Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрахт.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.17 Mб
Скачать

2. Судно, його прийом до оренди та повернення з оренди

Умови проформ договорів фрахтування суден у тайм-чартер передбачають доволі детальний опис судна, який включає внесення таких даних: назва судна, його прапор та позивні. Стандартні для договорів будь-якого різновиду фрахтування суден техніко-експлуатаційні характеристики – дедвейт, валова та чиста реєстрові місткості – у бербоут-чартерних проформах доповнюються інформацією щодо класу судна, місця та року його побудови. Окрім того, обов'язковим є внесення відомостей щодо мінімального терміну чинності класифікаційних документів та дату останнього освідоцтва. Наразі, за необхідності більш докладного опису судна, окремі його характеристики можуть бути винесені у «Адендум».

Чартер у звичайному порядку обмовлює місця прийому і здачі судна, і так само обумовлюється рання дата подачі судна та право канцелювання угоди, якщо воно не буде подано до пізньої обумовленої дати. Така умова відносно суден, які будуються, не вноситься, оскільки судновласник не має можливості за будівельним контрактом відмовитися від судна у випадку затримки здачі його заводом (хоча у більшості випадків будівельники відповідають за це). У такому випадку канцелювати договір можна лише тоді, коли судновласник отримав право за суднобудівельним контрактом відмовитися від судна або якщо, за незаперечними причинами, будівельники отримали право не здавати його.

При здачі судна, яке експлуатується, передбачається звичайний  сюрвейєрський огляд з розподілом відповідних витрат на нього між фрахтувальником і судновласником. Аналогічний порядок передбачений при оренді суден, які будуються, але лише на момент повернення, здачі судна із закінченням дії чартеру. Визначати порядок сюрвейєрського огляду при здачі нового судна із заводу не має сенсу, оскільки у цьому випадку фрахтувальники вправі оглянути судно будь-який час протягом його побудови. При цьому, якщо в договорі на старе судно передбачається наводити технічний опис і характеризувати його стан, то до умов фрахтування судна, яке будується, надається будівельний контракт зі специфікаціями і планами (з ними фрахтувальники попередньо знайомляться).

Навіть найретельніший прийом судна не виключає можливості виявлення згодом схованих дефектів. Тому питання щодо дефектів у всіх проформах докладно відображується. При оренді судна, яке будується, вважається, що судновласники не повинні утягуватися в розгляд питань, пов'язаних зі схованими дефектами, які можуть виявитися тривалого часу після здачі судна заводом, і ремонтами, які не забезпечується будівельним контрактом. Тому умовами чартеру передбачено, що судновласники повинні нести відповідальність з усунення будь-яких дефектів, але лише тією мірою, у якій вони мають можливість висунути претензію до будівельників за гарантійними умовами будівельного контракту. Претензії, виявлені по дефектах після 12-місячного терміну оренди нового судна, взагалі не можуть висуватися судновласникові. Для старих суден для висунення претензій, пов'язаних із прихованими дефектами, передбачається строк 18 місяців після здачі судна, однак сторони можуть погодити інший період. 

Соседние файлы в предмете Фрахтування