Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрахт.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.17 Mб
Скачать

3. Експлуатація, поточний ремонт і страхування судна

Висвітленню цієї проблеми в чартері приділяється велика увага. Порушення зобов'язань з ремонту та догляду за судном надає право судновласникові відкликати його з оренди.

Відповідно до умов проформи чартеру, судновласники можуть інспектувати належність порядку експлуатації суден, навіть здійснювати будь-якого часу сюрвейєрського огляду. Передбачається також відповідний розподіл витрат, пов'язаних із цим. Умови оренди суден, які будуються, надають право брати участь в інспектуванні або сюрвейєрному огляді так само заставоутримувачеві або його представникові.

Особливо обумовлюється питання про догляд за підводною частиною судна. Наприклад, чартерами для нового судна рекомендується кожні 18 місяців ставити судно у док для очищення підводної частини. Однак тут же надається право сторонам, якщо буде потрібно погодити більше короткий або більше тривалий період.

У проформах зазначено, що за довгострокової оренди фрахтувальники повинні утримувати судно з непростроченим класифікаційним свідоцтвом. За короткострокового фрахтування, навпаки, це входить до обов'язків судновласника, оскільки у таких випадках недоцільно покладати відповідальність з відновлення класу судна на фрахтувальника.

Щоб уникнути суперечок передбачається ретельне вирішення питання про клас судна на момент його зворотної передачі. Умови проформи це питання тлумачать таким чином: судно по закінченні терміну дії чартеру повинне бути оглянуто сюрвейєрами і здано судновласникові із тим самим класом і у такому самому стані, у якому воно було прийнято фрахтувальником. Природне зношування судна, що не впливає на його клас, не повинно ураховуватися. Таке тлумачення відноситься не лише до корпуса судна, але і до головних і допоміжних механізмів судна.

У зв'язку із можливими змінами міжнародних конвенцій під час дії бербоут-чартеру може виникнути питання про придбання для судна нового коштовного обладнання. Це, звісно, пов'язано із додатковими фінансовими витратами. Для справедливого розподілу цих видатків у проформах є такі умови. Якщо устаткування буде коштувати більше 5% страхової вартості судна для суден, що перебувають в експлуатації, або більше 5% будівельної вартості судна, то питання про розподіл витрат між судновласником і фрахтувальником повинно вирішуватися шляхом перегляду чартеру. Перегляд повинен відбуватися за участю арбітра, який вирішує питання щодо пропорції витрат між сторонами угоди і відповідному продовженні терміну дії чартеру. Для суден, які будуються, є застереження про те, що для такого перегляду необхідна згода заставоутримувача, тому що це впливає на будівельну вартість судна. При вартості дообладнування менш 5% зазначених вище сум усі витрати сплачуються за рахунок фрахтувальника.

У договорах, які розглядаються, відповідальність за організацію, сплату страховок і здійснення ремонту покладається лише на фрахтувальника. Вилучення судна з оренди на час ремонту не припускається. Однак таке просте тлумачення без додаткових застережень може привести до виникнення суперечок. Це, зокрема, стосується відповідальності за ремонти, які не покриваються страхуванням через франшизи, утримань тощо, у зв'язку із чим кожна із сторін чартеру може виявити зацікавленість щодо додаткового страхування. Так, наприклад, фрахтувальники можуть застрахувати судно на той випадок, якщо виникне втрата часу, викликана тривалим ремонтом у випадку ушкодження корпуса тощо, що, зрозуміло, повпливає на фінансові взаємини сторін. У  чартерах для поточнення прав сторін з цього питання пропонується застосовувати пункт, з якого випливає, що будь-яке додаткове страхування повинне бути обмежене певною сумою для кожної сторони (вона вноситься в «міні»-частину)

Страхування морських і військових ризиків здійснюється фрахтувальниками через клуби «Р & I».

При фрахтуванні суден, які експлуатуються, в умовах чартеру важливо особливо обумовити питання страхування, яке може виникнути за оренди суден на короткий період (декількох місяців). Це, наприклад, може відноситися до пасажирських суден, зафрахтованих на круїз або на літній сезон. У таких випадках судновласник здійснює страхування за свій рахунок.

Оформлення страхових ризиків клубом «Р & I» покладається на фрахтувальника, незабезпечення страхових сум по цих ризиках порушує умови угоди, а отже, судновласник за таких обставин може розірвати договір.

Але навіть якщо судновласник забезпечує морські та військові страхові ризики (другий варіант умов), фрахтувальник зобов'язаний здійснювати усе страхування по ремонтах. У зв'язку із цим також зазначається, що відповідальність і оплата за ремонти, не покриті страхуванням судновласника або такі, що не перевищують можливу франшизу або утримання, повинні залишатися обов'язками фрахтувальника, а час, який вивтрачається на ремонт, вважається часом оренди. Аналогічні умови при оренді нових суден відсутні з огляду на те, що такі угоди укладаються на тривалий строк.

Ураховуючи гостроту та важливість питань охорони довкілля, умови чартерів висувають певні вимоги з цих питань до фрахтувальника як тимчасового власника судна. Вони ставлять за обов'язок  фрахтувальникам дати фінансові гарантії та підтвердити відповідальність за нанесення навколишньому середовищу збитків, викликаних забрудненням нафтою або іншими продуктами, коли це вимагається національним законодавством. Фрахтувальники танкерів вимагають, щоб судна були зареєстровані за системою «ТОВАЛОП».

Згідно бербоут-чартеру, орендарі комплектують суднові екіпажі, оплачують зарплату капітану, командному та рядовому складу. Таким чином, фрахтувальники вільні у виборі та призначенні персоналу. Однак за законами країни, під прапором якої судно плаває, можуть бути встановлені обмеження при комплектуванні екіпажа, і вони повинні бути відомі сторонам при висновку угоди. Так, наприклад, законодавства деяких країн зобов'язують, щоб капітан і старший помічник були громадянами країни прапора та мали посвідчення своєї держави. З іншого боку, за умовами бербоут-чартеру країна фрахтувальників може накладати деякі свої вимоги щодо громадянства та посвідчень командного складу. Оскільки вважається, що неможливо остаточно вирішити це питання в проформі, умови чартеру нагадують про це та включають декілька загальних застережень. 

Соседние файлы в предмете Фрахтування