Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

16.Принципи організації гурткової роботи з хімії

Основними завданнями позааудиторної роботи з хімії є прищеплення інтересу до неї, розвиток та удосконалення умінь проведення хімічних експериментів та навичок роботи із спеціальною літературою, подальший розвиток у студентів творчої активності, ініціативи, підготовка їх до практичної діяльності, а також організація відпочинку студентів у поєднанні з їх естетичним і моральним вихованням.

Робота в хімічних гуртках виховує у студентів дух товариства, цілеспрямованості, глибокого і активного інтересу до хімічної науки, глибше і конкретніше знайомить їх з особливостями хімічного виробництва, встановлює тісний зв'язок досліджуваного теоретичного матеріалу з практикою його використання в виробничих та побутових умовах.

Для ефективної організації гурткової роботи викладач хімії має бути озброєний відповідними знаннями, а також досконало володіти її різноманітними формами і методами.

Найбільш повна класифікація методів для організації гурткової роботи була запропонована Ю.К. Бабанським .Його класифікація включає чотири групи методів:

  • методи формування свідомості особистості, до яких відносяться словесні (лекції, розповіді, бесіди, диспути тощо) та наочні методи (показ ілюстрацій, демонстрація дослідів).

Плануючи роботу гуртка з хімії на рік, обов’язково передбачаю в ньому обговорення із студентами питань, які не тільки сприяють підвищенню рівня їх хімічної освіти, але й формують у студентів стійкий інтерес до здорового способу життя. Так, особливу зацікавленість у студентів викликала бесіда за темою «Вплив нітратів та нітритів на рослинний та тваринний організми ”, під час якої був досліджений негативний вплив цих сполук на родючість ґрунту та здоров’я тварин, а також причини, які призвели до виникнення цієї проблемі. Протягом цього заняття демонструвались досліди, які слід використовувати для визначення вмісту нітратів у овочах, що можна придбати на ринках та в супермаркетах.

  • методи організації діяльності, спілкування та формування досвіду суспільної поведінки. До них відносяться методи організації навчально-пізнавальної, навчально-практичної, трудової, суспільно-політичної, художньо-творчої, спортивної, ігрової та інших видів діяльності.

Цей метод організації діяльності, перш за все, використовую у вигляді навчально-пізнавальних екскурсій. Одна з таких екскурсій була організована до клінічної лабораторії міської дитячої лікарні №3. Під час екскурсії студенти ознайомились з завданнями, виконуваними функціями клінічної лабораторії, значенням хімічних методів дослідження для діагностики організму людини, а також з типами аналізів, причому деякі з них – студенти виконували самі.

  • методи стимулювання і мотивації діяльності і поведінки. Цю групу методів, на мій погляд, доцільно використовувати під час організації практичних та дослідницьких занять із студентами. В цьому я переконалась на занятті за темою «Високолекулярні сполуки», під час якого члени гуртка власноруч виготовляли різноманітні вироби з полімерної глини. За підсумками заняття студенти не тільки закріпили знання про структуру полімерних матеріалів, їх види та властивості, але й розширили уявлення про сфери застосування цих високомолекулярних сполук.

Діяльність студентів протягом відповідних практичних занять сприяє також розвитку їх естетичного смаку, отриманню ними навичок з виготовлення прикрас ручної роботи, що в подальшому може стати для них джерелом заробітку.

  • методи контролю, самоконтролю і самооцінки діяльності і поведінки. Найчастіше цей метод застосовую у вигляді різноманітних вікторин, конкурсів, змагань. Достатньо цікавим, на мій погляд, прикладом такого методу стала гра «Загадковий світ хімії», яка проводилась з метою перевірки знань студентів за темою ««Неорганічна хімія». Протягом цієї гри студенти не тільки узагальнювали та систематизували знання про хімічні елементи періодичної системи Д.І. Менделєєва, демонстрували рівень навченості з цієї теми, але й мали можливість емоційно розвантажитись та відпочити.

Враховуючи особистий досвід організації гурткової роботи з хімії вважаю, що органічно поєднуючи всі форми та методи її організації можна значно підвищувати її ефективність. Такий підхід дає можливість не тільки розширювати та поглиблювати знання про хімічну науку, але й дозволяє придбати багато корисних навичок, що в подальшому, як відомо, може сприяти наближенню навчання та виховання до реального життя.