Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

44. Запропонуйте теми 5 занять гуртка з неорганічної хімії, враховуючи теми, що вивчаються за програмою в 7-9 класах. Вкажіть форми й методи навчання на цих заняттях.

Тема 1. Вода і грунт. (5 годин)

Основні характеристики та показники якості води і грунту. Види грунтів Дослідження мінеральної (покупної), дитячої (для малят) та водопровідної води. Дослідження грунтів своєї місцевості.

Практичні роботи: «Визначення вмісту нітратів у воді.», «Визначення кислотності грунтів»

Тема 2 «Розчини» (6 год. )

Розчини в природі і в побуті. Виготовлення розчинів з певною масовою часткою розчиненої речовини (певної концентрації). Насичені і ненасичені розчини Молоко. Основні характеристики та показники якості молока. Значення молока для людини. Дослідження пастеризованого та домашнього молока.

Лабораторний дослід «Таємне письмо» (використання насиченого розчину калій нітрату). «Підводний сад».

Практичні роботи: «Виготовлення розчинів з певною масовою часткою розчиненої речовини (певної концентрації), «Вирощування кисталів»,

« Дослідження пастеризованого та домашнього молока.»

Тема 3. Вітаміни . (4години)

Вітаміни. Поширення вітамінів в продуктах рослинного і тваринного походження. Вітамін С. Фізичні та хімічні властивості. Вміст вітаміну С в продуктах харчування. Значення вітаміну для людини. Дослідження вітаміну С в продуктах харчування.

Практичні роботи: « Визначення вмісту вітаміну С в овочах і фруктах», «Визначення вмісту вітаміу С в продуктах дитячого харчування»

Міні-проект «Вітаміни на службі здоровʼя»

Тема 4. «Речовини та препарати побутової хімії» (4 год)

Речовини та препарати побутової хімії. Безпека життєдіяльності при роботі з ними.

Лабораторний дослід «Чарівна паличка».

Практичні роботи: Приготування розчинів для миття стекол, полірованих поверхонь, керамічної плитки», «Виведення плям органічного і неорганічного походження за допомогою речовин побутової хімії».

Тема 5. Хімія і екологія (6 год)

Негативний вплив продіктів хімічного виробництва на докілля. Роль хімії у вирішенні екологічних проблем.

Навчальні проекти: «Відходам – друге життя», «За життя - без сміття».

Акція « Ми за чисті узбіччя»

Театралізоване свято для молодших школярів «Хімічний колобок».

Презентація роботи гуртка.

ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Колективні та групові:

-лекціи з вивченням теоретичного матеріалу, складанням алгоритмів, опорних конспектів;

- практикум з розв'язання задач в групах, в парах;

- евристична і інтерактивна бесіда;

- творча майстерня;

- проектна майстерня;

- аукціон творчих ідей;

- виконання творчих завдань;

- лабораторне дослідження;

- створення презентацій;

- семінар.

індивідуальні:

- спостереження;

- відпрацювання навичок вирішення завдань;

- захист творчих робіт і проектів

45. Запропонуйте теми 5 занять гуртка з органічної хімії, вкажіть форми й методи навчання на цих заняттях.

Тема №1.

Елемент, який взяв на себе завдання бути основою всього живого (2 ч)

Електронна і електронно-графічна формула атома вуглецю. Природа і особливості ковалентного зв'язку. Валентні стану атома вуглецю. Види гібридизації.

Тема №2.

Основи номенклатури і ізомерії (4 год)

Принципи утворення назв органічних сполук. Структурна ізомерія і її види: вуглецевого скелета, ізомерія положення, межклассовая ізомерія. Геометрична ізомерія. Ізомерія і запах: ванілін і ізованілін; диметилфенолу. Оптична активність біологічних речовин, лікарських препаратів (D (-) - адреналін, L (+) - адреналін).

Тема №3.

Порівняльна характеристика вуглеводнів (5 ч)

Загальні формули. Знаходження в природі. Гібридизація, відмітні ознаки в будові. Види ізомерії. Типові хімічні властивості. Ставлення до розчину перманганату калію. Генетичний зв'язок між класами вуглеводнів.

Практична робота 1 – «Вуглеводні»

Тема №4.

Застосування вуглеводнів (7 год)

Синтез-газ, хлоруглеводородов, нафта і нафтопродукти, хладоген, вінілхлорид, акрилонітрил, бензол, дифеніл, нафталін, стирол, полімери, синтетичні каучуки.

Розрахункові завдання: термохімічні розрахунки,Об'ємні частки.

Проектні роботи. :Як підвищити октанове число?Продукти переробки нафти - народному господарству.Перспективи розвитку енергетики.Термопласти і термореактопласти, Еластомери.

Тема №5.

Кисневовмісні органічні речовини на службі людини (8 год)

Монофункціональні з'єднання: Спирт-ректифікат, абсолютний спирт, формалін, ацетон, акролеїн,, антифризи, фенол, анестезуючі речовини (діетиловий ефір); антисептики (феноли і їх похідні), Карбонові кислоти: одноосновні (мурашина, оцтова, бензойна), двохосновні (щавлева, фталева, адипінова), багатоосновні (лимонна). Отримання мила. Біологічна функція жирів. Глюкоза, фруктоза, сахароза, крохмаль, целюлоза. Полісахариди в природі їх біологічна роль. Проблеми харчування.

Практична робота 2

Кислотний і ферментативний гідроліз сахарози і крохмалю.

Програма реалізується при використанні традиційних і елементів інших сучасних педагогічних технологій, включаючи комп'ютерні технології.

В якості основних форм проведення занять передбачається проведення лекцій, семінарів, організації колективних способів навчання, метод проектів.

В ході вивчення теми теоретичні питання контролюються тестуванням; рішення розрахункових завдань - контрольною роботою; практична та навчально-дослідницька діяльність з використанням довідників, енциклопедій, електронних бібліотек, додаткової літератури у вигляді захисту проекту за однією з тем.

Після закінчення курсу діяльність учнів оцінюється у вигляді заліку. Для отримання заліку необхідно виконати 55% - 60% тестових завдань, підготувати і захистити на уроке- конференції проектну роботу.