Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

42. Запропонуйте критерії відбору відеоматеріалів з хімії

критеріями відбору відеоматеріалів мають бути:

• безпечність;

• бездоганна техніка виконання дослідів;

• використання простого обладнання;

• наочність;

• наявність пояснень.

Щодо першої вимоги: чи може віртуальний дослід становити небезпеку? Зрозуміло, що безпосередньої небезпеки для здоров’я учнів у ньому немає, однак існує прихований небезпечний чинник. Відеозапис, у якому експериментатор виконує дослід із порушенням правил техніки безпеки, сприятиме формуванню в учнів неправильних уявлень про безпечні прийоми виконання лабораторних операцій. Це може призвести до прикрих наслідків під час проведення учнями реального експерименту. Так, К. Я. Парменов зауважував, що виконання демонстраційних дослідів абияк, із застосування наперед неправильних або не властивих лабораторній техніці прийомів свідчить про низьку культуру хімічного експерименту. Натомість систематично використовувані вчителем правильні прийоми виконання дослідів поступово стають здобутком учнів [133, с. 146, 147]. На нашу думку, якщо вчитель, демонструючи відеозапис недосконалого проведення досліду, акцентує увагу на тому, що саме неправильно робить експериментатор, залучає учнів до виявлення огріхів у техніці виконання досліду, то використання такого відеофрагмента справлятиме позитивний вплив на формування експериментальних умінь. Підтвердженням цього є дослідження Ю. Суріна [165; 166]. Однак тактй підхід потребує додаткових витрат навчального часу, тому доцільніше використовувати відеозаписи дослідів, техніка виконання яких є бездоганною

43. Запропонуйте сучасні форми організації та проведення хімічного експерименту у позашкільній роботі.

Під експериментом (від лат. Experimentum-випробування) розуміють спостереження досліджуваного явища за певних умов, що дозволяють Слідкуйте за ходом явища і повторювати його при дотриманням ЦИХ умов. Хімічний експеримент сприяє розвитку самостійності, підвищує інтерес до хімії, т. К. В процесі його виконання учні переконуються Не тільки в практичному значенні такої роботи, але і мають можливість творчо застосовувати свої знання.

Розрізняють навчальний демонстраційний експеримент і учнівський експеримент - практичні роботи, лабораторні досліди і експериментальні завдання.

Демонстраційний експеримент проводить учитель в класі. В ході якого учні під керівництвом викладача навчаються спостерігати, виділяти істотне в досвіді і правильно пояснювати побачене. При цьому акцентується увага на тих прийомах і операціях, які ще недостатньо відпрацьовані або зовсім НЕ сформовані, але який будуть потрібні на одному з найближчої занять, а також на дотримання техніки безпеки при роботі. Але демонстрації НЕ виробляють потрібні експериментальні вміння і навички, тому повинні доповнюватися лабораторними дослідами, практичними роботами і експериментальними завданнями.

Лабораторні досліди - вид самостійної роботи, що передбачає виконання хімічних дослідів на будь-якому етапі уроку для більш продуктивного засвоєння матеріалу і отримання конкретних, усвідомлених і міцних знань. Виконання дослідів Займає не весь урок, а тільки частина його. Практичні роботи бувають двох видів: що проводяться за інструкцією і експериментальні завдання. Інструкція - Орієнтовна основа діяльності учнів. При складанні інструкцій, на початковому етапі вивчення хімії, детально викладається кожний етап виконання досвіду. У міру засвоєння експериментальних умінь розробляються інструкції більш згорнуті. Експериментальні завдання містять НЕ інструкцію, а тільки умова. Розробляють план рішення задачі і здійснюють їх учні самостійно.

Виконуючи лабораторні досліди, практичні роботи, Вирішуючи експериментальні завдання, учні працюють самостійно під керівництвом вчителя. При виконанні учнівських експерименту, необхідно контролювати роботу учнів і звертати увагу на: вміння користуватися реактивами, посудом і другим обладнанням, роботу з приладами, виконання різних операцій з реактивами. На початковому етапі учні допускають ряд помилок, які повинні бути виправлені.

Найчастіше при виконанні дослідів учні допускають такі помилки: залишають відкритими банки і склянки з розчинами і сухими речовинами; насипають порошок з банки або склянки в пробірку або беруть його з них брудної або вологою колбою; НЕ вживають при нагріванні найгарячішу частину полум'я спиртівку; перед нагріванні пробірки з речовиною НЕ нагрівають її по всій довжині. Важливо також здійснювати контроль за дотриманням учнями техніки безпеки при поводженні з реактивами, нагрівальним приладами, хімічним посудом, а також за чистотою робочого місця, дбайливим ставленням до обладнання та економним витрачанням реактивів, по раціональним використанням часу на проведення ОКРЕМИХ прийомів і операцій, по дисципліною.

Різні види хімічного експерименту використовуються в позакласний роботі. Так складаючи програму гуртка «Юний хімік» для учнів 6 класів акцент був зроблений на практичні види діяльності. Для ознайомлення були в основному відібрані речовини, з Яким вони зустрічаються в навколишньому світі (властивості лимонної, оцтової кислот; вирощування кристалів і т. Д.).

Систематичне використання на уроках хімії експерименту допомагає боротися з прогалинами в знаннях, розвиває вміння спостерігати факти і явища і пояснювати їх сутність в світлі вивчених теорій і законів; формує та вдосконалює експериментальні вміння і навички; прищеплює навички планувати свою роботу і здійснювати самоконтроль.