Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Організаційна структура аптеки. Організація роботи відділів аптеки, їх функції.

Організаційна структура аптек визначається з урахуванням специфіки й обсягів діяльності, а також економічної доцільності функціонування відповідних відділів (структурних підрозділів).

Рецептурно-виробничий відділ здійснює прийом рецептів від населення, індивідуальне виготовлення ЕЛЗ за рецептами лікарів та вимогами ЛПЗ, контроль їх якості та відпуск населенню. У цьому відділі також може здійснюватися виготовлення ін’єкційних розчинів та очних крапель, що вимагає створення особливих умов (асептичних).

Відділ готових ЛЗ здійснює відпуск населенню за рецептами ГЛЗ промислового виробництва або виготовлених із використанням внутрішньоаптечних заготовок (ВАЗ ).

Відділ безрецептурного відпуску проводить реалізацію ліків, дозволених до відпуску без рецептів, а також предметів санітарії та гігієни, догляду за хворими, лікарських рослин та перев’язувальних матеріалів.

Відділ запасів здійснює визначення потреби у ЛЗ та складання замовлень, прийом товарів від постачальників, забезпечення належного зберігання товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), відпуск товару іншим відділам і структурним підрозділам аптеки, закладам охорони здоров’я.

  1. Матеріальна відповідальність співробітників аптек, її види і документальне оформлення

Матеріальна відповідальність в аптеці. З метою забезпечення збереження матеріальних цінностей, що належать аптечному закладу, з працівниками, які досягли 18-річного віку, обіймають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих цінностей, укладаються договори про повну матеріальну відповідальність.

Матеріальна відповідальність — це юридична відповідальність за заподіяні майнові збитки. Головна мета матеріальної відповідальності — забезпечення цілосності ТМЦ працівником або групою працівників та відшкодування ними збитків, що були заподіяні аптеці через необережність або умисно.

Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність встановлюється власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства в тому разі, коли неможливо розмежувати матеріальну відповідальність кожного працівника. Письмовий договір про колективну матеріальну відповідальність укладається

між роботодавцем і всіма членами колективу (бригади).

Обмежену матеріальну відповідальність несуть працівники, якщо розмір заподіяної ними шкоди не перевищує їхнього серед ньомісячного заробітку, псування або знищення товарів відбулося внаслідок необережності, здійснено псування або знищення спецодягу чи інших предметів, виданих підприємством працівнику в користування.

Матеріальна відповідальність у повному обсязі виникає в тому разі, якщо цінності, отримані працівником підзвітно, або коли шкоду заподіяно вчинками працівника, склад яких переслідується у кримінальному порядку, у разі недостачі, навмисного знищення чи псування ТМЦ, якщо шкоди завдано працівником у стані алкогольного сп’яніння або при невиконанні трудових обов’язків.

Адміністрація аптеки укладає письмові договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність з працівниками, що обіймають такі посади:

касирів, які несуть матеріальну відповідальність за збереження грошових коштів та інших цінних паперів;

завідувачів відділів аптек, якщо немає можливості ввести колективну (бригадну) матеріальну відповідальність;

провізорів (фармацевтів) — завідувачів структурних підрозділів аптеки (аптечних пунктів).