Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний матеріал М1-М2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
20.2 Mб
Скачать

Універсальний металевий контейнер внді мшс на лежнях з торцевими дверима

Незважаючи на очевидні недоліки контейнерів-шістдесятників, не можна не помітити перші спроби їх стандартизації, що дозволило вперше механізувати вантажно-розвантажувальні операції в процесі транспортування та використовувати для цієї мети найбільш економічні та високопродуктивні машини одного типу. Вже тоді вручну лише завантажували та вивантажували контейнери на складах вантажовласників. Одночасно з цим, скоротився обсяг вантажно-розвантажувальних робіт, кількість вантажних місць, що переробляються, і сортувань в дорозі.

1960-ті – початок 1980-х можна вважати першим етапом становлення контейнеризації. Саме в ці роки контейнери міжнародного стандарту міцно утвердилися у внутрішніх та міжнародних перевезеннях в першу чергу західних країн. У цей період було проведено всі необхідні розрахунки ефективності використання контейнерів на різних видах транспорту та маршрутах перевезень, було визначено номенклатуру вантажів, що тяжіють до перевезень у контейнерах стандарту ISO.

Почалося значне промислове виробництво контейнерів міжнародного стандарту. За період із 1958 по 1969 р. у країнах було вироблено 270 тис. контейнерів у перерахунку на 20-футовий еквівалент.

На початку 1970-х виробництво контейнерів ІSO різко зросло (1970-го – 122 тис., 1971 р. – 162 тис., 1972 р. – 202 тис., у 1973 – 211 тис. TEU). Таким чином, до 1970 року, після завершення першого етапу контейнеризації світовий контейнерний парк склав 976 тис. у 20-футовому еквіваленті.

На 01.01.1967 флот спеціалізованих суден-контейнеровозів складався з 71 судна загальною місткістю 57,5 тис. TEU. До 1970-го загальна контейнеромісткість флоту перевищила 100 тис. і становить 101,9 тис. TEU. З 1970 по 1973 р. сумарна контейнеромісткість морського флоту збільшилася на 288,5 тис. і 1974 р. становила приблизно 400 тис. TEU.

На морських судноплавних лініях з'явилися перші компанії, які мають значний флот суден-контейнеровозів. На основних маршрутах утвердилися перші морські контейнерні консорціуми, такі як TRIO group, Atlantic Сontainer Line, ScanDutch та ін.

Наприкінці 1960-х – на початку 1970-х контейнерні лінії підтримували сполучення по всьому світу2.

Напрямок

Консорціум

Австралія / Нова Зеландія Європа

«ANZECS» – консорціум британських, континентальних та новозеландських ліній, що оперують інтегрований сервіс між Європою та Австралією/Новою Зеландією флотом з 16 суден-контейнеровозів

Європа-Червоне море/Східна Африка/Маврикій

«BEACON» – об'єднання британських та американських контейнерних операторів

Індія-Пакистан/Шрі-Ланка

COBRA – група британських та континентальних ліній

Великобританія/Північна Європа-Південна Африка

«SAECS» – консорціум судновласників, що надають контейнерний та ро-ро сервіс на напрямі Північна Європа – Південна Африка

Європа-Далекий Схід

«TRIO group» – Далекосхідна конференція судновласників Британії, Німеччини та Японії, яка оперує 21 контейнеровозом

У грудні 1967 р. свою діяльність розпочало акціонерне товариство з організації та забезпечення залізничних контейнерних перевезень у європейських країнах – «Intercontainer-Interfrigo», об'єднання національних залізниць Великобританії, Бельгії, Данії, Франції, Західної Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Італії, Іспанії, Швеції та Швейцарії. В 1968 р. «Intercontainer» перевіз 12 тис. TEU, 1969 – понад 100 тис., 1970-го – 200 тис., 1972 – 328 тис. TEU.

Станом на жовтень 1968 р. «Intercontainer-Interfrigo», обслуговували контейнеропотоки на наступних напрямках:

1. Мілан (Італія) –Антверпен/Роттердам (Нідерланди) через Базель (Швейцарія);

2. Харвіч (Велика Британія) – Зебрюгге (Бельгія); – Ахен (Німеччина); – Мілан (Італія) через Базель (Швейцарія);

3. Лондон (Великобританія) – Париж (Франція) через Дувр (Великобританія) – Дюнкерк (Франція);

4. Зебрюгге (Бельгія) – Антверпен-Роттердам (Нідерланди) – Амстердам (Нідерланди);

5. Амстердам/Роттердам (Нідерланди) – Франкфурт/Маннхайм/Людвігсбург –Штутгарт (Зах. Німеччина).

В цей період зростання морських контейнерних перевезень було найвищим за всю історію контейнеризації. Так, приріст перевезень вантажів у 1973 р. контейнерах проти попереднім роком 1972 р. становив 30,5 %, 1973 р. – 40,5 %.

У СРСР спочатку контейнери перевозилися на універсальних суховантажних суднах. Перші спеціалізовані контейнеровози будівництва НДР типу «Василь Кучер» увійшли до складу вітчизняного торгового флоту з 1971 року.

Вітчизняні контейнеровози спеціальної споруди поповнили флот лише з 1972 року. Перший контейнеровоз «Сестрорецьк», розроблений на базі лісовозу типу «Піонер Москви», був побудований на Виборзькому суднобудівному заводі. За два роки було збудовано шість контейнеровозів цього типу. Експлуатація головного контейнеровозу виявила недостатню контейнероємність та погану пристосованість судна до перевезень 40-футових контейнерів. Через війну проведених робіт з модернізації місткість судів цього типу було збільшено на 39 %.

У 1972 р. у пароплавства СРСР почали надходити контейнеровози вітчизняного виробництва типу «Олександр Фадєєв» місткістю 358 контейнерів.