Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОВОЗНАСТВОш.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.11.2023
Размер:
460.21 Кб
Скачать
  1. Загальне мовознавство. Об’єкт та предмет дослідження

• Об’єкт та предмет внутрішньої лінгвістики - галузь мовознавства, що вивчає системні стосунки мовних одиниць без звернення до внутрішньо лінгвістичних чинників, с-ма і структура мови. Вивчає: фонема, морфема, ликсема, синтаксема. Об’єкт - система мови.

• Об’єкт та предмет зовнішньої лінгвістики, екстралінгвістика, галузь мовознавства, що вивчає сукупність етнічних, соціальних, історичних, географічних чинників, нерозривно пов'язаних з розвитком мови. Об’єкт - зв’язок мови з позамовним явищем, предмет- тип зв’язку.

• Об’єкт та предмет компаративістики: порівняльний, порівняльно-історичний методи, які застосовуються при вивченні споріднених предметів і явищ (наприклад, мов - у літературознавчій теорії і практиці. Об’єкт - зв’язок між мовами. Предмет - конкретні звязки мов. Вивчає звязки певної мови з іншою групою мов чи просто іншою мовою.

  1. Галузі мовознавства

Соціолінгвістика - наукова дисципліна, що розвивається на перетині мовознавства і соціології, соціальної психології і етнології. Вивчає комплекс питань, пов'язаних із суспільною природою мови, її громадськими функціями, механізмом впливу соціальних чинників на мову та роль, котру відіграє мова в житті суспільства. Найважливішими проблемами, якими займається соціолінгвістика, є соціальна диференціація мови, мова і нація, мовна ситуація, взаємодія мови й культура, двомовність і багатомовність, мовне планування, мовна політика тощо.

Етнолінгвістика - це розділ мовознавства, що досліджує зв'язки між мовними та культурними явищами, тобто це напрям лінгвістичних досліджень, який вивчає мову у її відношенні до культури, взаємодію етнокультурних та етнопсихологічних чинників у функціонуванні та еволюції мови

Комунікативна лінгвістика - розділ мовознавства, предметом якого є процеси спілкування людей з використанням живої природної мови, а також з урахуванням усіх наявних складових комунікації (фізичних, фізіологічних, психологічних, соціальних, контекстних, ситуативних та ін.). Предметом комунікативної лінгвістики є вивчення мови в реальних процесах спілкування.

Психолінгвістика - це наука про мовленнєву діяльність людей у психологічних та лінгвістичних аспектах, зокрема експериментальне дослідження психічної діяльності суб’єкта в засвоєнні та використанні мови як організованої та автономної системи. Адже значення будь-якого знака полягає, насамперед, у активізації когнітивних процесів індивіду. Мета психолінгвістики − опис та пояснення особливостей функціонування мови і мовлення як психічних феноменів із урахуванням взаємодії зовнішніх і внутрішніх чинників соціально-культурної діяльності особистості .

Нейролінгвістика – галузь прикладної лінгвістики, що досліджує мозкові механізми мовленнєвої діяльності, а також зміни у процесах мовлення, що виникають при ураженнях мозку. Як наука тісно пов'язана з психолінгвістикою, нейропсихологією і неврологією.

Структурна лінгвістика - мовознавча дисципліна, об'єктом якої є мова, а предметом — формальна будова і організація мови загалом, а також формальна будова її твірних елементів (у плані вираження та в плані змісту). Виникла і розвинулася у І половині 20 століття. В межах структурної лінгвістики мову визначають як комунікативну семіотичну систему, що має свою структуру, яка твориться відношеннями мовних одиниць. Засновником структурної лінгвістики прийнято вважати Фердинада де Сюсюра. Великий внесок в структурну лінгвістику зробив Андре Мартіне.

Когнітивна лінгвістика - розділ мовознавства, який розглядає функціонування мови як різновид когнітивної, тобто пізнавальної, діяльності, а когнітивні механізми та структури людської свідомості досліджує через мовні явища. Метою когнітивних досліджень є побудова інтегральної картини,процесів мовлення та інтелектуальної поведінки розумної людини . Когнітивній лінгвістиці відводиться пріоритетна роль у когнітивній науці, тому що когнітивний підхід ототожнюється саме з пізнанням через мову, в центрі дослідження стоїть людина розумна , а мовна здатність є частиною людської когнітивної діяльності.

Статистична лінгвістика - дисципліна, що вивчає кількісні закономірності природної мови, що виявляються в текстах.

Ареальна лінгвістика - розділ етнолінгвістики, який вивчає явище народної мови, традицію матеріальної культури та духовної культури з погляду географічного їхнього поширення.