Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство конспект лекцій.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.10.2023
Размер:
733.7 Кб
Скачать

3. Податкове право

Система оподаткування сукупність податків, що сплачуються до бюджетів і державних цільових фондів у встановленому законами України порядку, а також права, обов’язки й відповідальність платників.

Кожна держава встановлює власну систему оподаткування, тобто визначає платників податків, об’єкти оподаткування, ставки податків, види податків і порядок їх сплати.

Система оподаткування регулюється Законом України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991 р. (в редакції Закону від 18.02.1997 р.).

Оподаткування здійснюється на основі наступних принципів:

  • стимулювання науково-технічного прогресу, підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності, технологічного оновлення виробництва, виходу вітчизняного товаровиробника на світовий ринок високотехнологічної продукції;

  • обов’язковість впровадження правових норм щодо сплати податків і зборів, визначених на підставі достовірних даних про об’єкти оподаткування за звітний період, та встановлення відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства;

  • рівнозначність і пропорційність;

  • соціальна справедливість – забезпечення соціальної підтримки малозабезпечених верств населення шляхом запровадження економічно обґрунтованого неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та застосування диференційованого і прогресивного оподаткування громадян, які отримують високі та надвисокі доходи;

  • недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації – забезпечення однакового підходу до суб’єктів господарювання при визначенні обов’язків щодо сплати податків та зборів;

  • стабільність – забезпечення незмінності податків і зборів і їх ставок, а також податкових пільг протягом бюджетного року;

  • економічна обґрунтованість – встановлення податків і зборів на підставі показників розвитку національної економіки та фінансових можливостей з урахуванням необхідності досягнення збалансованості витрат бюджету з його доходами;

  • компетенція – встановлення і скасування податків і зборів, а також пільг їх учасникам здійснюється відповідно до законодавства про оподаткування виключно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами;

  • єдиний підхід і доступність – забезпечення єдиного підходу до розробки податкових законів з обов’язковим визначенням платника податку і збору, об’єкта оподаткування, джерела сплати податку і збору, податкового періоду, ставок податку і збору, строків та порядку сплати податку, підстав для надання податкових пільг, забезпечення дохідливості норм податкового законодавства для платників податків та зборів.

Податок обов’язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками в порядку й на умовах, визначених законами України про оподаткування.

Ознаки податку: примусовість та обов’язковість; безоплатність; безумовність; нецільовий характер; безповоротність.

Всю сукупність податків прийнято класифікувати за певними ознаками. До них належать: характер платника, форма обкладання, вид органу державної влади, який їх установлює, характер використання, періодичність стягнення тощо.

Класифікація податків та зборів:

1. За суб’єктним складом: податки з юридичних осіб; податки з фізичних осіб; змішані податки.

2. За формою обкладання:

прямі (податки, які сплачуються в процесі придбання та акумуляції матеріальних благ, що визначаються розміром об’єкту оподаткування, включаються до ціни товару і сплачуються виробником чи власником).

непрямі (податки, які сплачуються в процесі використання матеріальних благ, що визначаються розміром споживача і включаються у вигляді надбавки до ціни товару та сплачуються споживачем).

3. Залежно від органу влади, який їх встановлює:

загальнодержавні (встановлюються Верховною Радою України і справляються на всій території України): податок на додану вартість; акцизний збір; податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; мито; державне мито; податок на нерухоме майно (нерухомість); плата (податок) за землю тощо.

місцеві (встановлюються органом місцевого самоврядування): комунальний податок; податок із реклами; готельний збір; збір за припаркування автотранспорту; ринковий збір; збір за видачу ордера на квартиру; курортний збір тощо.

Платники податків юридичні та фізичні особи, які, згідно законодавства України, поділяються на: резидентів (національні платники) і нерезидентів (іноземні платники).

До об’єктів оподаткування закон відносить: доходи (прибуток), вартість (у т. ч. додана) продукції (робіт, послуг); спеціальне використання природних ресурсів; майно юридичних та фізичних осіб та ін.

Відповідальність за правильність обчислення, своєчасність оплати податків і додержання законів про оподаткування несуть платники податків відповідно до законів України.

Функції податків:

  • фіскальна - наповнення дохідної частини бюджетів усіх рівнів для задоволення потреб суспільства;

  • регулююча – як через регулювання галузей суспільного виробництва, так і через регулювання споживання;

  • контрольна – шляхом регламентування державою фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємництва, отримання доходів громадянами, використання ними належного їм майна та дотримання фінансової дисципліни;

  • розподільча - є продовженням фіскальної: наповнення доходної частини бюджету, з наступним розподілом отриманих коштів для фінансування функцій і завдань держави та органів місцевого самоврядування;

  • стимулююча – шляхом запровадження окремим платникам податків пільг щодо їх сплати, що стимулює розвиток окремих галузей народногосподарського комплексу або здійснює підтримку незахищених верств населення країни.