Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Товарні запаси у структурі господарських засобів аптеки. Характеристика та класифікація товарних запасів. Поняття “норматив товарних запасів”. Методики розрахунку нормативу товарних запасів.

Товарний запас — це маса ЛЗ та інших товарів аптечного асортименту, які належать аптечному закладу, знаходяться на його балансі, перебувають у сфері обігу та підлягають реалізації.

Важливою складовою роботи аптеки з товарними запасами є визначення оптимального товарного запасу, збалансованого в асортиментному та грошовому вираженні. Завищений товарний запас призводить до затоварювання аптеки, зменшення товарообіговості, дефіциту оборотних грошових засобів, ускладнення розрахунків із постачальниками, закінчення термінів придатності ЛЗ.

Недостатній товарний запас не може забезпечувати необхідний обсяг продажів, знижує прибутковість і рентабельність аптечного закладу, породжує дефектуру, призводить до втрати клієнтів, негативно позначається на іміджі аптеки.

Товарний запас вимірюється у грошовому вираженні та складається із сумарної вартості окремих товарних позицій усього аптечного асортименту, а також у днях — означає кількість днів, протягом яких цей запас буде проданий. Окремі товарні позиції можуть вимірюватись також у натуральних показниках (шт.,кг, м тощо).

Одним із основних направлень в управлінні товарними запасами торговельного підприємства є нормування та планування їх розміру. 

Нормування товарних запасів – це процес розробки норм і нормативів для кожного товару окремо. Загальноприйнято називати нормою - товарний запас у днях, а нормативом – товарний запас у сумі. У практиці управління товарними запасами розробка норм і нормативів виділяється в самостійну функцію, яку виконують науково-дослідні лабораторії і рекомендують їх торговельними підприємствам для поточного планування. Разом з тим це не означає, що великі підприємства і фірми не можуть самостійно розраховувати для себе нормативи.

Метою нормування товарних запасів є визначення їх оптимальних розмірів для забезпечення планового обсягу товарообігу, утворення необхідних матеріальних передумов для ритмічного і безперебійного продажу товарів при найменших витратах на їх формування, зберігання, регулювання.

Норми товарних запасів використовуються торговельними підприємствами при:

- розробці планів товарного забезпечення (надходження товарів);

- визначенні обсягу оборотних коштів і необхідного розміру кредиту для їх формування;

- регулюванні завозу товарів і оперативному управлінні запасами, виявлені дефіциту або формування понаднормативних запасів (неходових, залежалих, надмірно завезених товарів);

- контролі по забезпеченню товарними запасами, товарообігу, розрахунку планової суми витрат на зберігання товарів;

- удосконаленні статистичного і управлінського обліку та контролю товарних запасів та діяльності підприємства в цілому.

Розрахунок нормативу запасу поточного поповнення проводиться шляхом ділення періоду завозу конкретного товару на 2. Період завозу товару розраховується шляхом ділення кількості різновидів, які повинні бути в асортименті магазину, на кількість різновидів, що є в одній партії, і помножений на середню частоту завозу.

Розрахунок необхідності підприємства в оборотних засобах починають з нормування товарних запасів. Правильне нормування товарних запасів має вагомий вплив на загальний розмір оборотних засобів та їх зміну в плановому періоді.

Нормування товарних запасів заклечається в розробці норм по товарних групах. Нормування товарних запасів поточного зберігання передбачає встановлення норм по окремих товарах і товарних групах в днях обороту, визначені на основі цих норм і структури товарообороту середньої норми запасів товарів по магазину.

Потоварні норми встановлюють в залежності від складності внутрішньо групового асортименту і даних про фактичну оборотність товарів за роки. При цьому необхідно забезпечити населенню широкий вибір товарів і не допустити утворення надлишкових запасів.

Основна задача нормування товарних запасів торговельних підприємств полягає в економічно обґрунтованому визначенні суми товарних запасів для забезпечення безперебійної торгівлі товарами у встановленому асортименті. Максимальному задоволенні попиту покупців.

Норми запасу в днях по окремих товарних групах встановлюються з урахуванням:

  • об’ємів продажу товарів;

  • частоти завезень;

  • комплектності поставок;

  • кількості різновидів товарів в одній партії;

  • граничного строку зберігання товарів, що залежить від їх фізичних та хімічних властивостей, віддаленості баз і складів від торговельного підприємства;

  • швидкості транспортування;

  • необхідного часу для розвантаження, приймання і підготовки товарів до продажу;

  • стану матеріально-технічної бази підприємства.

Нормуються тільки товарні запаси поточного зберігання.

До нормативів запасу товару входять наступні елементи:

  • час перебування товару у форму торгового запасу;

  • час необхідний на розвантаження, приймання та підготовку до продажу;

  • час перебування товару в дорозі;

  • час перебування товару в якості гарантійного запасу від випадків нерівномірних поставок, змін в товарообороті і попиті покупців.