Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_моя_укр АКИМОВА ДРОЖЖИН ЩЕРБИНА.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
3.04 Mб
Скачать

4.1 Розрахунки «демереджу», «детеншену» та «стореджу» в лінійному судноплавстві для імпортних контейнеропотоків за двома варіантами.

4.2 Розрахунки «демереджу», «детеншену» та «стореджу» в лінійному судноплавстві для експортних контейнеропотоків за двома варіантами.

Вихідні дані:

  1. Вихідні дані за варіантами. (Табл. Г.1).

  2. Варіанти нарахування плат «детеншн» та «демередж» для імпортованих контейнерів (Рис. Г.1).

  3. Варіанти нарахування плат «детеншн» та «демередж» для експортних контейнерів (Рис. Г.2).

  4. Умови по демереджу та детеншену для контейнерів морської лінії MAERSK у порту Іллічівськ (Табл. Г.2).

  5. Вартість збереження контейнера морської лінії MAERSK у порту Іллічівськ (Табл. Г.3).

  6. Вартість збереження контейнера та умови по демереджу для контейнерів морської лінії MSC (Табл. Г.4).

Загальні положення

В лінійному судноплавстві, при доставці генеральних вантажів в контейнерах коносаментними партіями, під поняттям «демередж» та «детеншн» розуміють штраф, що стягують з вантажовласників за затримку доставки контейнерів у/з порту призначення/відправлення. Лінійні оператори розробляють систему штрафів для стимулювання вантажовласників вчасно повертати порожні (в імпорті) або завантажені (в експорті) контейнери контейнеровласнику (лінійному оператору).

Згідно практики контейнерних перевезень під терміном "демередж" розуміють - грошове відшкодування, що сплачується контейнеровласнику (лінії) вантажовласником за використання контейнера після закінчення нормативного (безкоштовного) часу, передбаченого у договорі морського перевезення (коносаменті) або в інших угодах, для здійснення митного оформлення й організації вивозу контейнеру з порту, а також (якщо умовами лінії не передбачений детеншн) для доставки вантажу на склад одержувача і повернення порожнього контейнера на термінал. Демередж обчислюється з дати приходу судна в порт і по дату відвантаження контейнера з порту, або по дату повернення порожнього контейнера на термінал, зазначений власником контейнера. Більшість ліній розраховують демередж за наднормативне використання контейнера з моменту його вивантаження на територіі порту у імпорті, або прийняття порожнього контейнеру під завантаження при експорті.

Детеншн (detentіon) - грошове відшкодування, що сплачується контейнеровласнику (лінії) вантажовласником за використання контейнера після закінчення нормативного (безкоштовного) часу, передбаченого умовами контейнеровласника (лінії) у договорі морського перевезення або інших угод, для здійснення доставки вантажу з порту на склад одержувача. Звичайно обчислюється з дати відвантаження контейнера з порту і по дату здачі порожнього контейнера на термінал, зазначений лінією.

Демередж та детеншн не включають вартість зберігання контейнерів (Storage) та рефрижераторний сервіс (Reefer Services), які нараховуються окремо.

Крім того вводиться такий термін, як "вільний час" (free tіme), під яким розуміють час, протягом якого, одержувач контейнеру повинен повернути порожній контейнер при імпорті контейнера, а відправник - завантажений контейнер при експорті без додаткових плат за користування контейнером. Тут також, розрізняють вільний час для експортного та імпортного демереджу (детеншну).

На практиці, частіше за все "вільний час" для демереджу варіює від 5 днів до 14 діб для стандартних експортних чи імпортних контейнерів, і від 0 діб до 3 днів для рефрижераторних. Для детеншну "вільний час" варіює від 3 днів до 14 днів для стандартних експортних контейнерів та 1-2 доби для імпортних контейнерів, і від 0 днів до 3 днів для рефрижераторних контейнерів. Цей показник також варіюється у кожного лінійного оператора.

В практиці лінійного судноплавства лінійні оператори при експорті та імпорті контейнеру використовують два варіанти розрахунку демереджу та детеншну.

При імпорті перший варіант - це коли демередж обчислюється з дати приходу судна в порт (чи вивантаження контейнеру) і по дату вивезення його з порту (рис. Г.1). Тоді детеншн нараховується з того моменту, як контейнер вивезли з порту і по дату здачі порожнього контейнера на термінал. Це можно назвати платою за оренду контейнера за межами порту. Якщо в лініях стягують детеншн, то демередж за цей час не стягують.

Такий варіант використовує морська лінія Maersk, яка має на увазі під терміном "демередж" - штраф за зберігання контейнерів у порту понад встановлений вільний час; "детеншен" - штраф, що стягується з відправника або отримувача за затримку контейнерів перевізника понад встановлений вільний час.

В данному варіанті слід розуміти, що якщо контейнер прийшов у порт, тобто був вивантажений, і надається, наприклад, п’ять днів безкоштовних у порту при імпортному демереджі, але вантажовласник забрав його через три дні з порту, це означає, хоча і залишилося два вільних дні, але після того як контейнер було вивезено з порту починається вільний час детеншену, і до повернення контейнера в порт при перевищені терміну вільного часу для відповідного детеншену з вантажовласника буде стягуватися детеншен.

Таким чином, після закінчення відповідного терміну вільного часу стягуються демередж та детеншен.

Більшість ліній використовують другий варіант при якому надається час на вивезення і повернення контейнера в порт, не розділяючи на вільний час детеншену та демереджу (рис. Г.2). При цьому вільних час та час демереджу розраховуються з дня вивантаження контейнера на терміналі до дня повернення порожнього.

Це той варіант коли вказується тільки демередж, як єдиний платіж за використання контейнера. Такий варіант використовують, наприклад, при розрахунку демереджу при використанні контейнерів, що належать лінії MSC.

Зазначені відмінності просліджуються в умовах по демереджу та детеншену для контейнерів морських лінії MAERSK та MSC представлених в таблицях Г.2 - Г.4.

Таким чином, поняття демередж и детеншен дещо відрізняються в трамповому та лінійному судноплавстві. В обох випадках - це штраф.

Різниця полягає в тому, що у траповому судноплавстві демередж та детеншен стягують за простой судна понад погоджений час (сталійний час) протягом контрсталійного часу (для розрахунку демерреджу) та понадконтрсталийного (для розрахунку детеншену).

У лінійному судноплавстві – це штраф (або плата) за користування контейнером протягом часу, що перевищує вільний час, наданий відповідно для демереджу та детеншену. Період вільного часу розрізняеться в залежності від того, експортним чи імпортним є контейнер, а також від варіанту нарахування детеншену та (або) демереджу, лінії, напрямків перевезень, типів контейнерів.

Послідовність розрахунків

при реалізації поставлених завдань

Завдання 4.1

Розрахувати «демередж», «детеншен» та «сторедж» в лінійному судноплавстві для імпортних контейнеропотоків

Користовуючись вихідними данними (табл. Г.1.), розрахувати «демередж», «детеншен» та «сторедж» в лінійному судноплавстві для імпортних контейнеропотоків за двома варіантами обчислення.

Для імпортних перевезень при першому варіанті обчислення розрахунки виконуються в наступній послідовності:

  1. За датами вивантаження контейнерів з судна, виїзду з території порту та повернення його в обумовлений порт визначається період знаходження контейнера на території порту та період використання на наземній ділянці;

  2. Обираються для розрахунку дані з двох морських ліній MAERSK або MSC (табл. Г.2. - Г.4.);

  3. Значення визначеного періода порівнюють з періодами та умовами безоплатного ти оплатного періодів (табл. Г.2. - Г.4.);

  4. За даними табл. Г.2. - Г.4. розрахувати демередж, детеншн та сторедж для контейнерів.