Скачиваний:
52
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
2.16 Mб
Скачать

На вагонних та товарних вагах

Зернових насипом, овочевих навалом

навалочних

На вагонних вагах або заміром, шляхом розрахунків з використанням спеціальних таблиць, дозувальними пристроями

На товарних вагах, за стандартом, за трафаретом

Тарних і штучних

МАСА

лісоматеріалів

Умовно за спеціальними таблицями із зазначенням кількості пакетів , штабелів і їх висоти

На елеваторних та інших вагах із дозувальними пристроями, спеціальними приладами

Зернових насипом, овочевих навалом

Наливних у цистернах

На вагонних вагах або заміром висоти наливу, температури і густини продукту, з подальшим визначенням об’єму і маси за допомогою спе-

ціальних таблиць

Рис. 4.9 Способи визначення маси вантажу

 

 

 

 

Маса, (кг)

 

№№

 

 

 

 

 

 

 

 

Брутт

Нетт

 

 

вагонів

Дата

Вантажо-

 

Тара

 

 

підйомність

о

о

 

 

1

2

вагона, т

4

5

 

6

3

 

 

 

 

 

 

 

 

який Підпис ,працівникаробивзважування

7

Форма ГУ-36

Підпис Примітка вантажо-

власника

8 9

Рис. 4.10 Зразок Книги зважування вантажів на вагонних вагах ф. ГУ-36

4.1.10 Система кодування даних у перевізних документах

Основним джерелом первинної інформації щодо перевезення вантажів є перевізний документ, у якому є всі необхідні дані для розрахунковофінансових, статистичних, технологічних, технічних і оперативних цілей.

У перевізному документі передбачені всі необхідні цифрові коди, які забезпечують автоматизацію вантажних і комерційних операцій при обробці їх на ЕОМ.

До комплекту перевізних документів входить вагонний лист, який є джерелом інформації для натурного листа поїзда, маршруту машиніста. У формах цих документів передбачені місця для запису відповідних кодів.

Для автоматизації управління перевізним процесом на залізничному транспорті діє Єдина система цифрового кодування. Розроблені і діють такі системи кодування:

станцій, роздільних, зупиночних та інших пунктів;

єдиної тарифно-статистичної номенклатури вантажів;

нумерації вагонів робочого парку;

нумерації поїздів;

особливих відомостей про поїзди, вагони, вантажі;

об’єктів станцій, вантажовідправників, вантажоодержувачів і

вантажів;

особливих умов перевезення вантажів і виконання маневрів із вагонами.

Система кодування станцій, роз’їздів, обгінних, пасажирських зупиночних і інших пунктів передбачає позначення їх відповідним кодом, який складається з п’яти цифрових знаків із додаванням шостого – захисного (контрольного) цифрового знака, через який ЕОМ перевіряє правильність коду станції при введенні його у машину. Вся мережа залізниць СНД поділена на 99 мережевих районів, кожному з них присвоєно двозначний номер. Їх номери

зростають від західних до східних районів. Перший район охоплює станції

Кольського півострова і Карелії, а 99-ий – о. Сахалін. Кожній залізниці виділена відповідна кількість районів. Так, наприклад, Південно-Західній залізниці виділено три райони 32, 33, 34; Львівській – з 35 до 38; Одеській – 40, 41 і половина 42; Південній - половина 42, половина 43 та 44; Придніпровській – з 45 до 47; Донецькій - з 48 до 50.

Кожний район має одну опорну станцію (як правило, велику сортувальну або дільничну), і не більше 99 інших станцій, відкритих для вантажних операцій. Всім станціям присвоєно шестизначний код. Перше двозначне число коду означає номер мережевого району, в який входить станція, а друге двозначне число – порядковий номер станції всередині району, рахуючи від опорної, якій цей номер в усіх випадках, присвоюється “00”. Наприклад, станція Дарниця Півд-Зах. – 320007. За кожною дільницею закріплено ряд номерів. Номера станцій на дільницях зростають, як правило, у парному напрямку. П’ятий знак у коді присвоюється опорним станціям і станціям, відкритим для вантажних операцій, у тому числі і для перевалки із залізниці на воду (і навпаки) та прикордонним станціям – 0, роз’їздам і зупинним пунктам – від 1 до 8.

Прикордонним і деяким припортовим станціям присвоєно декілька кодів. Наприклад, станція Ужгород Льв: для вантажів, що слідують під вивантаження на цю станцію – 381000, у Словаччину – 381104, у Чехію – 381208 (Тарифне керівництво № 4).

В оперативній роботі (наприклад, при заповненні натурного листа поїзда) використовується лише перші чотири цифри коду станції, які називаються єдиною мережевою розміткою (ЄСР).

Розглянемо метод контрольних чисел, що задовольняє вимогам до

захисту (виявлення помилок).

Нехай а1,

а2 ... аі , аn

- деяка цифрова

послідовність. Цифра

а n + 1 є контрольною для цієї послідовності, якщо для неї

виконується умова :

 

 

 

 

Σ n + 1 z і a і= 0 ( мод. К) ;

і =1,2 ... n ;

 

 

і =1

 

 

 

 

0 < Z і < К ;

Z n + 1 =1

 

 

 

де { Z і } –ваговий ряд ;

К – модуль ;

може бути скільки

Варіантів захисту, основаного на цьому принципі,

завгодно. Для захисту кодів станцій широко використовується метод із модулем

К = 11. Ваговий ряд має вигляд {Zі} =1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1

2. В тому

випадку, коли контрольне число стає двозначним, наприклад,

5

аn+1

=

10,

ваговий ряд переміщується на дві позиції. Він приймає вигляд 3 4

6

7

8 9

0 1 2 3 4..., і розрахунки повторюються. Якщо контрольне число знову буде рівним 0, то йому присвоюється значення 0. Захисний знак визначається як залишок числа від ділення суми порозрядних добутків вагового ряду і цифр номера станції на модуль К.

Приклад: Розрахуємо захисний знак для станції Донецьк Дон., яка має код 48040

4

8

0

4

0

х

 

 

 

 

 

1

2

3

4

0

 

 

 

 

4

16 0

16 0

Складаємо результати добутку 4+16+0+16+0=36 ; ділимо на 11 36 : 11 = 3 і в залишку 3. Залишок і є контрольною цифрою. Код станції буде

480403.

Система нумерації рухомого складу дозволяє у восьмизначному номері поєднати неповторюваний інвентарний номер, присвоєний даній одиниці рухомого складу, основну характеристику його і кодовий захист ймовірності зчитування номера. Всього виділено 181 тип вантажних вагонів, в тому числі 64 типи транспортерів.

Перша цифра характеризує вид рухомого складу: 0 – пасажирські вагони, 1 – локомотиви дизель-поїздів, електропоїздів, мотовозів, а також спеціалізованих машин на рейковому ходу, 2 – криті вагони, 4 – вагониплатформи, 6 – напіввагони, 7 – вагони-цистерни, 8 – рефрижераторні вагони, 3 і 9 – інші вагони (спеціалізовані), 5 – вагони власності інших підприємств.

Друга цифра для всіх вантажних вагонів, крім вагонів, номер яких починається з 3, кодує вісність: 0–8 – означає чотиривісні вагони, 9 – восьмивісні вагони. Крім вісності друга цифра номера визначає для критих вагонів об’єм кузова (0 – до 120м 3, 1 – більше 120м 3, 4 – більше 120м 3 із розширеними дверними отворами), для вагонів-платформ – довжину рами (0 – до 13,4м, 2 – 13,4м і більше), для чотирьохвісних напіввагонів - наявність люків у підлозі і торцевих дверей (0 – із люками і торцевими дверима, 4 – із люками без торцевих дверей, 8 – із глухим кузовом), для вагонів - цистерн – спеціалізацію (0 – для нафтобітуму, 1-2 – для нафти і темних нафтопродуктів, 3-4 – для світлих нафтопродуктів, 6 – для хімічних вантажів, 7 – для харчових вантажів, 9 – восьмивісна нафтобензинова), для рефрижераторних вагонів – особливості конструкції (0 - вагон-термос, 3 –автономний рефрижераторний вагон, 4 – вантажний вагон у складі рефрижераторного поїзда, 7- вагон у складі п’яти вагонної рефрижераторної секції).

Четвертий, п’ятий, шостий знаки в номері вагону визначають їх порядковий номер і характеристики не містять. У сьомому знакові цифра 9 свідчить про наявність у вагоні ( крім рефрижераторних ) перехідної площадки. Восьма цифра – контрольна. З її допомогою перевіряється правильність зчитування номера вагона.

Для захисту номерів вагонів із метою стандартизації методів контролю використано спосіб із модулем К = 10. Ваговий ряд має вид {Zі } = 2 1 2 1..., при цьому кожна непарна цифра номера вагону, рахуючи справа, множиться на 2, а парна – на 1. Потім виконується порозрядне складання одержаних добутків і визначається цифра, що доповнює одержану суму до найближчого числа, кратного 10.

Приклад: Номер вагона 4657643. Визначити контрольну цифру. Для цього множимо цифри номера вагону на ваговий ряд

4

6

5

7

6

4

3

 

 

х

 

 

 

 

 

 

 

 

2

1

2

1

2

1

2

 

 

 

 

 

 

 

8

6

10 7 12 4

6

Порозрядна сума 8 + 6 + 1 + 0 + 7 + 1 + 2 + 4 + 6 = 35

Доповнююче до 40 число 5 і буде контрольною восьмою цифрою. Весь номер із контрольною цифрою буде 46576435.

Припустимо, що при передачі номера вагону переставлені помилково четверта і п’ята цифри, тоді при перевірці буде одержано :

4

6

5

6

7

4

3

х

 

 

 

 

 

 

2

1

2

1

2

1

2

 

 

 

 

 

 

 

 

8

6

10

6

14

4

6

Порозрядна сума 8 + 6 + 1 + 0 + 6 + 1 + 4 + 4 + 6 = 36, а доповнююча цифра до 40 буде 4 , що не дорівнює 5 і свідчить про помилку в номері вагона.

Номер пасажирського вагона, як сказано вище, починається з нуля, дві наступні цифри несуть інформацію про залізницю приписки, 5-7-ий знаки складають порядковий номер вагона, четвертий знак означає тип вагона: 0 – м’який і м’яко-жорсткий, 1– купейний, 2 – жорсткий відкритий, 3 – із місцями для сидіння і кріслами, 4 – поштовий і банківський, 5 – багажний і поштово-багажний, 6 – ресторан, 7 – службово-технічний, 8 – спеціальний вагон інших міністерств і відомств, 9 – резерв. Восьмий знак – контрольний.

Номера локомотивів і машин починаються завжди з 1. Другий знак є ознакою локомотива або машини: 0 – паровози, 1 – електровози односекційні, 2 – електровози багатосекційні, 3 – електропоїзди, 4 – метрополітен, 5 – тепловози односекційні, 6 – тепловози багатосекційні, 7 – дизельпоїзди і автомотриси, 8 – спеціальний тяговий рухомий склад (мотовози, автодрезини та інші), 9 – колійні машини.

По третьому і четвертому знаку номера локомотиву можна встановити його основну технічну характеристику: для якого виду руху використовується, серія локомотива, тип передачі і т. ін. Аналогічно для колійних машин ці знаки означають призначення машини і її серію.

Єдина тарифно-статистична номенклатура вантажів (ЄТСНВ)

передбачає позначення кожного вантажу кодом. В алфавітному списку вантажів проти кожного найменування наведений шестизначний код. Перші дві цифри коду означають порядковий номер тарифної групи, третя цифра – порядковий номер позиції вантажу в тарифній групі, четверта і п’ята – порядковий номер вантажу в тарифній позиції, шоста цифра – контрольне число. В ЄТСНВ наводиться також і тарифний клас вантажу. Код вантажу проставляється у перевізних документах і використовується для визначення тарифу, з метою обліку і автоматизації таксування перевізної плати, застосування підвищуючих (знижуючих) коефіцієнтів до тарифів. Коди вантажів використовуються для інформації вантажоодержувачів про підхід

вантажів під розвантаження, а також для розв’язування на ЕОМ задач обліку, навантаження, вивантаження і перевезення вантажів.

Розрахунок контрольного знаку коду вантажу.

Приклад 1

Контрольний знак коду вантажу розраховується наступним чином.

Код вантажу

1

6

1

2

1

Множник

1

2

3

4

5

Порозрядний добуток

1

12 3 8 5

Сума чисел

1+12+3+8+5=29

Остача від ділення 29 на модуль 11 дорівнює 7.

 

Отже, за розрахунками, шестизначний код вантажу буде 161217

Приклад 2

Якщо остача від ділення суми чисел на модуль 11 буде дорівнювати

нулю, то контрольний знак приймається рівним нулю.

 

 

 

Порядок розрахунку контрольного знаку вантажу

 

 

Код вантажу

4

5

2

1

4

Множник

1

2

3

4

5

Порозрядний добуток

4

10 6

4

20

Сума чисел

4+10+6+4+20=44

Остача від ділення 44 на модуль 11 дорівнює нулю.

Отже, за розрахунками, шестизначний код вантажу буде 452140.

Приклад 3

Якщо остача від ділення суми чисел на модуль 11 буде дорівнювати 10, то робиться перерахунок, при якому множники зсуваються на дві позиції ліворуч і контрольним знаком буде остача від ділення нової суми на модуль 11.

Код вантажу

4

8

6

0

1

Множник

1

2

3

4

5

Порозрядний добуток

4

16

18 0

5

Сума чисел

4+16+18+0+5=43

Остача від ділення 43 на модуль 11 дорівнює 10.

 

 

 

 

 

Робимо перерахунок:

 

 

 

 

 

Код вантажу

4

8

6

0

1

Множник

3

4

5

6

7

Порозрядний добуток

12

32

30 0

7

Сума чисел

12+32+30+0+7=81

Остаток від ділення 81 на модуль 11 дорівнює 4.

 

 

 

 

 

Отже, згідно з перерахунками, шестизначний код вантажу буде 486014.

Єдина система нумерації поїздів передбачає позначення поїздів різних категорій числом, яке складається не більше ніж із чотирьох цифрових знаків.

Номер поїзду присвоюється на станціях формування (або оберту пасажирських поїздів) і зберігається на всьому шляху прямування до станції призначення або розформування. При чому поїзди, які слідують у непарному напрямку (з півночі на південь або зі сходу на захід), позначаються непарними числами, а в протилежному – парними. Зміна нумерації поїздів дозволяється тільки у випадках, передбачених діючою інструкцією з обліку виконання графіка руху поїздів.

Допоміжним локомотивам, які направляються на перегін із метою надання допомоги присвоюють нумерацію резервного локомотива, а при вивезенні поїзда, що зупинився – номер цього поїзда.

З’єднаним локомотивам, які слідують за перевізними документами, присвоюється нумерація вантажного поїзда.

Забороняється присвоювати поїздам нумерацію, яка не відповідає категорії і призначенню даного поїзда, а також вносити зміни і доповнення до встановленої нумерації. Нумерація, що діє на залізницях України, приведена в таблиці, що наведена нижче.

Нумерація поїздів

1. Прискорені вантажні поїзди

1.1. Рефрижераторні

1001-1098

1.2. Для перевезення молока

1101-1198

1.3. Контейнерні поїзди

1201-1298

 

1401-1488

1.4. Для перевезення вантажу в контейнерах

1301-1398

1.5. Спеціалізовані поїзди

1491-1498

1.6. Для перевезення тварин і птахів

1501-1518

1.7. Для поїздів операторських компаній

1519-1598

1.8. Для перевезення вугілля, руди, мінеральних 1601-1698 добрив у кільцевих маршрутах 1.9. Для перевезення наливних вантажів у кільцевих 1701-1798 і технологічних маршрутах

2.Вантажні поїзди

2.1.Для вантажних поїздів із порожніх вагонів у 1801-1898 кількості 350-520 осей з одним локомотивом у голові

2.2.Для з’єднаних поїздів, які слідують на одну і

більше диспетчерських дільниць:

 

2.2.1. Першому (головному) поїзду

1901-1928

2.2.2. Другому поїзду

1931-1968

2.2.3. Третьому поїзду

1971-1998

2.3. Наскрізні

2001-2998

2.4. Дільничні

3001-3398

2.5. Збірні

3401-3448

2.6. Збірно-дільничні

3451-3488

2.7. Збірні зі збірно-роздаточними вагонами

3491-3498

2.8.Вивізні для прибирання і подачі вагонів на 3501-3598 окремі проміжні станції дільниці і під’їзні колії

2.9.Передаточні для передачі вагонів з однієї станції 3601-3798 вузла на іншу

2.10.Диспетчерські локомотиви для прибирання і 3801-3898

подачі вагонів на проміжні станції з причепленням до них не більше 10 фізичних вагонів

2.11. Подача вагонів на примикання до головних 3901-3998 колій за перевізними документами під вивантаження чи завантаження та прибирання їх назад

Індексифікація поїздів. Індекс вантажного поїзда складається із десяти цифр, перші чотири з них – код станції формування поїзда, дві наступні – порядковий номер составу за Книгою індексів і останні чотири – код станції призначення поїзда.

Состави нумеруються для кожного напрямку або призначення порядковими номерами від 01 до 99. Після присвоєння черговому составу номера 99, наступним составам присвоюють номера 01, 02, 03 і т.д.

При складанні натурного листа на состави із порожніх вагонів, які слідують за регулювальним завданням, замість коду станції призначення проставляється чотирьохзначний цифровий код, який характеризує рід вагонів

усоставі: криті – 0020, платформи – 0040, напіввагони – 0060 , цистерни – 0070 тощо. При наявності у складі поїзда порожніх вагонів двох родів проставляється комбінований код, при цьому першим ставиться менший код, наприклад: для составів із критих вагонів і платформ – 0024, платформ та напіввагонів – 0046.

Упоєднанні із номером поїзда, який характеризує його категорію, індекс забезпечує достатньо повну характеристику состава поїзда.

Система кодування вантажовідправників і вантажоодержувачів. Для визначення кодів вантажовідправників і вантажоодержувачів складається Алфавітний список клієнтури, де в алфавітному порядку зазначається найменування відправників і одержувачів, кожному з них надається свій код. Для кодування виділено діапазон номерів від 1001 до 9799, із резервом на майбутнє - з 9800 до 9999.

Всім відправникам і одержувачам–приватним особам у перевізних документах присвоюється код 1000.

Кожній станції, яка відкрита для виконання вантажних робіт, або вузлу, якщо клієнти користуються послугами декількох станцій вузла, залізниця затверджує алфавітний список клієнтури із присвоєними їм кодами. Ці списки є в товарних конторах станцій, інформаційних бюро, ТехПД. Відправник повинен знати код одержувача і вказувати його у перевізному документі.

Система кодування об’єктів станцій. Для кодування об’єктів станцій,

які виконують вантажні і технічні операції, використовуються цифри від 0001 до 0099. Перші дві цифри 00 означають належність відправників або одержувачів до об’єкту станції. Третя цифра коду означає вид операцій : 0 – переадресування, 1 – розвантаження, 2 – сортування, 3 – розвантаження і сортування, 4 – перевалка в річний порт у внутрішньому сполученні, 5 – перевалка в річному порту у міжнародному сполученні, 6 – перевалка в морському порту у внутрішньому сполученні, 7 – перевалка в морському порту

уміжнародному сполученні, 8 – перевантаження у вагони вузької колії.

Четверта цифра коду означає найменування об’єкта станції: 1 – вантажосортувальна платформа, 2 – контейнерний пункт, 3 – пункт перевантаження і перевалки, 4 – пункти переадресування (розпилення) вагонів.

Контрольні питання до теми 4.1

1.Перерахуйте основні властивості вантажів.

2.Дайте характеристику фізичним властивостям вантажів і як вони впливають на вибір способу перевезення.

3.Як хімічні властивості вантажів впливають на вибір способу перевезення?

4.Назвіть масово-об’ємні характеристики вантажів.

5.Як впливає зміна температурного режиму на вибір способів перевезення швидкопсувних вантажів?

6.Перерахуйте основні операції щодо підготовки вантажів до перевезення.

7.Які категорії стандартів застосовуються на території України?

8.Які вимоги пред’являються до тари і упакування?

9.Які види транспортної тари ви знаєте?

10.Яка мета застосування і види пакувальних матеріалів?

11.Назвіть вимоги техніки безпеки і охорони праці до тари.

12.Яке призначення і зміст транспортного маркування?

13.З якою метою наносяться маніпуляційні знаки?

14.Які вимоги до упакування експортних і імпортних вантажів?

15.Який порядок і спосіб визначення маси вантажу?

16.Які системи кодування діють на залізниці?

17.Що означає кожний знак коду станції?

18.Що означає кожний знак коду вагона?

19.Що означає кожний знак коду вантажу?

20.Який принцип нумерації вантажних поїздів?

21.З чого складається індекс вантажного поїзда?

4.2 Приймання вантажу до перевезення

Відправники повинні надати станції навантаження на кожне відправлення вантажу заповнену накладну (комплект перевізних документів).

Стаття 23 Статуту залізниць України

Основні терміни

Накладна – основний перевізний документ встановленої форми, оформлений відповідно до Статуту та Правил і наданий залізниці відправником разом із вантажем. Накладна є обов’язковою двосторонньою письмовою

формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони – одержувача. Накладна одночасно є договором на заставу вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення.

Комплект перевізних документів – комплект із чотирьох аркушів:

накладна, дорожня відомість, корінець дорожньої відомості та квитанція про приймання вантажу.

Термін доставки – час, за який залізниця зобов’язана доставити вантаж за призначенням.

Документальне

оформлення

перевезення

вантажу

Розрахунок за перевезення

Приймання вантажу до перевезення

Оформлення прийому вантажу

Заповнення комплекту перевізних документів, візування накладної, таксування

Внесення платежів (готівкою, безготівково)

Перевірка візи, упаковки, маркування, кількості і стану вантажу

Запис у Книгу приймання вантажів до відправлення. Видача квитанції про приймання вантажу

Рис. 4.11 Блок-схема приймання вантажу до перевезення

4.2.1 Залізнична накладна – договір перевезення

Загальні положення про договір перевезення вміщені у цивільному та господарському законодавстві. В Україні договір перевезення регламентується Цивільним і Господарським кодексами. Умови перевезень вантажів та відповідальність сторін конкретизуються законами, статутами (кодексами) залізничного, внутрішнього водного, автомобільного транспорту, кодексом торгівельного мореплавання, повітряним кодексом, а також правилами, які затверджує Міністерство транспорту та зв’язку.

По суті, договір – угода двох або декількох юридичних осіб (підприємств, організацій, громадян), що встановлює та регулює їх взаємні

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки