Скачиваний:
52
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
2.16 Mб
Скачать

про надані послуги і їх вартість. Ці відомості підтверджуються підписами працівника станції і платника.

Перший примірник накопичувальної картки надсилається в ТехПД для стягнення зазначених у ній платежів, другий – вручається платнику, третій – залишається на станції.

На кожного платника ТехПД складає перелік документів за звітну добу щодо відправлення, видачі вантажів і додаткових зборів у двох примірниках. Перший примірник переліку вручається платнику через залізничну станцію. Другий примірник переліку залишається в справах ТехПД. Сплата додаткових провізних платежів, зборів та штрафів, які виникли при перевезенні або на станції призначення, проводиться у такому самому порядку через ТЕХПД, незалежно від терміну видачі вантажу станцією.

Після закінчення звітного місяця ТехПД видає платнику виписку з особового рахунку. З доходного субрахунку ТехПД ніякі витратні операції не повинні здійснюватися. Залишки коштів на доходному рахунку щоденно перераховуються повністю на централізований доходно-розподільчий рахунок Укрзалізниці.

Усі спірні питання з розрахунків за перевезення вантажів і додаткових послуг платники регулюють безпосередньо зі станціями, які нараховували платежі, і ТехПД, що проводили розрахунки. У разі недосягнення домовленості спірні питання вирішуються в претензійно-позовному порядку.

4.2.11 Порядок визначення плати за користування вагонами

Відповідно до статті 119 Статуту за користування вагонами і контейнерами залізниці вантажовідправниками, вантажоодержувачами, власниками під’їзних колій, портами, організаціями, установами, громадянамисуб'єктами підприємницької діяльності вноситься плата. Порядок визначення плати за користування вагонами (контейнерами) та звільнення вантажовідправника від зазначеної плати у разі затримки забирання вагонів (контейнерів), що виникла з вини залізниці, встановлюється Правилами.

Документами обліку часу перебування вагонів у пунктах навантаження та вивантаження є Відомості плати за користування вагонами (контейнерами) форми ГУ-46, які складаються на підставі: Пам’яток про користування вагонами форми ГУ-45, Актів про затримку вагонів форми ГУ-23а, Актів загальної форми ГУ-23 і містять розрахунки платежів за користування вагонами, за маневрову роботу, за подавання та забирання вагонів.

Відомість плати за користування вагонами складається в трьох примірниках – два для залізниці, один для вантажовласника, окремо для вагонів і контейнерів. Підписується вона начальником станції і вантажовласником щоденно, або в період пред'явлення їх станцією до розрахункового підрозділу, що встановлюється начальником залізниці.

У разі непогодження даних, зазначених у відомості, представник вантажовідправника зобов'язаний підписати відомість із зауваженнями.

Номерному обліку часу користування підлягають усі вагони і контейнери, поданні під вантажні операції на місцях загального користування, а на місцях незагального користування - вагони і контейнери парку залізниць України та інших держав.

Час користування вагонами обчислюється з моменту їх передачі вантажовласникові до моменту їх фактичного прийняття від вантажовласника. При обслуговуванні під'їзних колій локомотивами власників колій час користування вагонами на залізничних під'їзних коліях, обчислюється з моменту їх передавання на передавальних коліях.

При обслуговуванні під’їзної колії локомотивом залізниці початком простою вагонів на під’їзній колії є момент подачі вагонів, а закінченням – момент отримання станцією повідомлення про готовність вагонів до прибирання.

Всі власні та орендовані вагони, що знаходяться на станціях і на підходах до них в очікуванні подавання під вантажні операції з причин, які залежать від вантажовласника, є такими, що перебувають у користуванні вантажовласника.

Якщо вагони затримуються на станціях із причин, які залежать від вантажовласника, то складається акт загальної форми, який підписується представниками станції і вантажовласника. В акті вказується час початку та закінчення затримки подавання вагонів на під’їзну колію і їх кількість.

Про затримку вагонів із вини вантажовласника на підходах до станції призначення залізниця видає наказ. Облік затриманих на підходах вагонів ведеться станцією, на якій вони простоюють, на підставі акта про затримку вагонів. Акт складається в трьох примірниках – один залишається на станції, і два додаються до перевізних документів.

Усі дані, вказані в акті про затримку вагонів, передаються станцією Повідомленням про затримку вагонів до інформаційного обчислювального центру залізниці та станції призначення.

Станція призначення інформує вантажовласника про затримку вагонів із його вини, передаючи йому копію Повідомлення про затримку вагонів не пізніше двох годин після його отримання.

Загальний час, за який вноситься вантажовласником плата залізниці за користування вагонами, включає час затримки вагонів із його вини, та час перебування їх у безпосередньому розпорядженні вантажовласника. Враховується також час затримки вагонів, пов'язаний із митним та іншим оформленням.

Час до 30 хвилин не враховується, час 30 хвилин і більше враховується за повну годину.

За час перебування на місцях незагального користування вагонів, що належать підприємствам, чи орендованих ними, плата не вноситься. Якщо такі вагони затримані на станції призначення чи на підходах до неї з вини вантажовласника, то плата за їх користуванням сплачується в розмірі 50 %.

Розмір плати за користування вагонами залежить від їх належності, часу користування, і встановлюється згідно з чинним законодавством.

Вантажовласник звільняється від плати за користування вагонами і контейнерами:

якщо затримка вагонів виникла через стихійне лихо, що спричинило припинення руху на під’їзних коліях, а також через стихійне лихо, або аварію на підприємстві, внаслідок яких згідно з чинними положеннями, заборонено виконувати вантажні роботи;

у разі надання залізницею вагонів і контейнерів у кількості, що перевищує максимальну переробну спроможність навантажувальних і розвантажувальних пунктів відправника і одержувача;

у разі затримки прийняття залізницею вагонів, які пред’явлено їй до здачі, з причин, що залежать від залізниці. Час такої затримки зазначається у Пам’ятці користування вагонами.

Причина звільнення від плати за користування вагонами зазначається у графі “Примітки” відомості плати за користування вагонами.

Внесення плати здійснюється у порядку, встановленому правилами розрахунків за перевезення вантажів.

4.2.12 Терміни доставки вантажів

Залізниці зобов’язані доставити вантажі за призначенням в установлені терміни (стаття 41 Статуту).

Терміни доставки вантажів і правила обчислення термінів доставки вантажів встановлюються Правилами, виходячи з технічних можливостей залізниць.

Час на операції, пов’язані з

 

 

Час знаходження

 

Час на додаткові

відправленням і прибуттям

 

 

на шляху

 

Операції

 

 

 

вантажу

 

 

прямування

 

 

Рис. 4.28

Блок-схема визначення терміну доставки

Обчислення терміну доставки починається з 24-ї години дати приймання вантажу до перевезення, зазначеної в перевізних документах календарним штемпелем станції відправлення.

Залізниці зобов’язані доставити вантажі за призначенням у такі терміни: 1 У разі перевезення вантажною швидкістю:

- маршрутними відправками

1доба на кожні повні та неповні

 

320км;

- вагонними відправками та

1доба на кожні повні та неповні

відправками у великотоннажних

200км;

контейнерах

 

- дрібними відправками та

1доба на кожні повні та неповні

відправками в

150км;

середньотоннажних

 

контейнерах

 

2 У разі перевезення великою швидкістю:

- швидкопсувних

1доба на кожні повні та неповні

вантажів у рефрижераторних

 

секціях

320км;

- швидкопсувних вантажів,

 

які перевозяться у вагонах-

 

термосах та вагонах з

 

індивідуальним охолодженням,

 

а також у критих вагонах

 

маршрутами:

 

- з охолодженням

350км;

- без охолодження

450км;

- тварин маршрутами

1доба на кожні повні та неповні

 

300км;

- тварин окремими вагонами

1доба на кожні повні та неповні

та групами вагонів

230км;

- інших вантажів вагонними

1доба на кожні повні та неповні

відправками

250км;

- вантажів у рефрижераторних

1доба на кожні повні та неповні

контейнерах

230км.

Час знаходження вантажу на шляху прямування визначається, виходячи з відстані, за яку обчислюється провізна плата і добової норми пробігу, зазначеної вище.

Загальний термін доставки вантажу збільшується на:

час виконання операцій, пов’язаних із відправленням і прибуттям вантажу: 1доба;

час додаткових операцій, які виконуються з вантажем під час перевезення (зазначені нижче).

Термін доставки вантажів збільшується на одну добу - у разі переадресування вантажів; на дві доби: у разі перевезення вантажів за участю поромної переправи, перевантаження вантажу у вагони іншої ширини колії.

Термін доставки вантажів, які перевозяться дрібними відправками і в середньотоннажних контейнерах, збільшується на накопичення і сортування на вантажосортувальних платформах при відстані перевезення до 500км – на одну добу; більше 500км – на 2 доби.

У разі перевезення вантажів маршрутами застосовується такий порядок обчислення термінів доставки:

для маршрутів і “ядра” маршрутів, призначенням на станції розформування, – окремо для відстані від станції відправлення до станції розформування за добовими нормами, встановленими для маршрутних відправок, і окремо від станції розформування до станції призначення – за добовими нормами для вагонних відправок.

Терміни доставки негабаритних вантажів установлюються в кожному окремому випадку при наданні дозволу на такі перевезення: в межах однієї залізниці – начальником залізниці, а на перевезення за участю двох або більше залізниць України – Головним управлінням перевезень Укрзалізниці, виходячи

знорм:

-1 доба на кожні 100км – для вантажів першого й другого ступенів негабаритності;

-1 доба на кожні 80км – для вантажів з більшими ступенями негабаритності.

Терміни доставки для вантажів, які за розмірами перевищують найбільший ступінь негабаритності, а також вантажів, які потребують спеціального обмеження швидкості на всьому шляху перевезення, не встановлюються.

Терміни доставки негабаритних вантажів усіх ступенів негабаритності збільшується на 1добу:

на відправлення, починаючи з моменту отримання станцією дозволу на пропуск вантажів від управління залізниці або Головного управління перевезень Укрзалізниці;

на кожну передачу вантажу з однієї залізниці на іншу.

Термін доставки негабаритного вантажу вказується в телеграмі про дозвіл на його перевезення.

У разі затримки вантажу в процесі перевезення термін доставки збільшується на термін:

виконання митних та інших адміністративних правил;

тимчасової перерви в перевезенні, яка сталася не з вини залізниці;

необхідний для ветеринарного огляду та напування тварин;

вивантаження зайвої маси, виправлення навантаження або упаковки, а також на перевантаження, які сталися з вини відправника;

інших затримок, які сталися з вини відправника чи одержувача.

Про причини затримки вантажу, які дають право на збільшення терміну доставки, та тривалість цієї затримки повинна бути зроблена відмітка в перевізних документах, яка завіряється підписом працівника станції і календарним штемпелем.

Вантаж вважається доставленим вчасно, якщо на станції призначення він вивантажений засобами залізниці, про що повідомлено одержувача, або якщо вагон (контейнер) із вантажем подано під вивантаження засобами одержувача до закінчення встановленого терміну доставки.

У разі затримки подачі вагонів (контейнерів) під вивантаження внаслідок зайнятості вантажного фронту або з інших причин, залежних від одержувача,

вантаж вважається доставленим вчасно, якщо він прибув на станцію призначення до закінчення встановленого терміну доставки.

Приклад 1. Визначити термін доставки вантажу для таких умов: відправка вагонна, швидкість вантажна, відстань перевезення 850км, вантаж прийнятий до перевезення 10 жовтня.

Рішення. Час, на операції, пов’язані з відправленням і прибуттям вантажу - 1 доба. Час на слідування вантажу визначається виходячи з норми пробігу (200км за добу) 850 : 200 = 5 діб (частка завжди заокруглюється в більшу сторону – до цілих діб. Доба яка почалася рахується за цілу добу). Загальний термін доставки складає 5 + 1 = 6 діб і закінчується 10.10 + 6 = 16 жовтня о 24 годині.

Приклад 2. Визначити термін доставки вантажу для таких умов: відправка дрібна, швидкість вантажна, відстань перевезення 940км, вантаж прийнятий 12 вересня.

Рішення. Час, на операції, пов’язані з відправленням і прибуттям вантажу - 1 доба. Час на слідування вантажу 940 : 150 = 7 діб (150км/добу - норма пробігу дрібної відправки). Час на додаткові операції (накопичення і сортування на вантажосортувальних платформах) - 2 доби. Загальний термін доставки 1 + 2 + 7 = 10 діб, закінчується 22 вересня.

Приклад 3. Згідно із записом у дорожній відомості термін доставки вантажу закінчується 16 жовтня, за перевезення якого відправник сплатив провізну плату у розмірі 1250 грн. Фактично вантаж на станцію призначення прибув 19 жовтня, в цей же день одержувача повідомлено про прибуття вантажу. Визначити розмір штрафу за несвоєчасну доставку вантажу.

Рішення. Визначаємо термін прострочення в доставці вантажу 19.10 –

16.10= 3 доби.

Згідно зі статтею 116 Статуту залізниць України за прострочення в

доставці на три доби залізниця повинна сплатити штраф у розмірі 20% провізної плати. Визначаємо розмір штрафу:

1250 20 ÷100 =250 грн.

Контрольні питання до теми 4.2

1.Яким документом оформляється договір перевезення вантажу?

2.Що входить у комплект перевізних документів?

3.Перевезення яких вантажів не допускається оформлювати одним перевізним документом?

4.Які види перевізних документів застосовуються при перевезенні вантажів у внутрішньому сполученні?

5.Які документи супроводжують вантаж до станції призначення?

6.Що таке термін доставки вантажів?

7.В чому полягає перевірка і візування накладної?

8.Умови прийому вантажів до перевезення.

9.Порядок оформлення перевізних документів у товарній конторі.

10.Оформлення перевізних документів у ТехПД.

11.Хто розраховується за перевезення вантажів?

12.Порядок розрахунків за перевезення вантажів через ТехПД.

13.Послідовність оформлення вантажу в товарній конторі.

4.3 Завантаження і відправлення вантажу

Завантаження вантажів у вагони (контейнери), а також вивантаження з них здійснюється відправниками та одержувачами.

Залізниці можуть брати на себе виконання вантажних робіт за договорами з відправниками або одержувачами.

Стаття 30 Статуту залізниць України

Залізниця зобов'язана подавати під завантаження справні, придатні для перевезення відповідного вантажу, очищені від залишків вантажу, сміття, реквізиту, а у необхідних випадках – продезінфіковані вагони та контейнери.

Додаткова підготовка вагонів та контейнерів під завантаження вантажів, що потребують особливих умов перевезення і зберігання, може здійснюватися залізницею на підставі договору за рахунок відправника. Стаття 31 Статуту залізниць України

Основні терміни

Коефіцієнт використання вантажопідйомності – це відношення статичного навантаження до вантажопідйомності вагона.

Мінімальна вагова норма навантаження (МВН) – оптимальна кількість раціональним способом підготовленого вантажу, яка повинна бути навантажена в даний тип вагона при найкращому використанні його вантажопідйомності і місткості.

Запірно-пломбувальний пристрій (ЗПП) і пломба – охоронні знаки, які підтверджують те, що в запломбований вагон (контейнер) доступу не було.

Підготовка вагонів для завантаження

Подача вагонів під завантаження

Завантаження вантажів

Пломбування вагонів

Документальне

оформлення

Технічний і комерційний огляд вагонів

Повідомлення про подачу, запис у Книгу повідомлень, складання пам’ятки про користування вагонами

Розміщення і кріплення вантажів у вагоні

Накладання пломб, запірнопломбувальних пристроїв, дротяних закруток

Складання вагонного листа, заповнення Книги пломбування, остаточне оформлення перевізних документів і Книги приймання

Рис. 4.2 Блок-схема завантаження вантажу у вагон

4.3.1 Підготовка вагонів до завантаження

Рухомий склад, що подається під навантаження, повинен відповідати вимогам безпеки руху поїздів і збереження вантажів. Кожний вагон перед подачею під навантаження оглядається в технічному і комерційному відношенні.

Технічне обслуговування вагонів виконують працівники служби вагонного господарства в пунктах підготовки вагонів до перевезення або в пунктах технічного обслуговування (ПТО).

Пункти підготовки вагонів до перевезень розміщуються, як правило, в місцях масового навантаження і вивантаження вантажів.

Пункти технічного обслуговування вагонів розміщуються на сортувальних і дільничних станціях.

При технічному обслуговуванні перевіряється стан та зношення вузлів і деталей та їх відповідність встановленим розмірам, справність автозчепного пристрою й гальмівного устаткування, справність кузова, перехідних

площадок, спеціальних підніжок і поручнів, ходової частини. Результати огляду заносяться в Книгу пред'явлення вагонів до технічного огляду (форма ВУ-14), яку веде черговий по станції.

Порожні вагони, що подаються під навантаження на станції, де немає пунктів підготовки вагонів до перевезень або ПТО, а також завантажені вагони, які намічено використовувати на таких станціях під подвійні операції, повинні бути оглянуті, а в необхідних випадках і відремонтовані, на найближчому пункті підготовки вагонів до перевезень або ПТО, розташованому перед станцією навантаження.

Комерційний огляд вагона здійснюється прийомоздавальником вантажу та агентом відправника. Комерційний стан вагона повинен гарантувати збереження вантажу при перевезенні. Справність вагонів у комерційному відношенні характеризується:

якістю очистки від сміття і вантажу, який перевозився до цього у вагоні;

відсутністю сторонніх запахів;

відсутністю щілин і отворів, через які може статися втрата вантажу або попадання вологи, або іскри від локомотива;

відсутністю масляних плям і інших забруднень, які можуть зіпсувати вантаж;

відсутністю у стінах вагону або на підлозі цвяхів, болтів або предметів, що виступають, які можуть пошкодити вантаж;

щільним закриттям і надійним закріпленням бокових, стельових завантажувальних люків, а також розвантажувальних люків;

справністю болта дверної накладки, стоячих скоб платформ,

зв’язувальних косинок напіввагонів;

відсутністю в кузові критого вагона щілин, закритих тільки із зовнішньої сторони тощо.

Унеобхідних випадках перед навантаженням вагони промивають. Для цього використовують спеціальне обладнання, за допомогою якого не тільки промивають, але і просушують вагони. У великих розмірах промивку вагонів здійснюють в осінній період при підготовці рухомого складу до масового перевезення хлібних вантажів. Промивку і пропарку цистерн перед наливом проводять на спеціальних промивально-пропарювальних станціях, розташованих, зазвичай, у пунктах наливу. Очищення спеціальних цистерн є обов'язком відправника.

До технологій підготовки вагонів під навантаження входять також, в необхідних випадках, дезінфекція та дезінсекція.

Складова частина підготовки вагонів під навантаження – забезпечення їх відправником комерційними засобами і реквізитами (хлібні і овочеві щити, решітки для худоби, печі, матеріали, необхідні для кріплення вантажів тощо).

Придатність рухомого складу для перевезення вантажу в комерційному відношенні визначається :

вагонів - відправником, якщо завантаження здійснюється його засобами, або залізницею, якщо завантаження здійснюється засобами залізниці;

контейнерів, вагонів-цистерн та бункерних напіввагонів – відправником.

Згідно зі статтею 123 Статуту залізниць України подача залізницею під навантаження неочищеного рухомого складу дозволяється лише за погодженням із вантажовідправником, портом. При цьому залізниця сплачує штраф у розмірі 50% добової плати за користування вагонами і контейнерами на користь вантажовідправника (порту), які зобов’язані перед навантаженням очистити вагон (контейнер). На очищення вагонів (контейнерів) вантажовідправнику (порту) надається необхідний для цього час, який визначається угодою між станцією та вантажовідправником (портом).

4.3.2 Порядок подачі вагонів під навантаження

Начальник станції встановлює порядок повідомлення про подачу вагонів. Для цього використовують телефон, факс, електронну пошту, телеграф, поштовий зв'язок. Відправник може використати один із способів сповіщення і заявити про це начальнику станції. Відправник вказує відповідальних осіб за одержання повідомлення.

Відповідно до статті 34 Статуту про час подачі вагонів під завантаження, вивантаження засобами відправника, одержувача залізниця зобов'язана повідомити їх не пізніше ніж за 2 години до подачі. На станції ведеться Книга повідомлень про час подачі вагонів (форма ГУ-2 (рис. 4.30)). При використанні вагонів під навантаження з-під вивантаження на під'їзній колії повідомлення не потрібне. Час подачі та забирання вагонів вказується у пам’ятці про користування вагонами (контейнерами) (форма ГУ45), яка заповнюється під час подавання або забирання вагонів і контейнерів. Пам'ятка підписується відповідальною особою станції і вантажовласника.

Порядок подачі та забирання вагонів встановлюється договором і може здійснюватися за повідомленням або через установлені інтервали часу.

Термін користування вагонами, що надаються залізницею, починається не раніше часу, зазначеного у повідомленні.

Уразі подавання вагонів без повідомлення, початок часу користування вагонами рахується після закінчення, передбачених Правилами, двох годин.

Уразі подавання вагонів із запізненням, після часу, зазначеного у повідомленні, час користування рахується з моменту фактичної подачі, якщо запізнення не перевищує двох годин. У разі запізнення понад дві години вагони вважаються поданими без повідомлення.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки