Скачиваний:
52
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
2.16 Mб
Скачать

права та обов’язки. У договірних правовідносинах розрізняють: суб’єкт, предмет та зміст договору.

Зміст договору перевезення викладений у накладній. Після оформлення накладна приймає форму і силу договору перевезення. Договір вступає в силу, коли вантаж прийнятий станцією відправлення разом із накладною.

Дату приймання вантажу до перевезення засвідчують на накладній календарним штемпелем станції, що є моментом приймання.

Таким чином, накладна – основний документ у юридичному і правовому відношенні при виконанні перевезення вантажу.

Накладна – основний перевізний документ, що супроводжує вантаж до станції призначення. Вона заповнюється відправником на кожне відправлення і при видачі вантажу видається одержувачу разом із вантажем. За нею відправник і одержувач розраховуються із залізницею за перевезення.

Від правильного заповнення накладної багато в чому залежить збереження вантажів і виконання термінів їх доставки. Крім того, точне складання накладної сприяє забезпеченню безпеки руху поїздів, прискоренню обігу вагонів і правильності розрахунків за перевезення.

Не допускаються оформлення одним перевізним документом перевезення вантажів:

швидкопсувних із іншими вантажами, за винятком випадків, коли вони перевозяться у супроводі провідників;

які за своїми властивостями не можуть перевозитися разом в одному вагоні чи контейнері;

які потребують дотримання при перевезенні особливих запобіжних заходів із вантажами, що не потребують таких заходів;

які потребують дотримання при перевезенні санітарних, ветеринарних або інших адміністративних правил, із вантажами, що не потребують дотримання таких правил;

для яких установлено різні терміни зберігання після вивантаження, за винятком випадків, коли їх адресовано на місця незагального користування.

Суб’єктами договору є сторони, що його укладають. Таким чином, у транспортних відносинах одним із суб’єктів договору є транспортні підприємства, а другим – юридична особа, що користувалася послугами транспорту.

Предмет договору – майно, послуги або інша діяльність, із приводу якої укладається договір. Предметом договору перевезення є надання послуг, пов’язаних із перевезенням, і проведення розрахунків за надані послуги.

Призначення договору – регулювання відносин сторін при виконанні перевезень. Умови, що встановлені транспортним законодавством не можуть змінюватися або відмінятися, вони діють незалежно від угоди сторін, ними необхідно керуватися. Тому умови, встановлені транспортним законодавством, не є предметом угоди сторін і у договір не включаються.

Зметою забезпечення стабільності договірних відносин законодавство встановлює, що жодна із сторін не може одноосібно змінити умови договору або відмовитися від його виконання, за виключенням випадків, що передбачені законом.

Застосування договору – на його основі організовується та виконується транспортний процес. Без договору немає перевезення.

За договором перевезення вантажу транспортна організація зобов’язується доставити довірений їй відправником вантаж у пункт призначення та видати його особі, уповноваженій на отримання вантажу, а відправник зобов’язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

4.2.2 Основні перевізні документи

Форми бланків перевізних документів, затверджені наказом Мінтрансу від 19.11.98 №460 “Про затвердження бланків перевізних документів” і наведені в Інструкції з ведення станційної комерційної звітності.

При перевезеннях у внутрішньому сполученні застосовуються такі види перевізних документів:

Комплект перевізних документів ф. ГУ-29-0, який оформлюється:

- при перевезенні вантажів у вагонах;

- при перевезенні порожніх власних і орендованих вагонів;

- при перевезенні порожніх вагонів загального парку, які потребують санітарної обробки за 2 і 3 категорією.

Комплект перевізних документів ф. ГУ-29Б – для оформлення перевезення вантажів у маршрутах або групою вагонів.

Комплект перевізних документів ф. ГУ-29К – для оформлення перевезення вантажу в універсальному контейнері.

Пересильна накладна ф. ГУ-27дс – на порожню цистерну для перевезення світлих нафтопродуктів, ф. ГУ-27дт – на порожню цистерну для перевезення темних нафтопродуктів.

Пересильна накладна ф. ГУ-27СП – на порожні цементовози, мінераловози, зерновози, борошновози, апатитовози, окатишевози, транспортери, двоярусні платформи для перевезення легкових автомобілів, універсальні вагони, які потребують ветеринарно-санітарної обробки за 1 категорією.

Пересильна відомість ф. ГУ-33 – на рефрижераторні поїзди і секції та ізотермічні вагони за регулюванням (які не потребують очищення, промивки або ті, що потребують обробки за 1 категорією), вагони для перевезення тварин, птиці, живорибні, хопер-дозатори.

4.2.3 Комплект перевізних документів і його призначення

Комплект перевізних документів

 

 

 

 

 

 

 

Накладна

 

Дорожня

 

Корінець

 

Квитанція про

 

відомість

 

дорожньої

 

приймання

 

 

 

 

 

 

 

 

відомості

 

вантажу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основний

 

Розрахунково-

 

 

 

 

 

 

фінансовий

 

 

 

 

 

перевізний

 

 

Документ для

 

Документ, що

 

документ, що

 

 

документ є

 

 

обліку і звітно-

 

 

служить для

 

 

засвідчує факт

письмовою

 

 

сті та визначен-

 

 

обліку виконан-

 

 

приймання

формою

 

 

ня провізної

 

 

ня обсягів переве-

 

 

вантажу до

угоди на

 

 

плати при цент-

 

 

зень і доходів від

 

 

перевезення

перевезення

 

 

ралізованих

 

 

них, проведення

 

 

 

 

та договором

 

 

розрахунках

 

 

 

 

розрахунків і

 

 

 

 

на заставу

 

 

через ТехПД

 

 

 

 

виконання термі-

 

 

 

 

вантажу

 

 

 

 

 

 

 

нів доставки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Супроводжує

 

Супроводжує

 

 

 

 

 

 

Залишається на

 

 

вантаж до

 

вантаж до

 

 

 

станції

 

станції

 

станції

 

Видається

призначення.

 

призначення.

 

відправлення,

 

вантажо-

Видається

 

Разом із

 

яка разом із

 

відправнику

вантажо-

 

супровідною

 

супровідними

 

 

одержувачу

 

відомістю

 

відомостями

 

 

разом із

 

надається в

 

пересилається

 

 

вантажем

 

ТехПД, а

 

в ТехПД

 

 

 

 

звідти - в ІСЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.12 Блок-схема призначення комплекту перевізних документів

Комплект перевізних документів, який складається із чотирьох аркушів: накладної, дорожньої відомості, корінця дорожньої відомості та квитанції про приймання вантажу наведений на рис. 4.13-4.18.

Рис. 4.13 Зразок бланка накладної (лицевий бік)

Рис. 4.14 Зразок бланка накладної (зворотний бік)

Рис. 4.15 Зразок бланка дорожньої відомості (лицевий бік)

Рис. 4.16 Зразок бланка дорожньої відомості (зворотний бік)

Рис. 4.17 Зразок бланка корінця дорожньої відомості

Рис. 4.18 Зразок бланка квитанції про приймання вантажу

Дорожня відомість – розрахунково-фінансовий документ, який разом із накладною супроводжує вантаж до станції призначення. На станції призначення одержувач розписується у ній в одержанні вантажу.

Дорожні відомості на видані вантажі скріплюються окремо за видами перевезень і сполучень. На кожну групу дорожніх відомостей складається супровідна відомість форми ФДУ-91, яка із доданими до неї документами надається ТехПД, а звідти - в ІСЦ. За дорожніми відомостями визначають виконаний залізницями обсяг перевезень, доходні надходження від них, вірність розрахунків і виконання термінів доставки вантажів.

Корінець дорожньої відомості є основним документом для визначення провізної плати при централізованих розрахунках через ТехПД, а також для обліку і звітності про виконання плану перевезень. Станцією відправлення корінці дорожніх відомостей пересилаються до ТехПД разом із відомостями номерного обліку навантаження вагонів за формою ГУ-3 і супровідними відомостями форми ГУ-4.

Квитанція про приймання вантажу – важливий юридичний документ,

що засвідчує приймання залізницею вантажу до перевезення від вантажовідправника. Вона видається відправнику.

Усі ці документи (надалі – перевізний документ) заповнюються друкованим способом.

Перевізний документ поєднує звичайну інформацію з кодованою інформацією; місця для кодування у ньому обведені жирними рамками.

Усі відомості, передбачені формою бланка перевізного документа, повинні бути внесені відправником до відповідних граф. Виправлення не допускаються, у разі зміни відомостей, внесених до перевізного документа, відправник зобов’язаний заповнити новий бланк перевізного документа. Зміни і доповнення, які вносяться у перевізний документ залізницею, засвідчуються підписом відповідального працівника і штемпелем станції.

Згідно із статтями 24, 118, 122 Статуту відправники несуть відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, зазначених ними у накладній.

Правила оформлення перевізних документів викладені в Правилах перевезень.

Для забезпечення виконання карантинних, митних і адміністративних правил, підтвердження якісного стану вантажів, санітарно-ветеринарної благонадійності тощо, відправник зобов’язаний разом із перевізними документами пред’явити відповідні додатки до них: сертифікати, посвідчення про якість хлібних вантажів, карантинні сертифікати і карантинні дозволисвідоцтва, імпортні карантинні дозволи, ветеринарне свідоцтво на вантажі, що підлягають санітарно-ветеринарному нагляду, свідоцтво про якість швидкопсувного вантажу або сертифікат, паспорт про якість на нафтопродукти, свідоцтво про чистоту порожніх відправницьких контейнерів з-під радіоактивних речовин, митні дозволи, декларації, адміністративні документи тощо.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки