Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний матеріал М1-М2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
20.2 Mб
Скачать

УкрУпНенІ вантажних місця і засоби укрупнення

Положення наскрізних коносаментів містять відомості відносно того, що Оператори інтермодального перевезення не несуть відповідальності за будь-які збитки, пошкодження або витрати, викликані дефектною або недостатньою упаковкою товарів або неналежним завантаженням або упаковкою в контейнерах або інших транспортних одиницях, якщо таке завантаження або упаковка були виконані замовником перевезення або якщо пакування виконувала від його імені інша особа, яка не є оператором. Прикладом таких відомостей є форма коносаменту FBL в частині ‘Description of Goods and Merchant’s Packing and Inspection’. Додатково про непричетність оператора перевезення до обов’язків належного пакування і кріплення окремих вантажних місць і транспортних пакетів свідчить ремарка на лицевому боці коносаментів стосовно відомостей про товар: ‘according to the declaration of the consignor’ ‒ «згідно декларації вантажовідправника», чи подібними до наведеної: ‘Particulars above declared by Consignor’ (форма ‘MULTIDOC 95’).

Фрагмент коносаменту msc (‘Particulars furnished by the Shipper/ Not checked by Carrier – Carrier not responsible’)

Якщо контейнер не був заповнений, упакований або складений оператором, він не несе відповідальності за будь-яку втрату або пошкодження його вмісту, а вантажовідправник відшкодовує будь-які збитки або витрати, понесені оператором перевезення, якщо така втрата, пошкодження або витрати були викликані недбалим завантаженням, пакуванням або укладкою в контейнер.

Кодекс практики ІМО/МОП/ЄЕК ООН щодо укладання вантажів у вантажні транспортні одиниці11 встановлює такі визначення:

Упаковка (укрупнена транспортна одиниця) ‒ завершений продукт операції пакування, що складається з тари та вмісту, які є підготовленими для перевезення.

Тара (пакувальний комплект) ‒ вмістилище та будь-які інші компоненти або матеріали, необхідні для виконання вмістилищем своєї функції утримання.

Пакувальник ‒ сторона, яка вантажить, розміщує вантаж у вантажну транспорту одиницю, ВТО (див. CTU) чи заповнює ВТО вантажем; пакувальник може бути найнятий відправником, вантажовідправником, експедитором вантажу або перевізником; якщо відправник або вантажовідправник виконує укладання вантажу в ГТЕ на своїй території, відправник або вантажовідправник є також і пакувальником.

Зовнішня упаковка ‒ оболонка, використовувана одним відправником вантажу для об'єднання однієї або декількох упаковок в окрему одиницю з метою полегшення операцій з навантаження / вивантаження і укладання в процесі перевезення.

Прикладами транспортних пакетів є кілька вантажних одиниць, які:

  1. поміщаються або штабелюються на пристосуванні для пакетного завантаження, такому, як, наприклад, піддон, і закріплюються за допомогою пластмасової стрічки, термозбіжного матеріалу, плівки, що розтягується, або інших відповідних засобів; або

  2. поміщаються у захисну зовнішню тару, таку, як, наприклад, ящик або решетування.

Пакетований вантаж ‒ oдиничний предмет або кілька предметів вантажу, упаковані, зібрані в пакети або оформлені певним чином, щоб їх можна було обробляти як окрему одиницю. Пакетування може виконуватися шляхом приміщення предмета чи предметів у транспортний пакет або шляхом міцного зв'язування їх разом.