Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уч пос.Физика ч. 1 у.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Будова речовини

У фізиці, окрім звичайних слів, використовують спеціальні слова, або терміни, що означають фізичні поняття. Деякі з таких слів увійшли до нашої розмовної мови, наприклад, такі, як "електрика", "енергія", "космос". А деякі слова з розмовної мови використовуються у фізиці, але вони іноді тут мають інший зміст. Так в буденному житті словом "тіло" називають тіло людини або тварини. У фізиці ж фізичним тілом називають не лише ці тіла, але і автомобіль, піщинку, м'яч, тобто всякий предмет.

Те, з чого складається фізичне тіло, називають речовиною. Залізо, вода, водень - це усе речовини. Вода - речовина, крапля води - фізичне тіло, алюміній - речовина, а алюмінієва ложка - фізичне тіло.

Речовина - це один з видів матерії. А словом "матерія" в науці називають усе, що існує об'єктивно, тобто незалежно від нашої свідомості.

У фізиці не лише спостерігають і описують явища і властивості тіл, але і прагнуть пояснити їх. Наприклад, як пояснити, чому вода, пролита на підлогу, розтікається? Чому газ легко стискувати, а тверде тіло і рідину - дуже важко? Чому нагрітий шматок сталі легше зігнути або розплющити, чим холодний? Відповісти на ці і інші питання можна, але для цього необхідно знати будову речовини.

Вивчивши будову тіл, можна пояснити їх властивості, а також створити нові речовини з новими властивостями. За допомогою науки створені такі речовини, як пластмаси, штучна гума, капрон і так далі.

Дослід показує, що об'єм тіла може збільшуватися або зменшуватися. Чому це відбувається? Це явище можна пояснити, припустивши, що усі тіла складаються з окремих часток, між якими є проміжки.

Про те, що речовини складаються з окремих часток, люди здогадувалися давно. Це стверджував ще близько 2500 років тому грецький учений Демокрит. Але якщо в давнину вчені тільки припускали, що речовини складаються з окремих часток, то на початку 20 століття існування таких часток було доведене наукою.

Частки, з яких складаються речовини, називають молекулами.

Молекула - найдрібніша частка речовини.

Відомо, що шматок цукру можна розтовкти на дуже маленькі крупинки, зерно пшениці можна розмолоти в борошно. Крапля масла, розтікаючись по поверхні води, може утворити плівку в 40000 разів менше людського волосся. Але і в крупинці борошна і товщі масляної плівки міститься не одна, а багато молекул. Значить, розміри молекул цих речовин ще менші, ніж розміри крупинки борошна і товщина плівки.

Можна привести наступне порівняння: молекула в стільки разів менше яблука середнього розміру, в скільки разів яблуко менше земної кулі.

Сучасні прилади - електронні мікроскопи - дозволили побачити і сфотографувати найбільш великі з молекул. Оскільки молекули дуже малі, то в кожному тілі їх міститься велика кількість. У одному см3 повітря міститься приблизно 2,4 ·10 23 молекул.

Численні і складні досліди показали, що молекули однієї і тієї ж речовини однакові. Кожна чиста речовина складається з однакових молекул, властивих тільки йому.

Хоча молекули і дуже маленькі частки речовини, але вони не являються неподільними. Частки, з яких складаються молекули, називають атомами. Наприклад, молекула кисню складається з двох однакових атомів, а молекула води складається з двох атомів водню і одного атома кисню. Атоми теж не є неділимими частками, вони складаються з ще дрібніших часток, які називаються елементарними частинками.

Питання:

  1. Яким чином ми отримуємо знання про явища природи?

  2. Чим відрізняються спостереження від дослідів?

  3. Що означає виміряти фізичну величину? Наведіть приклади фізичних величин.

  4. Які вимірювальні прилади ви знаєте? Що у фізиці розуміють під словами "фізичне тіло"?

  5. Що називають речовиною? Наведіть приклади фізичних тіл і речовин.

  6. Для чого треба знати будову речовини?

  7. Які ви знаєте матеріали, створені людиною?

  8. Як називаються частки, з яких складаються речовини?

  9. Які розміри молекул?

  10. Що ви знаєте про склад молекули води?

  11. Краплі масла розтікаються по поверхні води, утворюючи плівку. Чому при деякій товщині плівки масло перестає розтікатися?