Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Внутрішньогосподарський (управлінський) облік у аптечних установах, його значення, завдання, вимоги.

Внутрішньогосподарський (управлінський) облік визначений загальними положеннями Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” є частиною інформаційної системи підприємства і потребує досконалого підходу до її організації.

Внутрішньогосподарський (управлінський) облік — система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

Метою управлінського обліку є забезпечення необхідною управлінською інформацією менеджерів підприємства для прийняття ними обґрунтованих рішень. Ведення управлінського обліку на підприємстві регулюється внутрішньогосподарськими нормативними документами.

Управлінський облік вирішує наступні завдання:

- нормування витрат на виробництво продукції;

- облік витрат на виробництво паралельно за багатьма напрямками;

- визначення об’єктів калькулювання та калькуляційних одиниць;

- вибір методів обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції; Вимоги Своєчасність Повнота Диференційованість Доступність форми та змісту Варіантність - складання планових і звітних калькуляцій (кошторисів);

- аналіз відхилень від нормативів;

- групування відхилень за причинами їх виникнення і відповідальними особами;

- забезпеченості інформацією про відхилення для прийняття рішень;

- визначення собівартості, прибутку, рентабельності; - аналіз собівартості і виявлення резервів її зниження;

- автоматизація обліку, калькулювання і аналізу собівартості продукції, забезпечення стійкого фінансового стану підприємства;

- посилення керованості підприємства та створення надійних передумов для його стратегічного розвитку;

- розробка перспектив довгострокового розвитку та утримання підприємством вигідних і важливих ринкових позицій.

Отже, управлінський облік - процес виявлення, вимірювання, нагромадження, аналізу, підготовки, інтерпретації та передавання інформації, яку використовують менеджери різних рівнів управління підприємством для планування, оцінювання і контролю його діяльності та прийняття управлінських рішень.

Вимоги : *Своєчасність *Повнота 8Диференційованість 8Доступність форми та змісту *Варіантність

  1. Надходження товарів та інших матеріальних цінностей до аптек, правила приймання, оприбуткування, облік.

Лікарські засоби та вироби медичного призначення надходять в аптеки від постачальників (безпосередньо заводів-виробників, фармацевтичних оптових фірм, аптечних складів та ін.), які обов’язково повинні мати ліцензії на право оптової реалізації. Копії ліцензій додаються додоговоріві зберігаються в аптеках. У процесі відвантажування фармацевтичних товарів постачальник виписує супровідні документи: рахунок, товарно-транспортну накладну і податкову накладну, а також сертифікати якості на всі лікарські засоби. На підставі цих документів в аптеці матеріально відповідальні працівники приймають товар за кількістю та якістю.

Приймання медикаментів здійснюється залежно від способу доставки, виду транспорту, особливостей підприємств продавців постачальників, їх віддаленості та ін.

Виділяються такі способи приймання:

•за кількістю місць і маси брутто;

•за кількістю товарних одиниць і якістю товарів.

У випадку сумнівів відносно доброякісності товару (наприклад, пошкодження упаковки або ін.) матеріально відповідальні особи здійснюють контрольні перевірки, за наслідками яких не пізніше 10 днів складається акт про встановлену розбіжність у кількості та якості при прийманні товару і товар беруть на відповідальне зберігання.

У випадку, якщо товар надходить до аптеки без супровідних документів, також складається акт приймання товару , товар береться на відповідальне зберігання (його облік проводиться на позабалансовому рахунку), зберігається цей товар окремо.

Обов’язковим документом при відпуску постачальником та приймання покупцем товарів є правильно оформлені аптекою довіреності.

Довіреність на отримання ТМЦ оформляється на бланках типової форми, які є документом суворого обліку. Термін дії довіреності — 10 днів. Для ведення обліку довіреності використовується Журнал реєстрації довіреностей.

Найважливішими документами при відпуску товару постачальником є товарно-транспортні накладні.

Облік надходження товарів до аптеки здійснюється, як правило, у таких первинних і звітних документах:

1.Товар, що надійшов протягом місяця, оприбутковується відповідно до рахунків та (або) товарно-транспортних накладних у відділі запасів аптеки, а потім передається для реалізації до рецептурновиробничого відділу та ін.

2.Товари, що надійшли до аптеки та були прийняті матеріально відповідальними особами на зберігання, відображаються в Журналі реєстрації надходження товарів за групами в аптеці (Додаток 9.3.5 ф. № 5-АП). Цей журнал ведеться відповідно до груп: товар, у тому числі мінеральні води, медикаменти та хімічні товари, перев’язувальні матеріали та предмети догляду за хворими, мило туалетне, парфумерія, окулярна оптика та ін. Журнал ведеться у двох цінах: оптовій та роздрібній. Наприкінці місяця дані узагальнюються.

3.Надходження товарів, які підлягають предметно-кількісному обліку: отруйні, наркотичні, етиловий спирт та ін., відображаються в спеціальних журналах, що є документами суворої звітності.

4.Протягом місяця облік товарів, які надійшли, відображається В товарному звіті (Додаток 9.3.21 ф. №25-АП). Залежно від обсягів товару, що надійшов, товарний звіт може складатися 2–3 рази на місяць на підставі рахунків та (або) товарно-транспортних накладних. Наприкінці місяця дані узагальнюються.

5.По закінченні місяця на підставі товарного звіту складається звіт за місяць