Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрахт.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.17 Mб
Скачать

4. Фінансові взаємини сторін

При фрахтуванні за бербоут-чартером орендар через певні періоди часу виплачувати судновласнику орендну плату. Усе проформи передбачають встановлення орендної плати на умовах люмпсум, тобто у вигляді певної суми за судно на місяць, на відміну від рідкої практики, коли плата встановлюється у вигляді ставки за тонну дедвейту на місяць.

Зважаючи на те, що угоди з фрахтування за бербоут-чартером звичайно укладаються на тривалий період, для того, щоб уникнути плутанини, умовами договорів пропонується  здійснювати оплату першого дня кожного місяця. Існує тлумачення підрахунку часткової орендної плати у випадку, якщо вона визначається не за повний перший і останній місяці. Порушення зобов'язань, прийнятих фрахтувальником щодо своєчасної сплати оренди дає судновласникові право відкликати судно.

Приймаючи до уваги особливі аспекти фрахтування суден, які фінансуються позиками під заставу, умовами проформ передбачено можливість надання сумлінним фрахтувальникам відстрочки в оплаті у межах семи поточних днів. Однак цією умовою користуються лише у виняткових випадках. Але якщо затримка в оплаті відбулася з провини фрахтувальників або з непередбачених обставинах (наприклад, банківська плутанина, поломка телеграфного зв'язку тощо), умови проформ дають судновласнику право нараховувати штрафи у відсотках від суми оплати та строку затримки.

Важливе значення в чартерах надається іпотечній заставі, завдяки якій з'являється тісний комерційний зв'язок між судновласником, фрахтувальником і заставоутримувачем у питаннях експлуатації, ремонту судна, догляду за ним тощо. У такій ситуації першорядним є неприпущення конфліктів, які можуть зачепити інтереси судновласника. За оренди старих суден вказується, що іпотечна застава може як використовуватися, так і не використовуватися. Тому будь-яка існуюча іпотечна застава має бути зазначена у відповідному боксі «міні»-чартеру. При фрахтуванні суден, які будуються, передбачено, що вони фінансуються іпотечною заставою та що під час підписання таких зобов'язань фрахтувальники знайомляться з її умовами, тим самим виражаючи згоду виконувати усі інструкції та вказівки, які у зв'язку із цим можуть бути видані заставоутримувачами.

Якщо все фінансування здійснюється лише судновласником, то про іпотеку у відповідному боксі частини 1 робиться особливе застереження. 

5. Оформлення купівлі-продажу судна

При розробці проформ бербоут-чартерних договорів було вирішено у вигляді необов'язкової частини (III, IV, V) передбачити можливість укладання угоди купівлі-продажу судна. Однак у такій угоді нема рації дотримуватися звичайної практики запродажного контракту з питань огляду, вилучення з експлуатації, сухого докування, демонтажу гребного валу тощо. При укладання такої угоди судно перебуває у повному розпорядженні та під контролем фрахтувальника (покупця) протягом усього періоду оренди, тому фрахтувальник має усебічне уявлення про стан судна на момент його отримання, коли він виступає вже в ролі покупця. Продавець (судновласник) повинен здати, а покупець (фрахтувальник за бербоут-чартером) повинен прийняти судно в представленому на момент здачі вигляді.

У проформах передбачено можливість узгодження питання про те, щоб існуюча іпотечна застава під час здачі судна не сплачувалась покупцем.

Соседние файлы в предмете Фрахтування