Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Організація постачання аптек. Нормативно-правове регулювання оптової торгівлі лз та вмп. Належна практика дистрибуції (gdp).

  1. Товар від постачальника може бути доставлений в аптеку його транспортом або самовивезенням (транспортом покупця). При доставці товару в аптеку матеріально відповідальним особам надаються накладні у трьох примірниках (два примірники з підписом про прийом товару повертаються постачальнику, один примірник залишається в аптеці). Крім того, як супровідні документи надаються податкові накладні (для податкового обліку); сертифікати якості серії ЛЗ в електронному вигляді або на паперових носіях; висновки про якість ввезених в Україну ЛЗ (для препаратів іноземного виробництва); реєстр ЛЗ, що надійшли до суб’єкта господарювання; висновки Державної санітарно-епідеміологічної експертизи на товари аптечного асортименту.

Прийом товару від постачальників здійснює в аптеці приймальна комісія, яка складається не менше, ніж з трьох осіб. Комісія зобов’язана перевірити:

• наявність необхідної документації від постачальника на товар;

• ціни та суми, представлені у супровідних документах, правильність їх оформлення;

• відповідність фактично одержаного товару за кількісними й якісними показниками документам. У випадку невідповідності оформити Акт про встановлену розбіжність у кількості та якості при прийманні товару, про що постачальник має бути повідомлений у день приймання товару або не пізніше наступного дня.

Надходження вищезазначених груп ЛЗ, що підлягають предметно-кількісному обліку, заноситься до Журналу обліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в аптечних закладах охорони здоров’я, в якому відображається обіг цих ЛЗ. Усі документи з надходження (відпуску) наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів зберігаються у матеріально відповідальної особи в умовах, що гарантують їх повну схоронність протягом п’яти років.

  1. Державне регулювання забезпечується за рахунок процедури ліцензування та сертифікації дистриб’юторів ЛЗ  Дистриб’ютори зобов’язані постійно забезпечувати наявність необхідного асортименту ЛЗ для задоволення потреби населення даної географічної зони та постачають необхідну кількість ЛЗ за короткий термін на обумовлену територію.

Наказ МОЗУ «Про ухвалення Порядку проведення сертифікації підприємств, які здійснюють оптову реалізацію (дистрибуцію) лікарських засобів» від 23.08.2005 р. № 421.

  1. Належна практика дистриб’юції – Good Distribution Practice (gdp)

  • Встановлює принципи та правила (вимоги) до оптової торгівлі ЛЗ

  • Передбачає впровадження СОПів (стандартів операційних процедур).

Настанова СТ-Н МОЗУ 42-5.0:2014 «Лікарські засоби. Належна практика дистриб’юції» ухвалена наказом МОЗ України №593 від 22.08.2014 р.

Дистрибуція (оптова торгівля) ЛЗ – будь-яка діяльність пов’язана з закупкою, зберіганням, поставками або експортом ЛЗ, за винятком відпуску їх населенню. Ця діяльність здйснюється спільно з виробниками або їх довіреними особами, імпортерами, іншими оптовими дистриб’юторами, або спільно з фармацевтами або уповноваженими особами, які мають право відпускати ЛЗ населенню.

Дистриб’ютор – суб’єкт господарювання, який здійснює фармацевтичну діяльність з дистрибуції ЛЗ (оптової торгівлі).