Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з педагогіки.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
834.02 Кб
Скачать

2. Функції та зміст роботи класного керівника.

3. Завдання і функції класного керівника.

У Положенні про середню загальноосвітню школу України зазначено, що повсякденне керівництво навчально-виховною роботою в школі здійснює класний керівник, призначений адміністрацією школи зі числа вчителів, що викладають в цьому класі. На нього накладається розв’язання таких завдань:

– виховання в учнів культури поведінки;

– формування в них високих моральних якостей;

– виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій та звичаїв; рідної мови, національних цінностей українського народу та інших народів і націй;

– проведення заходів, які передбачають зміцнення здоров’я учнів;

– формування особистості учня, його наукового світогляду, розвитку здібностей і обдарувань;

– організація в разі потреби допомоги учням (навчальної, матеріальної, моральної);

– забезпечення єдності педагогічних вимог з боку сім’ї та школи;

– організація суспільно корисної праці учнів;

– ведення документації класу;

– будування взаємин з учнями та їхніми батьками на демократичних засадах, співробітництві, сприяння розвитку самоврядування учнів.

Сучасна теорія педагогіка визначає такі функції класного керівника: діагностичну, організаторську, виховну, координаційну і стимулюючу.

Діагностична функція передбачає вивчення класним керівником учнів свого класу.

Знання особливостей дітей, їхніх інтересів, нахилів, потреб, рівня вихованості, мотивів поведінки та інших якостей дає змогу скласти цілеспрямований і дієвий план виховної роботи, організувати результативний щоденний виховний вплив на учнівський колектив загалом і на кожного учня зокрема.

Зміст діагностики учня можна звести до наступного: демографічні дані про учня і його сім’ю, дані про здоров’я і фізичний розвиток дитини, пізнавальні здібності (особливості уваги, пам’яті, уявлення, мислення), емоційно-вольова і мотиваційна сфери, спрямованість особистості (інтереси, відношення, цінності), поведінка, вчинки школяра. Крім того, класний керівник вивчає клас у цілому як колектив: міжособистісні стосунки, згуртованість, громадську думку, єдність цінностей.

Педагогічна наука пропонує широкий арсенал методів діагностики класному керівникові.

Організаторська функція передбачає уміння залучати колектив класу до різних видів виховної діяльності: пізнавальної, що сприяє збагаченню уяви учнів про навколишню дійсність; суспільно-корисної, спрямованої на загальну користь і благо; ціннісно-орієнтаційної, яка сприяє розкриттю художньо-творчої, по можливості сприяє реалізації індивідуальних творчих задатків та здібностей. Створює умови для організації змістовного дозвілля, профілактики правопорушень, прямує і проводить відповідні заходи.

Координаційна функція. У процесі виховання людської особистості. – говорив В. О. Сухомлинський, діє багато сил:

по-перше, сім’я, а в ній найцінніший і наймудріший акумулятор – мати;

по-друге, особа педагога з усіма його багатствами, цінностями, з його знаннями, уміннями, захопленнями, життєвим досвідом;

по-третє, колектив учнів з усією його могутньою силою виховного впливу на кожну особу,

по-четверте, сама особа вихованця, тобто його самовиховання;

по-п’яте, духовне життя вихованця у світі інтелектуальних, естетичних і моральних цінностей – я маю на увазі, передусім книжку;

по-шосте, зовсім непередбачувані скульптори (родич чи близький знайомий, підліток, з яким вихованець познайомився на вулиці тощо).

Все це має враховувати класний керівник, вивчати і відповідно корегувати процес виховання. Класний керівник повинен спрямувати зусилля усіх педагогів, батьків, громадськості на вирішення завдань формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості, патріота України.

Стимулююча функція полягає у своєчасному виявленні недоліків у формуванні і розвитку особистості учнів і вжиття заходів, спрямованих на закріплення, зміцнення і розвиток позитивних зрушень та блокування й усунення негативних рис.

Виховна функція полягає в реалізації завдань розумового, морального, трудового,фізичного, правового, екологічного і економічного виховання і є найскладнішою діяльністю класного керівника.