Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИСЦИПЛІНИ. «ОП» ПОДАТКИ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
111.86 Кб
Скачать

21. Облік податкових надходжень.

Податкові надходження — це передбачені податковим законодавством України загальнодержавні та місцеві податки, збори та обов'язкові платежі. У Бюджетному кодексі закріплено, що податкові надходження державного бюджету справляються відповідно до Закону України "Про систему оподаткування", інших спеціальних законів, указів Президента та декретів Кабінету Міністрів України про справляння тих чи інших податків, зборів і обов'язкових платежів. Кодекс окреслює функції бюджетного законодавства в частині закріплення за різними ланками бюджетної системи конкретних джерел надходжень, що утворюються за рахунок податків, зборів та інших обов'язкових платежів, і зарахування цих платежів до бюджетів. Бюджетним законодавством не можуть встановлюватися податки, збори й обов'язкові платежі та порядок їх справляння.

Облік платежів, що надходять до бюджету, ведеться працівником підрозділу обліку і звітності органу ДПС відповідно до порядку, встановленого для справляння платежів до бюджету.

Обробка документів щодо обліку платежів, що надходять до бюджету, ведеться в локальній мережі, яка забезпечує єдиний технологічний процес введення, контролю інформації та високу швидкість обробки документів.

Облік, контроль і складання звітності щодо платежів, що надходять до бюджету, проводяться органами Державної податкової служби з використанням автоматизованої інформаційної системи.

Органи Державної податкової служби для ведення оперативного обліку платежів, що надходять до бюджету, одержують відповідні документи від органів Державного казначейства, фінансових органів, контролюючих та інших органів і платників відповідно до чинних порядків передачі інформації та внутрішнього документообігу.

22.Погашення податкового боргу платників податків.

Податко́вий борг — податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене платником податків або встановлене судом (господарським судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання. Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу

платника податків з відповідного платежу може бути здійснена

за рахунок надміру сплачених сум такого платежу або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів до відповідних бюджетів. Джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів, майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Не можуть бути використані як джерела погашення

податкового боргу платника податків: майно платника податків, надане ним у заставу іншим особам; кошти кредитів або позик, наданих платнику податків кредитно-фінансовою установою; майно, яке належить на правах власності іншим особам; майно, включене до складу цілісних майнових

комплексів державних підприємств; майно, вільний обіг якого заборонено згідно із законодавством України.

У разі відсутності у платника податків, майна, достатнього для

погашення його податкового боргу, джерелом погашення боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи, на яке

може бути звернено стягнення згідно Податковим Кодексом.