Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрахт.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.17 Mб
Скачать

Лекція 13. Комерційні умови оренди суден у бербоут-чартер

Сфера застосування, загальна характеристика, історія та вітчизняна практика використання бербоут-чартерного фрахтування, проформи бербоут-чартерів.

Сторони договора, їх права та відповідальність.

Судно, прийом та передання судна, експлуатація.

Поточний ремонт, страхування судна, фінансові умови угоди.

Купівля-продаж судна.

Комерційні умови оренди суден у бербоут-чартер

1. Загальна характеристика договорів фрахтування суден у бербоут-чартер

Бербоут-чартер (bоге-bоаt — англ) є договором, за яким судновласник за винагороду здає судно в найм на певний строк без суднових запасів і екіпажа. У цій угоді фрахтувальник приймає на себе більше широкі, ніж за тайм-чартера, права на використання судна. Він повністю контролює його роботу, і судновласник не втручається у питання експлуатації. Судно може плавати під прапором країни фрахтувальника, який має також право дати судну іншу назву. Таким чином, за умовами бербоут-чартеру фрахтувальник стає власником судна на час дії договору та може використовувати його на свій розсуд, оскільки практично усі ризики морського підприємства лягають на нього.

Протягом договірного строку найму на фрахтувальника покладають експлуатаційні витрати з судна:  утримування екіпажа, постачання паливом, мастилами, водою та іншими запасами, підтримка в належному стані і ремонт, сплата портових, лоцманських, буксирних, канальних і інших зборів і плат, у більшості випадків - страхування судна, брокерська комісія тощо. При цьому фрахтувальник виплачує судновласникові найману платню, розмір якої звичайно залежить від тривалості найму, валової реєстрової місткості судна та інших умов угоди. сплата здійснюються щомісяця або кожні пів-року.

За бербоут-чартером судно фрахтується на більше тривалий строк, ніж за тайм-чартером, цей строк нерідко сягає 10-15 і більше років. Так, наприклад відомі випадки, коли два гігантських танкери дедвейтом 477000 т, побудовані в Японії фірмою IHI на замовлення англійської компанії «Глобтик танкерс», були здані за чартерним договором на 20 років японською судноплавною компанією «Токіо танкер».

Ця форма оренди звичайно застосовується тими фрахтувальниками, які або за браком часу або по фінансових можливостях не хочуть займатися будівництвом суден, а «купують на виплат» їх практично на весь період експлуатації. Після такого тривалого строку оренди нормальне зношування судна не дозволяє експлуатувати його надалі, і судно йде на злам або залишається у фрахтувальника відповідно до попередньо погоджених умов чартеру.

З іншого боку, відфрахтовання  за бербоут-чартером застосовується тими судноплавними компаніями, які здають в найм судна, що є для них у цей момент зайвими. Можуть бути й інші причини укладання угод з бербоут-чартеру.

Бербоут-чартер, поряд з наданням фрахтувальникові більше широких прав з експлуатації судна, ніж тайм-чартер, покладає на нього ряд обов'язків, мета яких полягає в забезпеченні безпеки судна на час знаходження його в оренді.

Фрахтувальники, що орендують судно за таким чартером, стають комерційно повноправними судновласниками й несуть повну відповідальність перед третіми особами, що надають послуги судну. Бербоутні угоди передають  фрахтувальникові практично усі права з експлуатації судна, забезпечують судновласникові постійний дохід, страхують його від несприятливої кон'юнктури ринку, але у той самий час позбавляють можливості скористатися підвищенням попитом на найм суден.

В 70-80 роках, поряд з бербоут-чартером при оренді суден на тривалий час використовували також дімайз-чартер. Часто ці чартери розглядаються як рівнозначні форми договору, однак, між ними є невеликі розходження. Дімайз-чартер надає судновласникові більше прав у контролі за підбором кандидатур на посаду капітана та старшого механіка. Але за будь-яких умов усі члени екіпажа є службовцями фрахтувальника. З комерційних позицій ці розходження не мають принципового значення. Тому надалі ці два терміни будемо вживати як рівнозначні, що, до речі, підтверджується і умовами статей проформ бербоут-чартера. Але тут так само слід зазначити, що останнім часом з появою проформ бербоут-чартеру угоди  у вигляді дамайз-чартеру не практикується. 

Соседние файлы в предмете Фрахтування