Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

3. Основні категорії системи позашкільної освіти та напрями її реалізації.

Основними поняттями і категоріями педагогіки позашкільної освіти є «особистість», «вільний час», «освіта», «виховання», «розвиток», «навчання», «соціалізація», «культура», «діяльність», «творчість», «дозвілля», «пізнання» тощо.

Особистість – це людина, яка має свідомість, що досягла певного рівня психічного розвитку. Особистість перебуває в центрі уваги позашкільної освіти.

Освіта – процес і результат засвоєння, збагачення і передачі соціального досвіду від попередніх поколінь до наступних. Категорія «освіта» стосується людини і лише її. Освіта пов'язана із соціальним досвідом людства, навчанням, вихованням, розвитком і соціалізацією підростаючого покоління.

Виховання – цілеспрямований процес засвоєння людиною соціально значущого і життєво необхідного досвіду попередніх поколінь. Виховання спрямовано на розвиток особистості людини з урахуванням її індивідуальності й унікальності досвіду.

Розвиток – процес становлення і збагачення особистості під впливом зовнішніх і внутрішніх керованих і некерованих факторів. Рушійними силами розвитку особистості є суперечності між потребами людини і можливостями їх задоволення.

Навчання – цілеспрямований процес взаємодії педагога і учня. Навчання формує в особистості світогляд, соціальні настанови, ціннісні орієнтації, розвиває духовні й матеріальні потреби, ознайомлює з формами спільної діяльності та спілкування особистості з колективом.

Соціалізація – двосторонній взаємообумовлений процес взаємодії людини і соціального середовища.

Вільний час – частина часу, що залишається після відрахування непорушних необхідних його витрат. позашкільна освіта створює простір для навчання, виховання, розвитку і соціалізації особистості у вільний час.

Дозвілля – діяльність людини, якою вона займається у вільний час. Розрізняють такі види дозвілля: відпочинок, творчість, розваги, самоосвіта, свята.

Культура – це сукупність практичних, матеріальних і духовних надбань суспільства та особистості. Відображає історично досягнутий рівень розвитку суспільства і людини, втілюється в результатах діяльності.

Діяльність – специфічно людська регульована свідомістю активність, що породжується потребами і спрямована на пізнання і перетворення зовнішнього світу. Основними видами діяльності є: гра, навчання, праця, спілкування.

Пізнання – діяльність людини, спрямована на отримання достовірних знань про світ.

Творчість – діяльність людини, спрямована на створення нових духовних та матеріальних цінностей.

Позашкільна освіта у закладах позашкільної освіти може здійснюватися за такими напрямами:

художньо-естетичний,

мистецький,,туристсько-краєзнавчий,еколого-натуралістичний

науково-технічний,дослідницько-експериментальний

рувань;фізкультурно-спортивний або спортивний,військово-патріотичний,бібліотечно-бібліографічний,соціально-реабілітаційний,,оздоровчий, гуманітарний.

4.Функції позашкільної освіти з хімії.

Функції позашкільної освіти з хімії реалізуються через вирішення наступних завдань:

- формування творчого стилю життєдіяльності школяра;

- розширення і поглиблення знань і способів діяльності (в тому числі творчої) учнів;

- розвиток досвіду і способів взаємодії підлітка з природно-соціальним світом (соціальна адаптація);

- формування потреби в самоосвіті та самовихованні.

Функції позашкільної освіти з хімії реалізуються за допомогою методів. У літературі представлена ​​велика кількість класифікацій методів педагогічного процесу, що відрізняються основами, але найбільш повна була запропонована Ю.К. Бабанским [1].

Його класифікація включає чотири групи методів:

- перша група: методи формування свідомості особистості (формування понять, законів, теорій, поглядів, переконань, ідеалів та ін.). До них відносяться словесні методи (лекції, розповіді, бесіди, диспути та ін.) І наочні методи (показ ілюстрацій, демонстрація дослідів).

- друга група: методи організації діяльності, спілкування та формування досвіду суспільної поведінки. До них відкосити методи організації навчально-пізнавальної, навчально-практичної, трудової, суспільно-політичної, художньо-творчої, спортивної, ігрової та інших видів діяльності, методи постановки завдань, пред'явлення вимоги, методи виконання практичних дій, методи вправи, привчання до виконання норм поведінки, методи регулювання.

- третя група: методи стимулювання і мотивації діяльності та поведінки. До них відносяться методи заохочення, осуду, ігрових емоційних ситуацій, використання громадської думки, прикладу та ін.

- четверта група: методи контролю, самоконтролю і самооцінки діяльності і поведінки. До них відносяться методи усного, письмового та лабораторного контролю в навчанні, методи спостереження, оцінки і самооцінки поведінки у вихованні.