Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекции Хомича Цитология

.pdf
Скачиваний:
415
Добавлен:
08.03.2020
Размер:
13.96 Mб
Скачать

знаходиться щілиноподібна перикардіальна порожнина з однойменною рідиною. Волокнистий листок утворений волокнистою сполучною тканиною.

Розвиток серця. Серце розвивається з декількох ембріональних зачатків. Ендокард і судини серця розвиваються з мезенхіми, а міокард і епікард – з міоепікардіальної пластинки (ділянка вісцерального листка спланхнотома). Нервові волокна і вузли стінки серця мають ектодермальне походження.

Кровоносні судини – це система замкнутих трубок різного діаметра, які утворюють велике і мале коло кровообігу. Кровоносними судинами транспортується кров до тканин органів і від них. Вони регулюють кровопостачання органів, через їх стінку відбувається обмін речовин між кров’ю і тканинами.

Кровоносні судини представлені артеріями, венами і мікроциркуляторними судинами. Артеріями кров тече від серця, а венами – до серця. Мікроциркуляторні судини, за винятком чудесних капілярних сіток, розташовані між артеріями і венами. Вони виконують не тільки транспортну функцію, а й функції обміну речовин між кров’ю і тканинами та депонування крові. До їх складу належать артеріоли, прекапіляри, капіляри, посткапіляри, венули і артеріоло-венулярні анастомози. Чудесні капілярні сітки можуть бути розташовані між артеріями (у нирках) або венами (у печінці та гіпофізі).

Будова стінки кровоносних судин залежить від швидкості току крові і тиску останньої в них. Стінка артерій, більшості вен, артеріол і венул утворена внутрішньою оболонкою – інтимою, середньою – медією і зовнішньою – адвентицією (рис. 38).

Артерії – це судини, якими кров тече від серця. Ця кров насичена Оксигеном, за винятком крові стовбура легеневих артерій, яким венозна кров тече до легень. Залежно від особливостей будови стінки, артерії ділять на артерії еластичного, м’язового і м’язово-еластичного типів.

Артерії еластичного типу розташовані поблизу серця (аорта, стовбур легеневих артерій). В них тече кров під високим тиском і з великою швидкістю. При цьому їх стінка зазнає значного тиску. У зв’язку з цим у ній добре розвинені еластичні елементи (волокна, мембрани), які формують еластичний каркас, що забезпечує пом’якшення поштовхів крові (рис. 39).

Інтима цих артерій утворена ендотеліальним і підендотеліальними шарами. Ендотеліальний шар утворений клітинами ендотеліоцитами, будова яких описана вище (див. ендокард). У аорті вони мають значні розміри (завдовжки – 500 мкм, завширшки – 150 мкм). Піден-

143

Рис. 38. Схема будови стінки артерії (а) і вени (б):

І – інтима: 1 – ендотелій; 2 – підендотеліальний шар; 3 – внутрішня еластична мембрана; ІІ – медіа: 4 – пучки гладких м’язових клітин; 5 – еластичні волокна; 6 – колагенові волокна; ІІІ – адвентиція: 7 – зовнішня еластична мембрана; 8 – сполучна тканина; 9 – судини судин

дотеліальний шар утворений пухкою волокнистою сполучною тканиною з ніжними колагеновими, еластичними і ретикулярними волокнами. У цьому шарі є малодиференційовані сполучнотканинні зірчасті клітини і гладкі м’язові клітини. Зірчасті клітини беруть участь у регенерації стінки судин. У міжклітинній речовині підендотеліального шару можуть накопичуватись холестерин і жирні кислоти (атеросклероз). На межі інтими з середньою оболонкою розташоване сплетення еластичних волокон.

Медіа переважно утворена вікончастими еластичними мембранами, між якими є гладка м’язова тканина, клітини якої оточені еластичними волокнами. Гладкі м’язові клітини розташовані косо відносно мембран. Через вікна еластичних мембран відбувається транспорт речовин у медії.

144

Адвентиція побудована із пухкої волокнистої сполучної тканини з товстими колагеновими та еластичними волокнами, які розташовані вздовж судин. У адвентиції знаходяться судини судин, які заглиблюються у поверхневий шар медії, і нерви.

2

1

І

 

ІІ

3

4

ІІІ

 

 

6

5

 

 

 

 

 

 

Рис. 39. Артерія еластичного типу:

І – інтима, ІІ – медіа, ІІІ – адвентиція. 1 – ендотеліоцити; 2 – вікончасті еластичні мембрани; 3 – гладкі м’язові клітини; 4 – еластичні волокна; 5 – судини судин; 6 – адипоцити

Артерії м’язового типу – це артерії голови, шиї, тулуба, хвоста, кінцівок і нутрощів. У стінці цих артерій є багато гладких м’язових клітин, скорочення яких сприяє течії крові та регулює її приток до органів (рис. 40).

Інтима цих артерій представлена ендотеліальним та підендотеліальним шарами, будова яких така як і в артеріях еластичного типу і внутрішньою еластичною мембраною. Остання на гістопрепаратах, зафарбованих гематоксиліном і еозином, має вигляд блискучої хвилястої смужки, яка межує з медією. В інтимі артерій м’язового типу деяких органів (нирки, яєчники, матка, серце, легені) трапляються гладкі м’язові клітини.

145

ба

1

2

в

г

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 40. Артерія м’язового типу:

1 – інтима; 2 – медіа; 3 – адвентиція; а – ендотеліоцити; б – внутрішня еластична мембрана; в – гладкі м’язові клітини; г – ядра клітин адвентиції

Медіа утворена переважно гладкою м’язовою тканиною, пучки клітин якої розташовані спірально. Між ними знаходяться ніжні прошарки пухкої волокнистої сполучної тканини з колагеновими і еластичними волокнами. Колагенові волокна формують своєрідний опорний каркас для гладких м’язових клітин. Еластичні волокна медії мають зв’язок з внутрішньою та зовнішньою еластичними мембранами, внаслідок чого формується еластичний каркас стінки артерії, який надає їй пружності, тобто здатності протистояти стискуванню. Завдяки цьому просвіт цих артерій постійно відкритий. На межі між медією і адвентицією розміщена зовнішня еластична мембрана. Вона утворена товстими еластичними волокнами, які переплітаються між собою.

Адвентиція має таку ж будову як і адвентиція артерій еластичного типу. У ній також є судини судин і нерви.

Артерії м’язово-еластичного типу за структурно-

функціональними особливостями займають проміжне положення між артеріями м’язового і еластичного типів. Тобто їх стінка може не тільки скорочуватись, а й має значну пружність. Прикладом артерій цього типу є загальна сонна артерія.

Інтима артерій м’язово-еластичного типу побудована так як і ця оболонка артерій м’язового типу.

Медіа утворена гладкою м’язовою тканиною, клітини якої розташовані спірально, та вікончастими еластичними мембранами і еластичними волокнами. При цьому співвідношення м’язових і еластичних структур у медії майже однакове.

146

Адвентиція складається з пухкої волокнистої сполучної тканини. Її колагенові та еластичні волокна мають поздовжній і косий напрямки. В адвентиції є судини судин, нерви, а в глибокому її шарі ще й гладкі м’язові клітини. Артерії у товщі тканин органів розгалужуються на артеріоли (рис. 41).

Рис. 41. Схема мікроциркуляторних судин:

1 – артерія; 2 – вена; 3 – артеріоли; 4 – гемокапіляри; 5 – венули; 6 – артеріоловенулярний анастомоз; 7 – лімфатичний капіляр; 8 – лімфатичні судини. Товстими стрілками показано напрямки течії крові і лімфи, а тонкими – транскапілярний обмін

Артеріоли – це найтонші та найкоротші артеріальні судини м’язового типу діаметром 50–100 мкм. Їх стінка утворена інтимою, медією та адвентицією. В інтимі є ендотеліальний шар і дуже тонкий підендотеліальний шар та внутрішня еластична мембрана. Медіа представлена 1–2 шарами гладких м’язових клітин, між якими є небагато еластичних волокон. Зовнішня еластична мембрана відсутня. Адвентиція утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною. У ній відсутні судини судин. Артеріоли розгалужуються на прекапіляри.

147

Прекапіляри (прекапілярні артеріоли). Їх стінка утворена ен-

дотеліоцитами, які розташовані на базальній мембрані, та поодинокими гладкими м’язовими клітинами. Останні, в місцях розгалуження прекапілярів на капіляри, розташовані щільно і утворюють прекапілярний сфінктер, який регулює надходження крові до капілярів.

Капіляри – це найтонші та найменші і найчисленніші кровоносні судини організму. Через їх стінку відбувається обмін речовин між кров’ю та тканинами. Обмінні процеси відбуваються завдяки тонкій стінці цих судин, незначній швидкості течії крові (0,5 мм/с) і низькому її тиску (20–30 мм рт. ст.) в них. Вони відсутні в епітеліальній і хрящовій тканинах. Довжина капілярів становить 0,7–0,9 мм, а діаметр – 4–8 мкм. Окремі типи капілярів (синусоїдні) можуть мати діаметр 30–40 мкм і більше. Капіляри, з’єднуючись між собою, утворюють сітки, які можуть мати різну архітектоніку. Вони також можуть формувати петлі (у сосочковому шарі шкіри тощо) і клубочки (у нирках). Щільність розміщення капілярів неоднакова в різних органах, що залежить від їх морфофункціональних особливостей. Найбільша вона у сірій речовині органів нервової системи, міокарді, печінці, нирках, ендокринних залозах і скелетних м’язах (1500–3000 на 1 мм2 площі).

Значно менше капілярів у шкірі, слизових і серозних оболонках, кістках і сухожилках. До 50 % капілярів тканин органів у звичайних фізіологічних умовах є нефункціонуючими (закритими). Просвіт таких капілярів зменшений, ними тече тільки плазма крові. При інтенсивній роботі органів нефункціонуючі капіляри стають функціонуючими (відкритими). При цьому просвіт їх збільшується і ними транспортуються усі складові крові.

За довжиною в кровоносних капілярах виділяють артеріальну і венозну частини. Артеріальна частина починається з прекапілярів. Її просвіт вузький і у ній тиск крові більший за осмотичний. Внаслідок цього відбувається фільтрація плазми з крові в оточуючі тканини. Венозна частина капіляра має більший просвіт. У ній тиск крові менший за осмотичний. Це зумовлює транспорт тканинної рідини у кров.

Стінка кровоносних капілярів утворена шаром ендотеліоцитів, які знаходяться на базальній мембрані і клітинами – перицитами. Останні містяться у розщепленнях (роздвоєннях) базальної мембрани. Перицити – це відросчасті, малодиференційовані сполучнотканинні клітини, які у вигляді своєрідних корзинок оточують кровоносні капіляри. Вважають, що вони беруть участь у скороченні стінки капілярів та її регенерації.

Залежно від особливостей будови стінки кровоносні капіляри ділять на три типи: соматичні, вісцеральні та синусоїдні (рис. 42).

148

 

 

 

 

6

 

 

 

 

2

 

 

2

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

5

 

 

 

 

 

5

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

4

ІІІ

Рис. 42. Типи гемокапілярів (схема):

І – капіляр соматичного типу, ІІ – капіляр вісцерального типу, ІІІ – синусоїдний капіляр. 1 – ендотеліоцит; 2 – базальна мембрана; 3 – фенестри; 4 – щілини (пори); 5 – перицит; 6 – адвентиційна клітина; 7 – контакт ендотеліоцита і перицита; 8 – нервове закінчення

Капіляри соматичного (загального) типу розташовані переваж-

но у шкірі, м’язах, серці, головному і спинному мозку. Вони мають нефенестрований ендотелій і суцільну базальну мембрану.

Капіляри вісцерального (фенестрованого) типу знаходяться у нирках, ендокринних залозах, ворсинках тонкої кишки тощо. В їх ендотеліоцитах є фенестри (вікна) діаметром 50–80 нм, які закриті діафрагмами (потоншені ділянки ендотеліоцита).

Капіляри синусоїдного (перфорованого) типу мають фенестри в ендотеліоцитах, значні щілини між ендотеліоцитами і переривчасту базальну мембрану. Такі капіляри є у червоному кістковому мозку, селезінці і печінці.

Посткапіляри (посткапілярні венули) формують капіляри. Їх діаметр становить 8–30 мкм. За будовою стінки вони подібні до капілярів але мають більше перицитів. Посткапіляри дають початок збірним венулам.

Венули ділять на збірні та м’язові. Збірні венули мають більший діаметр (30–50 мкм) ніж прекапіляри. Їх стінка утворена інтимою, яка представлена тільки ендотеліальним шаром та адвентицією. У деяких збірних венах трапляються гладкі м’язові клітини. Збірні венули впа-

149

дають у м’язові. М’язові венули діаметром 50–100 мкм мають три оболонки: інтиму, медію і адвентицію. Медіа утворена одним-двома шарами гладких м’язових клітин.

Артеріоло-венулярні анастомози розташовані між артеріолами

івенулами. Завдяки їм артеріальна кров надходить у венозну, минаючи прекапіляри, капіляри і посткапіляри. Вони є майже у всіх органах

ізабезпечують регуляцію тиску крові, кровопостачання органів, збагачення венозної крові Оксигеном і депонування крові. Їх діаметр коливається від 30 до 500 мкм, а довжина сягає 4 мм. Швидкість течії крові в анастомозах значно більша ніж у капілярах. Розрізняють справжні анастомози (шунти) і атипові (напівшунти). Через справжні анастомози тече артеріальна кров, а через атипові – мішана (артеріальновенозна). Стінки більшості анастомозів утворені інтимою, медією і адвентицією.

Справжні анастомози ділять на прості, анастомози зі спеціальними скоротливими апаратами і складні. Прості анастомози утворені інтимою і адвентицією. Течію крові в них зумовлює скорочення медії артеріоли.

Анастомози зі спеціальними скоротливими апаратами мають у підендотеліальному шарі скупчення поздовжньо розташованих гладких м’язових клітин, які формують своєрідні валки або подушки. При скороченні вони випинаються у просвіт анастомоза і перекривають течію крові. До цих же анастомозів належать анастомози, у медії яких є поздовжній (внутрішній) і циркулярний (зовнішній) шари гладких м’язових клітин. Поблизу венул вони заміщуються клітинами, які подібні до епітеліальних. Їх скорочення зменшує просвіт анастомоза.

Складні анастомози (клубочкові) мають епітеліоподібні скоротливі апарати. Вони представлені 2–3 гілками, на які ділиться приносна артеріола, що переходить у венулу. Гілки оточені спільною сполучною оболонкою.

Атипові анастомози – це сполучення артеріол і венул капілярною судиною.

Вени – це судини, якими кров тече до серця. Вони також депонують кров. Стінка вен, як і стінка артерій утворена інтимою, медією і адвентицією (рис. 43).

Але у зв’язку з особливостями гемодинаміки (низький тиск крові, незначна швидкість течії крові) будова стінки вен має відмінності від такої артерій. Основними з них є :

-стінки вен тонші, ніж стінки артерій;

-у інтимі вен внутрішня еластична мембрана розвинена слабко, або може бути відсутня;

150

аб

1

2

в

3

г

г

Рис. 43. Вена м’язового типу:

1 – інтима; 2 – медіа; 3 – адвентиція; а – ендотеліоцити; б – гладкі м’язові клітини;

в– ядра клітин адвентиції; г – судини судин

-немає зовнішньої еластичної мембрани;

-медіа стінки вен містить мало еластичних елементів (мембран, волокон), внаслідок чого ненаповнені кров’ю вени спадаються;

-інтима вен, які розташовані перпендикулярно осі тіла тварин, утворює клапани.

-серед оболонок стінки вен найкраще розвинена адвентиція.

Залежно від наявності і розвитку гладкої м’язової тканини у стінці вен їх ділять на вени безм’язового та м’язового типів.

Вени безм’язового типу містяться у твердій і м’якій мозкових оболонках, кістках, селезінці, сітківці очного яблука та плаценті. Їх стінка утворена інтимою, яка представлена тільки ендотелієм, що розташований на базальній мембрані і адвентицією. Остання зрощена зі сполучнотканинними прошарками органів, у яких знаходяться ці вени.

Вени м’язового типу характеризуються тим, що в їх стінці є гладкі м’язові клітини. Кількість і розвиток останніх неоднакові у цих венах. У зв’язку з цим вени м’язового типу ділять на вени зі слабким, середнім та сильним розвитком м’язових елементів. Стінка всіх цих вен утворена інтимою, медією і адвентицією.

Вени зі слабким розвитком м’язових елементів знаходяться в окремих ділянках голови, шиї та тулуба. В них кров тече під дією сили земного тяжіння. Інтима цих вен представлена ендотеліальним шаром і слабко розвиненим підендотеліальним шаром. Медіа розвинена слабо, часто переривчаста. Вона утворена пучками гладких м’язових клітин, які розташовані циркулярно. Між пучками цих клітин є прошарки пухкої волокнистої сполучної тканини, яка містить колагенові волокна і малу кількість еластичних волокон.

151

Вени з середнім розвитком м’язових елементів локалізовані пе-

реважно у нутрощах і під шкірою. Їх стінка побудована так як і стінка попередніх вен, але медіа розвинена краще. У адвентиції цих вен можуть бути поздовжньо розташовані гладкі м’язові клітини.

Вени з сильним розвитком м’язових елементів – це вени кінці-

вок, частина вен грудної і черевної стінок, у яких кров тече проти дії сили земного тяжіння. В усіх оболонках стінки цих вен є гладка м’язова тканина, а в інтимі може бути внутрішня еластична мембрана. Пучки гладких м’язових клітин інтими і адвентиції мають поздовжню орієнтацію, а в медії для них властивий циркулярний напрямок.

Клапани, як відмічено вище, мають вени, які розташовані перпендикулярно до осі тіла тварин. У них кров тече проти сили земного тяжіння. Вони являють собою карманоподібні складки інтими, які відкриті у бік серця. В основі клапанів (фіксований край) є гладкі м’язові клітини. Клапани перешкоджають зворотній течії крові, тобто спрямовують її у бік серця.

Живлення кровоносних судин. Поживні речовини і Оксиген у стінку мікроциркуляторних судин надходять з крові, яка заповнює їх. Таким шляхом надходять ці речовини в інтиму і внутрішні шари медії артерій. Кров в оболонки стінки вен і зовнішні шари медії та адвентицію артерій надходить судинами судин.

Розвиток і регенерація кровоносних судин. Розвиваються кро-

воносні судини із мезенхіми. Вперше вони з’являються у стінці жовткового мішка. Процес розвитку судин починається з формування кров’яних острівців (ділянок ущільнено розташованих мезенхімоцитів). Мезенхімоцити периферії острівців втрачають відростки і зв’язок з іншими мезенхімоцитами, стають плоскими і перетворюються на ендотеліоцити первинних кровоносних судин. Мезенхімні клітини центральної ділянки острівців округлюються і перетворюються на клітини крові. Всі інші складові стінки кровоносних судин розвиваються з мезенхіми, яка оточує кров’яні острівці. Такі ж процеси відбуваються і в тілі зародка.

Регенерація властива внутрішньоорганним кровоносним судинам малого діаметра. Вона відбувається за рахунок розмноження ендотеліоцитів судин. При цьому формується конусоподібний тяж цих клітин, у середині якого утворюється просвіт. З оточуючої клітинний тяж волокнистої сполучної тканини утворюються усі інші складові стінки судин.

Лімфатичні судини – це судини, якими тече лімфа. Вони, як зазначено вище, морфологічно і функціонально доповнюють кровоносні судини, а власне їх венозну частину (венозний відділ капілярів, пост-

152