Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогіка.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.01.2024
Размер:
86.54 Кб
Скачать
  1. Педагогічні погляди ж.-ж. Руссо і д. Локка.

Ж.-Ж. Руссо (28.06.1712 – 02.07.1778) – французький просвітитель

Руссо написав твір на тему „Чи сприяв прогрес у науці і мистецтві поліпшенню чи погіршенню моралі?”, за який отримав першу премію. У цьому творі він різко виступив проти соціальної нерівності та культури людей того часу, продовживши розкриття цієї теми в наступних творах: „Походження нерівності серед людей” та „Суспільний договір”.

Руссо виділив основні вікові періоди в розвитку людини:

  • Перший період – від народження до появи мови. Це період фізичного виховання, загартування організму.

  • Другий – від появи мови до 12 років. Головним завданням цього періоду є створення умов для розвитку уяви дитини та органів чуттів. Це період, на думку Руссо, „сну розуму”. Він заперечує систематичне навчання, пропагує навчання без книг, тобто на практиці засвоювати елементи астрономії, географії, арифметики, геометрії. Моральне виховання пропонує здійснювати на прикладах, без моралізування та настанов.

  • Третій – від 12 до 15 років – період розумового та трудового виховання. Діти готові до сприйняття знань на основі власного досвіду і самодіяльності. Першою книгою для читання має бути „Робінзон Крузо”, яка вчить створювати свій добробут власними силами. Пропонує в цей період кожній дитині оволодіти якимось корисним ремеслом.

  • Четвертий період – з 15 до повноліття – характеризується формуванням моральності обліку людини, що знайомиться з життям суспільства. Це період виховання почуття доброї волі і добрих намірів, у цей період юнак повинен жити в місті і спостерігати життя міського населення. Головним засобом морального виховання Руссо вважав читання історичних книг, головним чином біографії знаменитих людей. У цей період юнак може визначитися з релігійною вірою.

Головним завданням виховання Руссо вбачав виховання людини незалежної, яка жила б зі своєї праці, цінила право інших трудівників, уміла захищати свободу, тобто „вільну людину”. Трудівників і їх дітей виховувати не треба, бо вони вже виховані самим життям, а виховувати треба аристократів та їх дітей, щоб кожний з них став людиною, а не дармоїдом.

Запропонована Руссо система природного та вільного виховання передбачала здійснювати виховання відповідно до природи самої дитини та їх вікових особливостей, розвивати в неї цінні якості, як зародок у зерні. На основі принципу природовідповідності Руссо закликав поважати особистість дитини, вивчати її інтереси, додержуватися законів розвитку організму дитини та її здібностей. Завдання вихователя, на його думку, полягає в тому, щоб створити сприятливі умови для розвитку дитини, застерегти її від шкідливих впливів; як зерно потребує добре обробленого ґрунту і догляду, так і дитина потребує виховання, яке б не перешкоджало її природному розвиткові. Особливе значення в системі виховання надається жінці, яка повинна допомагати чоловікові в добрих справах, і її виховання повинно відповідати інтересам чоловіка.

Джон Локк (29.08.1632 – 28.10.1704) - англійський просвітитель.

Свої погляди (філософські, соціально-політичні та педагогічні) Локк виклав у творах: “Досвід про людський розум”, “Думки про виховання”, “Про виховання розуму”. Педагогічні погляди в цілому мали прогресивний характер і були спрямовані проти пануючих рис середньовічної церковної школи, яка була побудована на зневазі до дитини на пригнобленні її особистості.

Система виховання, яку пропонував Джон Локк, була розрахована на дітей знаті, метою виховання він вважав формування джентльмена – людини ділової, кмітливої, “світської”, підготовку якої треба здійснювати індивідуально в домашніх умовах під наглядом спеціально підготовленого вихователя. Джентльмен повинен отримати фізичне, моральне та розумове виховання.