Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Форми внутрішньоаптечного контролю якості лікарських засобів, облік результатів

Відповідно до чинного законодавства існують шість видів ВАКЛЗ : письмовий, опитувальний, органолептичний, фізичний, хімічний та контроль при відпуску. Умовно їх можна розділитина обов’язкові та вибіркові.

До обов’язкових належать письмовий, органолептичний, опитувальний та контроль при відпуску. Їх застосовують до кожного ЛЗ, виготовленого в умовах аптеки. Хімічний і фізичний види контролю мають, відповідно, форму вибіркового, який проводиться залежно від виду лікарської форми, віку хворого, сумніву щодо якості приготування, складу препарату тощо.

Письмовий контроль полягає в перевірці дотримання правил технології (послідовності змішування), відповідності записів у паспорті письмового контролю пропису в рецепті, правильності зроблених розрахунків. Здійснюється провізором-аналітиком після передання йому виготовленого ЛЗ, рецепта на нього та заповненого паспорта письмового контролю, який зберігається в аптеці протягом двох місяців.

Органолептичний контроль здійснюється у вигляді перевірки зовнішнього вигляду ЛЗ, у тому числі якості закупорювання, кольору, запаху, однорідності змішування, відсутності механічних включень у рідких лікарських формах. При цьому за показником однорідності змішування перевірка здійснюється вибірково в кожного фармацевта чи провізора протягом робочого дня: для порошків — за вмістом діючої речовини в одиниці дозованого ЛЗ, для мазей і супозиторіїв — за методикою визначення

однорідності відповідно до вимог ДФ У.

Контроль при відпуску, метою якого є відпуск хворому сааме його ліків, передбачає перевірку відповідності:

• упаковки лікарського препарату — фізико-хімічним властивостям інгредієнтів, що входять до його складу;

• оформлення препарату — вимогам чинних нормативних документів;

• зазначених у рецепті доз (отруйних та наркотичних (психотропних) ЛЗ) — віку хворого;

• номера на рецепті та номера на етикетці; прізвища хворого на квитанції — прізвищу на етикетці, у рецепті або його копії;

• складу ЛЗ, вказаного на етикетці, — пропису в рецепті.

При проведенні опитувального контролю провізор-аналітик називає перший інгредієнт, що входить до складу ЕЛЗ ,та його кількість, після чого особа, яка проводила виготовлення, називає всі взяті ним для виготовлення ЕЛЗ інгредієнти та їх кількості, а при використанні напівфабрикатів (концентратів) називає також їх склад і концентрацію. Якщо допущено помилку, ЕЛЗ підлягає фізичному та хімічному контролю. За відсутності методик аналізу ЕЛЗ виготовляють заново.

Фізичний контроль полягає у перевірці загальної маси або об’єму ЕЛЗ , кількості та маси окремих дозованих одиниць (не менше трьох доз). Обов’язковій перевірці підлягають:

– сильнодіючі, отруйні, наркотичні, психотропні речовини;

– ЕЛЗ для новонароджених і немовлят.

Хімічний контроль полягає в ідентифікації та визначенні кількісного вмісту речовин, що входять до складу ЕЛЗ . Хімічний контроль проводять за фармакопейними методами.