державі; принципів, форм і методів їх встановлення, зміни або скасування; дій, які забезпечують їх сплату, контроль і відповідальність за порушення подальшого законодавства.