Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний матеріал М1-М2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
20.2 Mб
Скачать

Спільний сервіс American President Lines та Union Pacific з перевезення контейнерів із подвійним штабелем із Лос-Анджелеса в Чикаго, 1986 р.

У 1980-ті на Заході найбільш економічно ефективним стало впровадження контейнерних перевезень спеціальними маршрутними поїздами, на платформі яких контейнери вантажаться в два поверхи, що значно зменшує вартість наземної ділянки інтермодальної доставки. В 1988 р. вже 8 операторів у співпраці з 11 залізничними компаніями США, а також 2 залізничні компанії самостійно забезпечували відправку 51 поїздів на тиждень, кожна з яких перевозила не менше 400 TEU (а в деяких випадках до 560 TEU) з вантажем як всередину країни так і для зовнішньої торгівлі США. Подібні склади формуються як мінімум з відправлень в 20 TEU, що складаються з п'яти платформ, на які вантажиться десять 40-футових або двадцять 20-футових контейнерів.

Компанія «APL» вперше в історії контейнеризації ввела в обіг 45-футовий контейнер підвищеної місткості для легких вантажів, в цей же час з'явився і 48-футовий контейнер, який не отримав поширення на практиці інших ліній, але до цих пір використовується для забезпечення обладнання такого роду. для клієнтури компанії «APL». Таке контейнерне обладнання не узгоджується з габаритними розмірами стандартної платформи наземного транспорту, тому навантажуються поверх звичайних dv-контейнерів.

Розвиток інтермодальної системи доставки вантажів пов'язано зі створенням операторами інтегрованих (перед усіма технологіями взаємозв'язаних) транспортних систем, всередині яких вантажі перевозяться в укрупнених стандартних вантажних місцях (контейнерах і трейлерах стандарту ISO) у змішаному повідомленні з участю різних видів транспорту, роботи яких скоординовані і взаємозв'язані.

Інтегровані транспортні системи, основною задачею яких є прискорення, зменшення та прискорення процесу руху вантажів укрупненими вантажними місцями (в контейнерах і трейлерах) від виробника до споживача за варіантом «від дверей до дверей», які називаються «інтермодальними» або «мультимодальними» системами (інтермодальними, мультимодальних систем), а сам процес доставки отримав назву «інтермодальних» або «мультимодальних» перевезень, хоча по своїй суті вони залишилися змішаними перевезеннями, які є їх складовою частиною, якісно новим ступенем їх розвитку.

Інтермодальні перевезення передбачають не тільки широке впровадження укрупнених стандартних вантажних місць і специфічний процес перевезення, але й принципово нову технологію. З появою інтермодальної системи з'явилася різноманітна техніка, пристосована для роботи з контейнерами: у портах, на залізничній дорозі були побудовані термінали, оснащені спеціалізованим обладнанням; були спроектовані нові перевізні засоби (суда-контейнеровози різних типів, залізничні платформи, автомобільні шасі, річкові баржі, і навіть літаки, оснащені для перевезення контейнерів). Таким чином, контейнери є ключовим звеном в інтермодальних перевезеннях, а транспортні засоби та перевантажувальне обладнання на терміналах - результатом їх широкого впровадження.

Розповсюдження і автоматизація. У 2000 р. почали працювати судна класу Post Panamax II навіть більшою вантажопідйомністю, ніж їх попередники. Здатність перевозити 6000–8500 TEU означає, що це судно може вмістити приблизно в 100 разів більше, ніж згадуване раніше Ideal X у 1956 р.

У червні 2016 р. було завершено проект розширення Панамського каналу. Перспектива розширення призвела до створення нових конструкцій суден. Ці судна називаються New-Panamax і мають місткість до 12500 TEU.

Наступне покоління вантажних суден, ‘Very Large Containership’ та ‘Ultra Large Containership’, їх місткість досягає 14500 TEU. Фактично ці класи суден є такими великими, що вони не мають змоги пройти через нові габарити Панамського каналу, тому VLCS і ULCS плавають іншими маршрутами, які не включають канал.

В 2022 на воду був спущений самий великий контейнеровоз ‘Ever Alot’ місткістю 24000 TEU.

Динаміка зростання місткості контейнеровозів 1968-2020

Після 2015 р. перевізники все частіше впроваджували в своїй діяльності електронні коносаменти.

ULC ‘Ever Alot’ компанії Evergreen, 2022 р.

Вони дозволяють покращити швидкість документообігу, зменшують загальні витрати на перевезення і ризики затримок. Blockchain-технологія значно покращує основну функціональність електронних B/L.

Блокчейн-коносамент (або розумний коносамент) ‒ це особливий тип електронного коносамента, який використовує технологію блокчейну для незмінного контрольного процесів, максимальної прозорості ділових подій і непорушної конфіденційності між діловими партнерами. Блокчейн-накладні дають змогу компаніям створити глибокі рівень довіри, значно автоматизувати документообіг, покращити планування робочого навантаження, надають змогу аналізувати процеси та робити надійні великомасштабні прогнози.

Зазначимо, що наразі цифровий обмін між різними видами транспорту, секторами та країнами досить фрагментований, тому ЄЕК ООН (див. UNECE) працює над цифровими стандартами для гармонізації цифрового обміну даними та документами на основі існуючих стандартів (див. UN/CEFACT) та еталонних моделей даних. Вони будуть забезпечують взаємодію вздовж інтермодальних ланцюгів постачання, використовуючи спільну основу для перетворення даних між видами транспорту, секторами та органами влади. Наразі проводяться тестування для підтвердження концепції. Наприклад, експерти UN/CEFACT і FIATA підготували цифрову версію мультимодального коносамента FIATA. Інший тест був зосереджений на експорті деревини та целюлози з Білорусі до Центральної Європи через Україну, Чорне море та Дунай, поєднуючи обмін інформацією про залізничний, автомобільний, річковий та морський транспорт. Ці тести демонструють переваги безперебійного обміну даними між різними видами транспортних накладних і морських коносаментів. Експерти також зараз працюють над формами IMO/FAL (див. IMO; FAL) в Україні з метою їх використання на мультимодальних транспортних маршрутах.