Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний матеріал М1-М2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
20.2 Mб
Скачать

Приклад профілю бічної гофрованої стінки

Конструктивно днище контейнеру (container bottom) складається з нижніх поздовжніх балкок із профільного металопрокату. Наявність поперечних балок посилює конструкцію. Кріплення виконується болтами із ретельною герметизацією. В якості підлоги виористовують покриття з фанери, водостійкої ДВП, синтетичних матеріалів з перфорацією. До переваг влаштування дерев'яної підлоги в ISO контейнері відносяться стійкість до механічних пошкоджень, ремонтопридатність, високий коефіцієнт тертя.

Контейнери 40 і 45 футів включають так звану «гусячу шию» (gooseneck tunnel), яка є виїмкою в нижній частині підлоги контейнера для кріплення контейнера на тягачі. В результаті контейнер, завантажений на напівпричіп, нижчий на бл. 12 см і може легко долати перешкоди, наприклад мости.

Елемент «гусяча шия» на днищі контейнеру

Криша контейнерів (container roof) виготовляється із профільованого металу товщиною 2 мм, з'єднання з рамою виконується за допомогою зварювання. Для перевезення вантажів, які непридатні для горизонтального засобу навантаження через двері вантажовласникам пропанують використовувати «Hard Top» конфігурацію – з жорсткою мобільною кришею, яка відкривається. Конструкція посилена, передбачено додаткові балки. Замість твердого даху може бути використаний м'який тент або зсувні рами при перевезення в контейнерах типу «Open Top». Таке контейнерне обладнання підходить також для вантажів, висота яких перевищує габарити контейнерного модулю.

40' Hard Top/Open Top

Стандартне контейнерне обладнання закритого типу має одну пару дверей, кожна з яких кріпиться до бічних балок 4-ма кованими петлями. Модулі закриваються за допомогою запірного механізму. Конструкція дозволяє відкриватися кожний двері на 270 градусів, що їм повертатися назад до бічної стінки контейнеру.

Кожна з дверей оснащена двома вертикальними штангами, які дозволяють відкривати, закривати двері. На кінці кожної штанги (верхньому та нижньому) є приварений кулачок, який з’єднується з фіксаторами кулачків.

Дверна ручка повертає запірну штангу, щоб ініціювати процес відкривання дверей контейнеру, витягуючи кулачки з фіксоторів.

Нижній кінець вертикальної штанги з фіксатором

Ущільнювальні гумові прокладки встановлюються на дверцята контейнера в процесі виробництва і запобігають проникненню води.

Ручка запірного механізму з навішеною пломбою

Відмітка на дверях про матеріал для ремонту

Питання за розділом

  1. Надайте визначення інтермодальній транспортній одиниці;

  2. Перелічить транспорті одиниці, придатні для використанні в інермодальних перевезеннях;

  3. Для яких типів контейнерів використовують конструкцію «гусяча шия» і з якою метою;

  4. На які класи і за якою ознакою поділяються змінні козови;

  5. Які елементи контейнеру відносяться до запірного механізму;

  6. За якими ознаками класифікують трейлери;

  7. Перелічите функцій фітингів, яким стандартом регламентовані вимоги до них;

  8. Якими видами транспорту в основному перевозяться змінні кузови.