Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний матеріал М1-М2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
20.2 Mб
Скачать

Питання за розділом

  1. Які основні події стали визначальними для інтермодальних перевезень в період 1930-1950 рр.?

  2. Які основні події стали визначальними для інтермодальних перевезень в період 1960-1970 рр.?

  3. Які основні події стали визначальними для інтермодальних перевезень в період 1980-1990 рр.?

  4. Які основні події стали визначальними для інтермодальних перевезень з початку 2000-х?

  5. Назвіть основні відмінні риси сучасного стандартного контейнера від його ранніх форм, які набули розповсюдження в 1920-х.

  6. Яка конструктивна особливість винаходу М. Макліна закріпила за ним статус засновника контейнерізації?

Поняття «інтермодальні перевезення» і його межі

Досі і українському законодавстві не існує визначення «інтермодальних перевезень». Найчастіше, у навчальній та науковій літературі поняття «інтермодальних», «мультимодальних», «змішаних» та «комбінованих» перевезень автори вважають чи синонімічними, чи припускаються до необґрунтованих тлумачень. Те саме зауваження стосується до укладачів глосаріїв, і особливо до їх перекладів українською. Перша спроба проаналізувати і обґрунтовано розмежувати зазначені поняття відбулася тільки в 2011 р. і належить роботі Ю. І. Кириллова і О. В. Кирилловій3. В 2020 р.

Для уникнення непорозумінь далі будуть наведені терміні відповідно до понять, які прийняті в міжнародних джерелах англійською мовою.

Змішані перевезення (англ. ‘Through Transport’) є самою широкою дефініцією з перелічених видів сполучень. Змішаними є будь-які перевезення, які відбуваються за участю більш одного виду транспорту. Звісно, що такі сполучення можуть бути внутрішніми і міжнародними. Відтак, змішаними перевезеннями є будь-які неунімодальні перевезення.

Мультимодальні перевезення (англ. ‘Multimodal Transport’) є різновидом (видовим поняттям) до змішаних перевезень якщо наявні наступні ознаки (особливості):

  1. перевезення організує єдиний оператор, який відповідає за вантаж і здійснює його доставку різними видами транспорту;

  2. наявність єдиного на все перевезення транспортного документа, який видається оператором;

  3. сплата за перевезення відбувається за єдиною («наскрізною») ставкою.

17 листопада 2021 р. Національне Законодавство4 вперше надало визначення мультимодальних перевезень як «перевезення вантажів двома або більше видами транспорту на підставі договору мультимодального перевезення, що здійснюється за документом мультимодального перевезення». В цьому контексті ключовими поняттями, які визначають мультимодольне перевезення є:

договір мультимодального перевезення ‒ договір між оператором мультимодальних перевезень та замовником послуги мультимодального перевезення на надання послуги мультимодального перевезення;

документ мультимодального перевезення вантажів ‒ перевізний документ (транспортна накладна, коносамент тощо), що підтверджує укладення договору мультимодального перевезення та прийняття вантажу під свою відповідальність оператором мультимодального перевезення від замовника, який оформлюється оператором мультимодального перевезення та за яким здійснюється перевезення вантажу.

Інтермодальними перевезеннями (англ. ‘Intermodal Transport’) Глосарій термінів ‘Terminology on combined transport’5 називає «Переміщення вантажів в одній і тій самій вантажній одиниці або транспортному засобі, який використовує послідовно два або більше видів транспорту без обробки самих вантажів у змінних видах». З такого визначення можна дістатися висновку, що інтермодальні перевезення є видом мультимодальних за умови перевезення в єдиній вантажній одиниці (і без операцій з перевантаження самого вантажу) протягом перевезення. Окрім того, до іншого, укладачі словників додають наявність ‘ocean leg’ ‒ морського плеча в інтегрованому перевезенні, в той час коли мультимодальне перевезення «… як правило, але не обов’язково, включає океанську частину»6.

Тобто до ознак інтермодальних перевезень відносяться:

  1. Вантаж під час перевезення перебуває в одній вантажній одиниці;

  2. Перевезення обов’язково містить морський сегмент перевезень.

Інтермодальні умови перевезення (DOOR-CY, CY-DOOR, DOOR-DOOR)

і морські (CY-CY)

Комбіновані перевезення (англ. ‘Combined Transport’) є видивим поняттям по відношенню до інтермодальних перевезень.

Директива Ради 92/106/ЕС від 7 грудня 1992 р. про встановлення спільних правил для окремих видів комбінованих перевезень вантажів між державами-членами, або Директива про комбіновані перевезення з оновленнями 2013 р. (Directive 92/106/EEC of 7 December 1992 on the establishment of common rules for certain types of combined transport of goods between Member States), що була прийнята Європейським економічним співтовариством, має на меті перехід до чистішого та енергоефективнішого транспорту, оскільки прогнозується, що до 2050 р. обсяги перевезень вантажів зростуть на 80 %.

За визначенням Директиви, «комбіноване перевезення означає перевезення вантажів між державами-членами, коли вантажний автомобіль, причіп, напівпричіп, з або без тягача, змінний кузов або 20-футовий контейнер чи більший, користується дорогою на початковому або кінцевому відрізку подорожі, а на іншому відрізку використовується залізниця, або внутрішній водний шлях, або морські перевезення, а ця ділянка (морська ‒ прим. авт. ) перевищує 100 км по прямій»7.

При цьому початковим/кінцевим автотранспортним відрізком шляху є перевезення:

  • між точкою завантаження товарів та найближчою відповідною завантажувальною станцією залізниці для початкового відрізку маршруту і між найближчою відповідною розвантажувальною станцією залізниці та пунктом, де товари розвантажуються для кінцевого відрізку маршруту, або

  • у радіусі максимум 150 кілометрів від річкового або морського порту завантаження або розвантаження.

Українське Законодавство8 імплементувало це визначення, але більш спрощене для сприйняття формулювання (що ні в якому разі не протирічить вищезгаданому) міститься в ‘Terminology on combined transport’: «Комбіноване перевезення: Інтермодальне перевезення, в межах якого більша частка європейського рейсу припадає на залізничний, внутрішній водний чи морський транспорт і будь-який початковий і/чи кінцевий відрізок шляху, на якому використорується автобомільний транспорт, є максимально коротким».

Взаємовідносини понять

Відповідно до наведений визначень, можна дістатися логічного висновку, що кожне з наведених понять знаходиться відповідно інших у взаємозв’язку, і будь який з термінів є видовим чи родовим до будь-якого іншого.

Питання за розділом

  1. Надайте обґрунтоване підтвердження (чи спростування) тезі: «кожне не унімодальне сполучення є змішаним»;

  2. Назвіть особливі риси мультимодального сполучення;

  3. Назвіть особливі риси інтермдального сполучення;

  4. Назвіть особливі риси комбінованого сполучення;

  5. Назвіть всі родові і видові поняття по відношенню кожного з вивчених термінів.

ІНТЕРМОДАЛЬНІ ТРАНСПОРТНІ ОДИНИЦІ

Відповідно до ‘Terminology on combined transport’ інтермодальная транспортна одиниця (ITU, intermodal transport unit) ‒ контейнери, знімні кузови і напівпричепи, придатні для інтермодального перевезення.

Знімний кузов (англ. swap body) ‒ одинця перевезення вантажу, розміри якої відповідають габаритам автотранспортного засобу і який обладнаний навантажувально-розвантажувальними приладами, призначеними для його переміщення між різними видами транспорту, як привило, автомобільним і залізничним.

Спочатку такі одиниці не були придатні для штабелювання у навантаженому стані чи для підйому зверху. Проте в теперішній час багато таких одиниць може штабелюватися і підніматися зверху, і головною особливістю, яка відрізняє їх від контейнерів є те, що їх габарити відповідають габаритам транспортних засобів. Якщо вони призначені для перевезень залізницею, то мають відповідати стандартам Міжнародного союзу залізниць (див. UIC). Деякі змінні кузови оснащені відкидними опорами, на які вони спираються коли не знаходяться на транспортному засобі.

Стандартні знімні кузови мають ширину 2,50-2,55 м, а за довжиною поділяються на 3 класи:

Клас А: довжиною від 12,2 до 13,6 м (макс. брутто 34 т);

Клас B: відповідає розмірам 30-фут. контейнера 30ft (довжина ‒ 9,125 м);

Клас С: 7,15, 7,45 або 7,82 м завдовжки (макс. маса брутто 16 т).

Змінні кузови фіксуються та кріпляться до транспортних засобів за допомогою тих самих пристроїв (фітингів), що й вантажні контейнери, але через різницю в розмірах ці фітинги не завжди розташовані в кутах змінних кузовів.

Змінні кузови, які можна штабелювати, мають верхні фітинги, що дозволяє використовувати стандартне обладнання для обробки вантажних контейнерів. Крім того, змінний кузов можна перевантажувати за допомогою грапперів, вставлених у чотири кармини в нижній балці конструкції.

Змінні кузови, непридатні для штабелювання, можна обробляти лише грапперами. Змінні кузови класу C можна перевантажувати наземними транспортними засобами.