Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

27. Навчальні екскурсії з хімії.

Навчальна екскурсія - це особлива форма організації навчально-виховного процесу на уроках.

Під час екскурсії учні, перш за все, переконуються в тому, що хімія "існує» не тільки і кілька в пробірках і колбах хімічного шкільного кабінету, але в набагато більшому ступені застосовується на виробництві, в сільському господарстві, в медицині, граючи у всіх областях діяльності людина найважливіші ролі.

Під час екскурсій учні безпосередньо знайомляться з властивостями і застосуванням багатьох хімічних речовин і матеріалів, деякі з яких вони вивчали на уроках хімії. Наочне сприйняття хімічних процесів, що здійснюються на різних установках, формує яскраві вистави, що дозволяють розвивати і поглиблювати теоретичні знання учнів.

Екскурсії мають величезне виховне значення, так як учні знайомляться Не тільки з технікою, приладами та установками, а й спостерігають працю людей різних спеціальностей і кваліфікації.

Об'єктами екскурсій по хімії, поряд з підприємствами хімічної та переробний промисловості, можуть бути самі різні хімічні, санітарно-гігієнічні, медичні, ветеринарні, відомчі лабораторії підприємств, медичних установ, водозабірних та водоочисних споруд, об'єктів харчової промисловості, аптеки, склади мінеральних добрив, тваринницькі комплекси, музеї, виставки і т.д.

Вибір об'єкта екскурсії з хімії повинен здійснюватися з урахуванням відповідності навчальній програмі і рівню знань учнів, а також повної безпеки учнів при відвідування об'єкта.

При підготовці до екскурсії вчителю необхідно виконати цілий ряд організаційних заходів.

Напередодні екскурсії вчитель роз'яснює учням мету екскурсії; призводить короткі дані про об'єкт і дає вказівки, на що зверніть увагу під час його відвідин; повторює теоретичний матеріал, Який необхідний для кращого розуміння хімічних процесів на об'єкті; проводить інструктаж з правил поведінки і техніки безпеки під час екскурсії; уточнює час і маршрут проїзду учнів до місця збору; оголошує завдання, яке необхідно виконати і оформити за результатами екскурсії; при необхідності ділить учнів на окремі групи з призначенням старших по групі.

При проведенні екскурсії на виробничі об'єкти може бути рекомендована наступна послідовність вивчення об'єкта:

1. Коротка характеристика даного виробництва (історія, значення в економіці регіону, перспективи розвитку).

2. Основні продукти виробництва (відвідування складу готової продукції).

3. Сировина, його видобуток, переробка, доставка, зберігання і т.д.

4. Основні хімічні реакції, що лежать в основі підготовки та переробки сировини до виходу готового продукту виробництва.

5. Основні етапи та технологічні лінії виробництва; окремі апарати і пристрої, в яких здійснюються виробничі процеси.

6. Наукові принципи, які використовуються на даному виробництві (визначення оптимальних умов проведення реакцій, комплексне використання сировини, циркуляційна технологія, протитечія реагуючих речовин, теплообмін, каталізатори і т.д.).

7. Хімічні професії на даному виробництві, можливості їх отримання, кращі за професією.

8. Соціальне та медичне забезпечення працюючих, екологічна обстановка на робочих місцях і навколо підприємства.

9. Заключна бесіда на об'єкті. Відповіді на питання учнів.

10. Підведення підсумків екскурсії (поза об'єктом).

Залежно від конкретного об'єкта екскурсії дана схема може бути змінена. У будь-якому випадку, необхідно планувати і проводити екскурсії так, щоб Отримати максимальний дидактичний ефект. За результатами екскурсії учні оформляють звіт за планом, розробленим учителем . Під час усного опитування або бесіди вчитель з'ясовує засвоєння учнями основних питань виробництва (сировина, хімізм виробництва)