Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать

54. Природна втрата: порядок розрахунку та норми списання

Це природні втрати матеріальних цінностей (усушка, утруска, випаровування, розливання, розпилювання), їх порча, крадіжки.

До природного убутку належить зменшення маси ТМЦ внаслідок випаровування вологи, вивітрювання, розпилення, розкришення, витікання, розливу при перекачуванні та продажу рідких товарів, витрати речовин на дихання (наприклад, круп та борошна).

А от втрати, що виникли внаслідок псування товарів, їх розкрадання, різниці між фактичною масою тари та масою за трафаретом (завіс тари) тощо, не є природним убутком. Також до природного убутку не належать:

— технологічні втрати;

— втрати від браку;

— втрати ТМЦ при їх зберіганні та транспортуванні, викликані порушенням вимог стандартів, технічних і технологічних умов, правил технічної експлуатації, ушкодженням тари, недосконалістю засобів захисту товарів від втрат і станом технологічного устаткування, що застосовується.

Крім того, природним убутком не вважають втрати ТМЦ під час ремонту та/або профілактики технологічного устаткування, що застосовується для зберігання та транспортування, при внутрішньоскладських операціях, а також усі види аварійних втрат.

55. Інвентаризація лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку: порядок проведення, документальне оформлення.

Інвентаризація – це форма контролю за збереженням товарно-матеріальних цінностей, грошових та інших засобів установи, підприємства. Інвентаризації повинні здійснювати усіма підприємствами, їх об’єднаннями та госпрозрахунковими організаціями незалежно від форм власності. Відповідальність за організацію інвентаризації покладається на керівника підприємства.

Головним завданнями інвентаризації є:

1.                виявлення фактичної наявності товарно-матеріальних цінностей, грошових засобів, цінних паперів, основних фондів та інших цінностей і зіставлення їх з даними обліку;

2.                виявлення непридатних товарів з (терміном придатності, що закінчився), мало ходових і таких, що не користуються попитом;

3.                виявлення понаднормативних запасів;

4.                перевірка сум грошових засобів у касах і на розрахунковому рахунку, по дебіторській і кредиторській заборгованості;

5.                перевірка дотримання правил і умов зберігання матеріальних цінностей та грошових запасів;

6.                перевірка дотримання правил організації матеріальної відповідальності за цінності.

В автоматизованих системах може здійснюватися як суцільна (повна) інвентаризація аптеки, так і вибіркова (за групою товарів, зоною зберігання тощо). Інвентаризація проводиться в певному порядку.

Лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку, інвентаризуються за видами, найменуваннями, фасування, лікарським формам і дозировкам не менше одного разу на рік, але не раніше 1 жовтня звітного року. Суми нестач, виявлені при інвентаризації по одній групі, не можуть перекриватися надлишками, що утворилися по іншій групі цінностей.

Виявлені при інвентаризації нестачі лікарських засобів в межах встановлених норм природного убутку списуються на підставі розпорядження керівника установи. Природний спад медикаментів може виникнути в результаті розпилення порошкових препаратів, розкришування, витоку, розливу при перекачуванні і продажу рідких ліків та ін. Крім того, можлива псування і пошкодження медикаментів в процесі їх транспортування, зберігання та продажу.

У ході інвентаризації можуть бути виявлені лікарські засоби з вичерпаним терміном придатності. Лікарські засоби, що прийшли в непридатність, лікарські засоби з вичерпаним терміном придатності та фальсифіковані лікарські засоби підлягають знищенню з дотриманням встановлених вимог.

При знищенні лікарських засобів комісією по знищенню лікарських засобів складається акт, в якому зазначаються:

  • - Дата, місце знищення;

  • - Місце роботи, посада, прізвище, ім'я, по батькові осіб, які брали участь у знищенні;

  • - Підстава для знищення;

  • - Відомості про найменування (із зазначенням лікарської форми, дозування, одиниці виміру, серії) і кількості знищуваного лікарського засобу, а також про тарі або упаковці;

  • - Найменування виробника лікарського засобу;

  • - Найменування власника або власника лікарського засобу;

  • - Спосіб знищення.

Акт по знищенню лікарських засобів підписується всіма членами комісії по знищенню лікарських засобів і скріплюється печаткою організації, яка здійснила знищення лікарських засобів.

Лiкарськi засоби, що пiдлягають предметно-кiлькiсному облiку (яди, наркотики, прекурсори, психотропнi, етиловий спирт)  вносят в звiрчу вiдомiсть АП-43, на якiй крiм фактичної наявностi препаратiв за найменованнями, вказується залишок за облiковими даними, розхiд за мiжiнвентаризацiйний перiод i норма природньої втрати. Якшо в процесi iнвентаризацiї виявленi зiпсованi, протермiнованi термi-ном придатностi товари, вони не включаються в опись. Комiсiя складає акт за фо-рмою АП-20 «Про порчу товарно-матерiальних цiнностей». Якщо виявленi нехо-довi товари, вони включаються в окрему опись Товарно-матерiальнi цiнностi, що належать iншим пiдприємствам i знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi, iнвентаризуються одночасно з власними товарно-матерiальнимии цiнностями. На цi цiнностi складається окрема опись за типовою мiжвiдомчою фрмою iнв.-5 «Iнвентаризацiйна опись товарно-матерiальних цiнностей, прийнятих (зданих) на вiдповiдальне зберiгання, в якi робиться посилання на вiдповiднi доокументи, що пi-дтверджують прийняття цих цiнностей на вiдповiдальне зберiгання. Товарно-ма-терiальнi цiнностi, що зберiгаються на складах iнших пiдприємств, заносять в описi  на пiдставi документiв, що пiдтверджують здачу цих цiнностей на вiдповi-далдьне зберiнання. В описях на цi цiнностi вказу.ться їх найменування, кiлькiсть, сорт, фактична вартiсть (за даними олiку), дата прийняття грузу га зберiгання, мiсце зберiгання, номери i дати документiв. При отриманнi вiд пiдприємств на вiдповiдальному зберiганнi яких цi цiнностi знаходяться, копiй iнвентаризацiйних описiв комiсiя зпiвставляє фактичну наявнiсть цiнностей (за даними копiй iнвен-таризацiйних описей) з кiлькiстю, встановленою за документами.