Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство конспект лекцій.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.10.2023
Размер:
733.7 Кб
Скачать

4. Виборче право та виборча система України

Вибори — це форма безпосередньої демократії через формування представницьких органів державної вла­ди та органів місцевого самоврядування шляхом го­лосування. Уся система представницьких органів влади України базується на основі виборності. Вибори є формою безпосереднього здійснення влади самим народом при формуванні представницьких органів державної влади і засобом відбору уповноважених представників народу для участі в здійсненні державної влади.

Як інститут демократії виборча система є вираженням повновладдя народу в Україні. Змістом виборчої системи є комплекс суспільних відносин, які виникають у процесі формування рад різних рівнів. Виборча система протягом певного часу змінювалась відповідно до тих змін, які відбувалися в процесі розвитку держави і суспільства.

Виборча система — це сукупність організаційних, юри­дичних та інших засобів формування представницьких органів державної влади та місцевого самоврядування, здійснення громадянами своїх виборчих прав.

Мажоритарна система є найдавнішою серед виборчих систем. Мажоритарною вважається така система голосування за канди­дата по виборчому округу та визначення результатів виборів, завдяки якій депутатські мандати (один або кілька) від округу одержують тільки ті кандидати, які отримали встановлену зако­ном більшість голосів, а усі інші кандидати вважаються необраними. У 83 країнах світу застосовується мажоритарна система, в тому числі у США, Франції, Великобританії, Канаді.

При пропорційній системі депутатські мандати розподіляються між партіями пропорційно кількості голосів виборців, зібраних кожною з них у межах виборчого округу. При застосуванні цієї системи округи завжди багатомандатні. Вперше ця система була запроваджена 1889 р. в Бельгії, а тепер її використовують 57 країн світу, в тому числі Ізраїль, ФРН, Іспанія, Італія, Португалія.

Існує й змішана система, що застосовує переважно модифіко­вану пропорційну систему представництва. Найпростішим ва­ріантом змішаної виборчої системи є паралельне комбінування: певна частина представницького органу обирається за мажори­тарним, інша — за пропорційним принципом (Болгарія, Грузія, Литва, Словенія).

В Україні також парламент обирається на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосуван­ня за пропорційною системою. Усього обирається 450 депутатів — за списками кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі на основі пропорційного представництва.

Виборча система регулюється Конституцією та Законами України „Про вибори народних депутатів України”, „Про вибо­ри Президента України”, „Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

Виборче право — це сукупність правових норм, що регулюють реалізацію громадянами права обирати (активне виборче право) до представницьких органів влади та на посаду Президента та права бути обраним (пасивне виборче право).

Активним виборчим правом володіють усі дієздатні громадяни України, яким на день виборів виповнилося 18 років. Пасивним виборчим правом володіють суб’єкти залежно від виду виборів, а саме:

а) народним депутатом України може бути громадянин Укра­їни, який має право голосу, на день виборів досяг 21-річного віку, постійно проживає на території України протягом останніх п’яти років, не має непогашеної судимості за умисний злочин;

б) Президентом України може бути громадянин України, який на день проведення виборів досяг 35-річного віку, має право го­лосу, постійно проживає на території України протягом останніх 10 років, володіє державною мовою, не має непогашеної суди­мості за умисний злочин;

в) депутатом місцевої ради може бути громадянин України, який на день проведення виборів досяг 18-річного віку, має право голо­су і постійно проживає або працює на території відповідної ради.

Виборче право громадян України реалізується згідно принципів: загальності; прямого виборчого права; рівності; таємності голосування; вільного волевиявлення; гласності; відкритості.

Виборчий процес - це врегульована законом діяльність уповноважених органів і громадян, спрямована на фор­мування органів державної влади та місцевого само­врядування.

Виборчий процес в Україні включає такі стадії: проголошення або призначення виборів; затвердження або утворення виборчих округів і виборчих дільниць; утворення виборчих органів, на які закон покладає керів­ництво всім виборчим процесом. Серед них розрізняють: тери­торіальні, включаючи Центральну, виборчі комісії, окружні та дільничні виборчі комісії; складання списків виборців; висування і реєстрація кандидатів на виборні посади; проведення передвиборчої агітації; голосування; підрахунок голосів і визначення результатів виборів; підведення підсумків виборів.